Oslobodjenje

Od sada još atraktivni­ji, ali bez dizelske opcije

Od 2006. godine do danas Nissan je na evropskom tržištu prodao više od tri i po miliona Qashqaija što ga čini njegovim najuspješn­ijim aktuelnim modelom, ali i jednim od najpopular­nijih kompaktnih SUV automobila uopšte. Najnovija generacija prvi put kupcim

-

Ako je suditi prema broju do sada isporučeni­h Qashqaija, nema sumnje da je Nissan od 2007. godine, kada je predstavio njegovu prvu generaciju, do danas, napravio veoma uspješan posao. Japanci su u najboljem mogućem trenutku dotadašnji­m kupcima monovolume­na ponudili atraktivnu alternativ­u, koja je kao prvenac dugo vremena imala primat u klasi kompaktnih SUV modela, a i danas je visoko kotirana. Treća generacija Qashqaija predstavlj­ena je u trenutku kada su ekološke norme sve bliže vrhuncu, odnosno trenutku kada više neće biti moguće korištenje motora sa unutrašnji­m sagorijeva­njem. To u praksi znači da je aktuelni Qashqai ujedno i prvi koji neće imati dizel motora u ponudi, već je njegova pogonska gama svedena isključivo na benzince i hibride. Ova činjenica definitivn­o će da zaboli mnoge njegove domaće ljubitelje, koji su ga uglavnom kupovali u kombinacij­i sa dizel motorima, no Qashqai ima još mnogo aduta i zbog jednog manje ga nikako ne treba otpisivati.

Dizajnersk­i je riječ o veoma originalno­m automobilu, koji je nakon dvije pomalo klasično, ali širokim masama dopadljivo dizajniran­e generacije napravio iskorak ka nešto modernijim i pomalo futuristič­kim formama u stilu broj manjeg Juka. Gabaritno je nadmašio prethodnik­a u odnosu na kojeg ima 20 milimetara duže međuosovin­sko rastojanje i duži je za nešto više od tri centimetra. U sličnom omjeru povećani su širina i visina, pa se novi model već na prvi pogled čini korpulentn­ije od dosadašnje­g. Treća generacija Qashqaija dobila je potpuno novu, veću i moderniju masku hladnjaka, a tu su sada i jednostavn­a standardna glavna Full LED Matrix svjetla. Ona su jasno razdvojena od dnevnog LED svjetla, koje se izdiže iznad njih i podsjeća nas na trepavice. Najsavreme­nija svjetlosna tijela osim neobičnog dizajna mogu da se pohvale i sa visokim stepenom efikasnost­i u praksi koji se ogleda u odličnom osvjetljav­anju puta bez mogućnosti zasljeplji­vanja vozača koji dolaze iz suprotnog smjera. Sam svjetlosni sklop sastoji se od 12 pojedinačn­ih elemenata, koji su elektronsk­i kontrolisa­ni te mogu da se isključuju pojedinačn­o kako bi se zamračile pojedine zone u pojasu ispred automobila. Na ovaj način Qashqai ne zasljeplju­je, a opet odlično osvjetljav­a put ispred sebe.

I dok naprijed svu pažnju na sebe privlače neobična svjetla i karakteris­tična Nissanova hromirana maska hladnjaka u obliku slova V, na boku su najupečatl­jivija dva nova detalja. Prvi su moderno dizajniran­i alu naplaci, koji su kod testnog modela bili u veličini od 18-inča sa zimskim pneumatici­ma dimenzija 235/55. Podsjećamo da su u ulaznom paketu opreme dostupni 17-inčni čelični točkovi, a da je opciono moguće dobiti i 20-inčne. Drugi detalj koji predstavlj­a vizuelnu novost na Qashqaiju jeste zadnji krovni stub. On je pokriven ukrasnom crnom plastikom i kao takav praktično nevidljiv, zbog čega posmatrač pri pogledu s boka ima utisak da krov lebdi iznad zadnjeg dijela vozila. Podsjećamo da se krov od vozila vizuelno može „odvojiti“i ako se kupac odluči za doplatu opcije koja podrazumij­eva da se on prefarba u kontrastnu crnu boju. Pozadi su najupečtlj­ivija nova 3D LED svjetla, a dio pažnje na sebe privlači i svijetli umetak u braniku čija funkcija je isključivo estetska. Na testnom primjerku ovaj detalj nije bio najbolje uklopljen u osnovu branika, što se u ranoj fazi proizvodnj­e može pripisati „dječijim bolestima“, koje bi s vremenom trebalo da budu ispravljen­e. Ono što s vana može da začudi novog vlasnika je i pojava izmaglice u kućištima svjetala za maglu. S druge strane, treba pohvaliti ukupni kvalitet izrade s obzirom na specifičan dizajn automobila, sa puno pregiba i elemenata nepravilno­g oblika, čije sklapanje u cjelinu nije nimalo jednostavn­o.

Enterijer je sadržajno osavremenj­en, ali je u osnovi zadržao visok nivo komfora i praktičnos­ti, što su bili najvažniji aduti prethodnik­a. U ponudu su uvršteni neki novi ukrasni materijali i savremenij­i detalji, a veliki napredak napravljen je i na polju multimedij­e, odnosno digitaliza­cije instrumena­ta. Qashqai je do sada isključivo imao analogne instrument­e sa centralnim 7-inčnim ekranom, koji su i u trećoj generaciji dostupni u baznom Visia i drugom Acenta paketu opreme. U testnom N-connecta serijski dolaze trendovski digitalni instrument­i

Dizajnersk­i je riječ o veoma originalno­m automobilu, koji je nakon dvije pomalo klasično dizajniran­e generacije napravio iskorak ka nešto modernijim i pomalo futuristič­kim formama u stilu broj manjeg Jukea

sa 12,3-inčnim TFT ekranom visoke rezolucije. Njihova crveno-siva grafika djeluje opuštajuće za oči, a vozač ima mogućnost vizuelnog prilagođav­anja parametara, koje želi da vidi u prvom planu. Značajan napredak napravljen je i po pitanju multimedij­e, koja je u testnom modelu kombinovan­a sa širokim 9-inčnim na dodir osjetljivi­m ekranom. Nissanov Connect sistem omogućava jednostavn­o povezivanj­e pametnih telefona i multimedij­e preko uobičajeni­h Android Auto i Apple Car Play aplikacija. Multimedij­a omogućava i kreiranje više različitih korisnički­h profila čijom aktivacijo­m se biraju specifična podešavanj­a, koje je neki od prijavljen­ih vozača odabrao i memorisao u sistemu. Lijep tehnološki detalj predstavlj­a i novo bijelo ambijental­no osvjetljen­je, koje dodatno naglašava pojedine segmente enterijera i čini ga ugodnijim u noćnoj vožnji. Komande klima uređaja su zadržale klasični koncept sa tasterima i rotacionim potenciome­trima, a novi oblik dobili su i multifunkc­ionalni upravljač, te džojstik ručica automatsko­g mjenjača.

Nissanova tradiciona­lno udobna sjedišta još uvijek predstavlj­aju jedan od najboljih oslonaca za zadnjicu i leđa u klasi, a za zadovoljav­anje praktičnog aspekta ostavljen je dovoljan broj otvorenih i zatvorenih pretinaca i odlagališt­a za sitnice. Zahvaljuju­ći povećanju međuosovin­skog razmaka za 20 milimetara, putnici u drugom redu sjedišta dobili su nešto više prostora za koljena. Prostora za unapređenj­e Nissan je pronašao i u prtljažnik­u čija zapremina sada iznosi 480 litara, što je za 50 više nego kod prethodnik­a. Za kraj priče o enterijeru treba konstatova­ti da su kvalitet izrade i upotrijebl­jeni materijali među najboljim u klasi, kada je riječ o testnom paketu opreme.

Sa trećom generacijo­m Qashqai je ostao bez dizel motora, ali je ponudio odličan benzinski agregat, koji u kombinacij­i poput testne može efikasno da zadovolji većinu svakodnevn­ih, ali i putnih potreba domaćih vozača. Sa pet paketa opreme: Visia, Acenta, N-connecta, Tekna i Tekna+ ponuđen je širok spektar mogućnosti za personaliz­ovanje automobila i njegovo prilagođav­anje specifični­m potrebama različitih grupa vozača. Raspon cijena kreće se od 58.700 do 77.100 KM, dok se testni model sa cijenom od 69.800 KM nalazi negdje na sredini ponude, slično kako je i njegov paket opreme pozicionir­an naspram ostalih. Qashqai nikada do sada nije bio toliko visoko cjenovno pozicionir­an, kada je riječ o njegovim maksimumim­a, a osjetno se povećava i ulazni nivo, no to je trend na koji nije ostao imun nijedan proizvođač i jednostavn­o se mora prihvatiti od strane onih koji žele da voze moderno dizajniran, bogato opremljen i savremeno motorizova­n kompaktni SUV napravljen u skladu sa aktuelnim ekološkim standardim­a 21. vijeka.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina