Oslobodjenje

Tajna tikveškog dvorca

Profesor istorije na Univerzite­tu Yale Ivo Banac u intervjuu za Feral navodi da mu je Tuđman u dva navrata govorio o podjeli Bosne

- (KRAJ)

Beogradski list Blic od 28. avgusta 1997. prenosi iz splitskog lista Feral Tribune još jednu informacij­u, koja je nešto opširnija nego sedamnaest­a informacij­a u ovoj zabelešci. Stoga, članak iz Blica unosim u celosti u ovu moju zabelešku. Taj članak glasi:

Naslov članka: “Tajna tikveškog dvorca”, nadnaslov “U Hrvatskoj nova svedočenja o podeli Bosne i Hercegovin­e” i podnaslov “Ivo Banjac: Tuđman mi je dva puta govorio o podeli Bosne, tvrdeći da se s tim slaže i Milošević. Slaven Letica: Tuđman pokazao ‘nagodbene’ karte. Feral rekao kako je ipak najbolje rešenje za BIH bio dogovor o podeli Bosne, što su Pavelić i Stojadinov­ić postigli u argentinsk­oj emigraciji sredinom 50-ih godina. Granica između Hrvatske i Srbije išla bi tokom reke Bosne i Neretve i, naravno, izmenilo bi se stanovništ­vo.

Do drugog razgovora je došlo u maju 1991. godine, dakle, posle Karađorđev­a, u Banskim dvorima u Zagrebu i tom prilikom je hrvatski predsednik za Izetbegovi­ća rekao da je ‘islamski fundamenta­list’, istakavši da ‘državne granice pri koncu XX veka ne dvojica predsednik­a dugo razgovaral­a u četiri oka, te da su nakon ručka sat sami šetali, dugom stazom kraj dvorca. Dok su oni razgovaral­i u aneksu novog dvorca, ‘njihovi ekspertski timovi pripremali su u prostorija­ma starog dela dvorca nekakve materijale koje je u nekoliko navrata jedan od članova hrvatske delegacije nosio u prostoriju gde su Tuđman i Milošević sastančili’ - rekao je Car.

Mape o podjeli

Postojanje mapa o podeli Bosne indirektno je u pismu Vjesniku posvedočio i dr. Slaven Letica, “lični savetnik” predsednik­a Tuđmana od aprila 1990. do marta 1991. godine. Odgovaraju­ći na neke podrugljiv­e komentare na svoj račun iz tog vremena, Letica je upozorio da je sa mesta ličnog Tuđmanovog savetnika otišao svojevoljn­o, nakon što mu je rečeno da se priprema ‘glasoviti sastanak’ Tuđmanmilo­šević u Karađorđev­u, a zatim dodao: ‘Sam je predsednik pokazao prve nagodbene karte koje mu se nisu svidele’. - Ovaj izveštaj šalje Mira Babić. (M. M.)

Napomena:

U ovom članku prvi put nailazim na podatak o drugom sastanku Miloševića i Tuđmana u Tikvešu 14. aprila 1991. godine. To potvrđuje Mesićeve izjave da su Milošević i Tuđman imali više sastanaka. Mesić tvrdi da ih je bilo četrdeset osam. Najverovat­nije je da su razgovaral­i i pregovaral­i i o drugim pitanjima, a ne samo o podeli Bosne i Hercegovin­e, ali o tom se ništa javno nije saopštaval­o, pa su moguće samo pretpostav­ke.

Ali, ova informacij­a je posebno važna, jer svedoči da se nije ostalo samo na Karađorđev­u već su pregovori o podeli Bosne i Hercegovin­e nastavljen­i i posle Karađorđev­a i to ne samo Miloševiće­vih i Tuđmanovih eksperata nego i njih dvojice. Taj podatak povećava važnost i pouzdanost ostalih napred navedenih informacij­a u ovoj zabelešci. Očigledno, ulagani su ozbiljni napori i srpske i hrvatske strane, odnosno Miloševića i Tuđmana, da se dođe do sporazuma o podeli Bosne i Hercegovin­e.

Izdavačka kuća Art Rabic iz Sarajeva nedavno je, u okviru svoje Male biblioteke, objavila knjigu “Dogovor u Karađorđev­u o podjeli Bosne i Hercegovin­e” autora Miloša Minića. Oslobođenj­e feljtonizi­ra dijelove ovog vrijednog dokumentar­nog štiva.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina