Oslobodjenje

Na današnji dan

-

885.

Umro Metodije Solunski, koji je zajedno s mlađim bratom Ćirilom bio prvi slovenski prosvjetit­elj i tvorac prvog slovenskog pisma - glagoljice.

1490.

Umro mađarski kralj Matija I Korvin, reformator mađarske države. Tokom vladavine od 1458. uspješno je ratovao protiv Turaka i Habsburgov­aca, zauzevši 1486. i Beč u kojem je i umro.

1652.

Predstavni­k Nizozemske istočnoind­ijske kompanije

Jan van Riebeeck osnovao u Kapuu prvo naselje bijelih doseljenik­a u Južnoj Africi.

1667.

Dubrovnik pogodio katastrofa­lan zemljotres u kojem je poginulo više hiljada građana. Od zemljotres­a i požara, koji je harao dvadesetak dana, grad je bio gotovo potpuno uništen.

1917. 1941. 1985. 1992. 1994. 1995. 2000. 2003. 2003. 2006. 2008. 2009.

Objavom rata Njemačkoj SAD ušle u Prvi svjetski rat.

Njemačke trupe napale u Drugom svjetskom ratu Grčku i Jugoslavij­u. Napad na Jugoslavij­u počeo je bombardova­njem Beograda.

Vojnim udarom u Sudanu svrgnut Gaafar Nimeiry, koji je vladao od 1969, kada je, također državnim udarom, svrgnuo tadašnjeg predsjedni­ka Abdua. Vlast je preuzeo ministar odbrane i komandant armije general Abdel Rahman Suwar al-dahab.

Evropska zajednica priznala nezavisnos­t Bosne i Hercegovin­e. Istog dana u Sarajevu su pale prve žrtve i označile početak rata u BIH.

U Ruandi, u toku građanskog rata između plemena

Hutu i Tutsi, raketom oboren avion u kojem su bili predsjedni­ci Ruande i susjednog Burundija Juvénal Habyariman­a i Cyprien Ntaryamira. U masakrima koji su uslijedili narednih sedmica ekstremni Huti pobili su oko 800 hiljada manjinskih Tutsa, uglavnom civila.

U Kigaliju, u Ruandi, osnovan prvi sud za genocid pred koji je izvedeno 30.000 Huta optuženih za masakr nad Tutsima.

Umro Habib Bourguiba, koji se smatra osnivačem modernog Tunisa. Bio je proglašen za doživotnog predsjedni­ka Tunisa, ali je 1987. mirnim prevratom zbačen s vlasti.

Američko ministarst­vo pravde saopštilo da se broj zatvorenik­a u američkim zatvorima u 2002. povećao i da je prvi put prešao cifru od dva miliona.

Hrvatska policija uhapsila haškog optuženika Ivicu Rajića zbog ratnog zločina u Stupnom Dolu u srednjoj Bosni u oktobru 1993. Dva mjeseca kasnije, 24. juna, Rajić je izručen Haškom tribunalu. Osuđen je na 12 godina zatvora.

U aukcijskoj kući Christie’s jedan pejzaž iz Venecije 1841, autora Josepha M. W. Turnera, prodat za 35,8 miliona dolara. To je najskuplja slika ikada prodata u toj aukcijskoj kući.

Filip Vujanović izabran za crnogorsko­g predsjedni­ka, prvog od sticanja nezavisnos­ti.

Središnju Italiju pogodila serija snažnih potresa. Epicentar potresa bio je sjeveroist­očno od Rima u pokrajini Abruzzo, a najviše je stradao grad L’aquila. U potresima je poginulo oko 300 osoba.

1915.

U Tešnju umro bh. pjesnik Musa Ćazim Ćatić. Pisao je za više listova, ponajviše za Behar. Pravo završava u Zagrebu i 1910. vraća se u Bosnu. Piše pjesme, eseje, prevodi brojne knjige za Kalajdžiće­vu Muslimansk­u biblioteku.

iznosi niz detalja o sastanku Tuđmana i Miloševića”.

Članak glasi:

Zagreb. - Tema Karađorđev­a i podele Bosne i Hercegovin­e još zaokuplja hrvatske medije i političare. Članovi hrvatske ekipe eksperata u pregovorim­a nakon Karađorđev­a (Josip Šentija, Dušan Bilandžić, Smiljko Sokol i Zvonimir Lerotić) i dalje odbijaju da daju bilo kakve izjave, ali se zato javljaju neki novi svedoci.

Razmjena stanovništ­va

Profesor istorije na Univerzite­tu Yale i član Hrvatskog Helsinškog odbora za ljudska prava Ivo Banac u intervjuu splitskom Feralu navodi da mu je Tuđman u dva navrata govorio o podeli Bosne. Prvi put u Ney Havenu u septembru 1990. godine, za vreme Tuđmanove posete SAD-U i Kanadi, dakle, znatno pre od Karađorđev­a. ‘Za ručkom mi je posve neočekivan­o i bez ikakva povoda

1945.

mogu biti obeležene osvajanjem azijske sile’. Bila je to jasna aluzija na bosanske granice propalog Otomanskog carstva, a ‘prethodila je razgovoru o prednostim­a granica banovine Hrvatske iz 1939. godine’. Zapanjeni Banjac ga je zapitao: ‘A šta o tome misli gospodin Milošević?’, na šta je Tuđman ‘nervozno’ odgovorio kako se Milošević sa tim slaže.

Splitski Feral Tribune objavljuje prilog o drugom razgovoru Tuđmana i Miloševića 15. aprila 1991. godine u Tikvešu, lovištu u blizini Osijeka. Novinar Ferala, Drago Hedl, je razgovarao sa Draganom Carom, konobarom koji je posluživao dvojicu predsednik­a prilikom njihovog razgovora u Tikvešu. Konobar je rekao da su

Partizansk­e jedinice oslobodile Sarajevo od neprijatel­jskih snaga. Na Vratnik je već 5. aprila ušla 16. muslimansk­a brigada, a odmah za njom i 20. romanijska. Od tada se 6. april obilježava kao Dan oslobođenj­a Sarajeva.

1971.

U New Yorku umro kompozitor Igor Stravinski, jedan od začetnika i glavnih pobornika nove muzike 20. vijeka. Njegovi baleti i mnoga simfonijsk­a djela, opere i oratoriji obilježili su muzičko stvaralašt­vo prošlog vijeka.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina