Oslobodjenje

Off-road Golf sa velikim ambicijama

Iako je Volkswagen­ova terenska priča započela još u ratnom periodu, početkom 90-ih godina nastao je najpopular­niji off-road Golf pod nazivom Country. S obzirom na to da je sa proizvodne trake sišlo ukupno 7.735 modela, Volkswagen­ov terenac se ne može smat

-

Pcountry očetkom 90-ih predstavlj­en je VW Golf

model. Za proizvodnj­u ovog off-road avanturist­e bili su zaduženi austrijski stručnjaci iz Graza. Sa proizvodni­h traka Steyr-daimler-pucha sišlo je ukupno 7.735 primjeraka. Ovaj neobični Golf isticao se poznatim Syncro 4x4 pogonom, ali i sa povišenim rastojanje­m od tla i to sa 63 mm na čak 180 mm, zaštitnim plastikama na karoseriji,velikimčel­ičnim„bull-barom“sasvjetlim­a za maglu, te petim točkom na poklopcu prtljažnik­a, kao i većina terenaca iz tog perioda.

Iako je do 1990. godine klasično izdanje Golfa dvojke našlo put do skoro 6 miliona kupaca, iz kompanije su smatrali da je prije dolaska treće generacije potrebno i jedno ovakvo ostvarenje. Opipavanje tržišta započelo je godinu dana ranije predstavlj­anjem prototipa Montana na sajmu automobila u Genevi, nakon čega je projekt postao stvarnost.

Pogon Syncro s „Visko“kvačilom između kardana i diferencij­ala raspoređiv­ao je obrtni moment na sva četiri točka. Vuča je bila raspoređen­a dominantno na prednje točkove da bi se 50

Ovaj Golf isticao se

Syncro 4x4 pogonom, sa povišenim rastojanje­m od tla, zaštitnim plastikama na karoseriji, velikim čeličnim „bull-barom“sa svjetlima za maglu, te petim točkom na poklopcu prtljažnik­a

posto selilo i na zadnju osovinu, kad bi uslovi u vožnji to zahtijeval­i. Sasvim dovoljno za izlete van asfaltiran­e površine, ali bez blokade diferencij­ala ne i za ozbiljniji off-road. Ispod poklopca motora nalazio se isključivo 1,8-litarski benzinac od 98 KS i 141 Nm maksimalno­g obrtnog momenta koji je bio uparen s 5-stepenim ručnim mjenjačem.

Veća masa i lošija aerodinami­ka uticali su na performanc­e, pa Golf Country nije mogao postići više od 164 km/h. Kasnije je stigla i verzija istog motora sa 16 ventila od 107 KS iz VW Golfa II GTI. U prodajnim salonima tada se prodavao za ne baš skromnih 39.000 njemačkih maraka, međutim, danas se cijena dobro očuvanih modela ovog modernog klasika kreće od 5 do 12 hiljada eura. Iako Golf druge generacije važi za gotovo neuništiv automobil, kod terenca je najveća mana bila upravo Syncro pogon, pa kolekciona­ri oldtimera najviše glavobolja imaju po tom pitanju, jer je serija svakako bila ograničena, pa je do dijelova malo teže doći.

Ako ste ranije sretali ovu verziju na ulicama ili ćete ga tek vidjeti na nekoj izložbi, sada znate da se radi o fabričkom izdanju, a ne o radu zaljubljen­ika u kralja kompaktne klase, koji se odvaže da prave sopstvene unikatne modele, dodajući im razno razne dodatke, koji često budu posuđeni sa drugih automobila.

Čisto da se podsjetimo, druga generacija Golfa, ona klasična i nama svima dobro poznata proizvodil­a se od 1983. do 1992. godine. Izgledomje­dostapodsj­ećalanasvo­gprethodni­ka, sa karakteris­tičnim okruglim prednjim svjetlima i širokim C-stubom, dok je poprečni presjek nešto veći, bez mnogo zaobljenih ivica, jer su se tada još uvijek cijenile ošte ivice i tzv. kockasti dizajn. I do dana današnjeg, upravo druga generacija se smatra najboljom i najkvalite­tnijom među Volkswagen­ovim kompaktima, naročito na domaćem tržištu, gdje popularna ,,dvojka” još uvijek vlada ulicama.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina