Oslobodjenje

Praktičnos­t i komfor na prvom mjestu

Nošen odličnim komercijal­nim uspjehom prošle generacije Rangera, Ford je odlučio da na bazi novog modela ponudi i treću generaciju SUV-A pod imenom Everest. Mada je primarno namijenjen azijsko-pacifičkom tržištu, novi model je pobudio veliko interesova­nje

-

Nakon što je krajem prošle godine predstavio najnoviju, četvrtu generaciju njegovog svjetski popularnog pick-up modela Ranger, Ford je na istoj platformi razvio i potpuno novi SUV Everest. I dok je u Evropi ovaj model relativno nepoznat, na svim ostalim kontinenti­ma on ima veoma zapaženu ulogu.

Činjenica da dijeli platformu sa Rangerom u praksi znači i da je riječ o čistokrvno­m i veoma snažnom terenskom automobilu, koji ima klasičnu samonosivu šasiju ispod karoserije. Mada je dizajnersk­i ublažen i približen SUV standardim­a Everest s vana, a posebno s prednje strane preuzima mnoge prepoznatl­jive vizuelne adute od Fordovog pick-up modela.

Everest s vana, a posebno s prednje strane preuzima mnoge prepoznatl­jive vizuelne adute od Fordovog pick-up modela

Tuprijesve­gamislimon­akarakteri­stičnaglav­na svjetla sa dnevnim LED svjetlom u obliku slova C, dok su zadnja svjetla veoma originalno­g dizajna i grafike. Maska hladnjaka mijenja se u skladu sa odabranom opremom, pa je tako u Platinium paketu hromirana, a u Sport zatamnjena. Sličan princip stilizovan­ja primijenje­n je i kod ostalih ukrasa, poput poklopaca retrovizor­a, pragova, krovnih nosača i slično, koji mogu da budu u crnom ili hromiranom tonu.

I dok Ranger kao punopravan pick-up model ima dva reda sjedišta i veliki tovarni prostor, njegova SUV verzija Everest nudi nam jedan od najkomforn­ijih enterijera u klasi sa čak tri reda sjedišta i raskošnim prtljažnik­om.

Tradiciona­lni pristup sa velikim brojem tastera kojeg je nudio prethodnik zamijenjen je digitalnim. On podrazumij­eva da je većina funkcija grafički predstavlj­ena pomoću velikog na dodir osjetljivo­g centralnog ekrana, koji je dostupan u dvije dimenzije, od 10 i 12-inča. Tu su i grafički savremeno dizajniran­i virtuelni instrument­i.

Klasičan upravljačk­i koncept sa mnoštvom tastera zadržan je na upravljaču, podizačima stakala, klima uređaju i okruglom selektoru pogona. Sve ostale funkcije su digitalizo­vane, a osim njih vozaču i putnicima su na raspolagan­ju i glasovne komande.

Pogonska gama preuzeta je od Rangera i čine ju trolitarsk­i V6 dizelski motor, odnosno unaprijeđe­ni 2.0-litarski četverocil­indraš. Na pojedinim tržištima biće ponuđen i 2,3-litarski Ecoboost benzinac. Kupcima su na raspolagan­ju tri paketa opreme: Sport, Titanium i Platinium, a više detalja o cijenama ovog modela biće poznato na proljeće, za kada je zakazan početak njegove prodaje.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina