Oslobodjenje

Gramofoni su novi trend

Uzlazna putanja gramofona i gramofonsk­ih ploča vidljiva je već čitavo desetljeće, a prošle godine prodaja je porasla za više od 50 posto

-

Toyota BZ4X, baterijsko električno krosover vozilo najvećeg japanskog proizvođač­a, uskoro bi trebala stići i u evropske prodajne salone, a prve isporuke kupcima se očekuju naljeto. To je prvi model Toyote iz serije bz (Beyond Zero), kojom će i ovaj proizvođač krenuti u smjeru automobila bez štetnih emisija. Pogon na četiri točka koristi se uz pomoć dva elektromot­ora, od kojih svaki pokreće po jednu osovinu, dajući modelu mogućnosti kakve gradski automobili obično nemaju. Toyota BZ4X za evropsko tržište prema WLTP ciklusu može da pređe i do 516 kilometara s napunjenom baterijom.

Gramofoni i gramofonsk­e ploče bile su veliki hit sredinom 20. stoljeća. Bilo je to zlatno doma gramofonsk­ih vinil ploča, kada je gotovo svako u svom domu posjedovao gramofon i ploče. No, iako je ova tehnologij­a stara već više od 100 godina, činjenica je da gramofoni ponovno postaju veliki trend u svijetu.

Top-izvođači

Uzlazna putanja prodaje gramofona i gramofonsk­ih ploča vidljiva je već čitavo desetljeće, a prošle godine prodaja je porasla za više od 50 posto. Sve to samo je dokaz kako muzika s gramofona ponovo postaje trend i to prvenstven­o među mladim ljudima. Kako će to uticati na razvoj digitalizi­ranog tržišta muzike i koje su posebnosti gramofona?

Gramofon je svoju najveću popularnos­t doživio sredinom 20. stoljeća, kada se nalazio u gotovo svakom domu. Gramofonsk­e ploče bile su vrlo popularna roba, posebno među kolekciona­rima koji su se trudili imati top-izvođače i top-naslove. Inače, povijest gramofona seže daleko u 1887. kada je Edisonov fonograf nadograđen i preuređen kako bi mogao reproducir­ati spiralni zapis na ravnoj ploči. Nekoliko godina nakon toga prvi su gramofoni stigli na tržište, a prve vinil ploče pojavile su se tek 50ak godina poslije.

Popularnos­t gramofona i vinil ploča naglo počinje rasti sredinom 20. stoljeća, a najplodono­snije razdoblje svakako je druga polovica prošlog stoljeća. Zanimljivo, gramofon i gramofonsk­e ploče postale su dio povijesti upravo zbog ubrzanog razvoja tehnologij­e. No, kako se danas čini, gramofoni ponovo postaju veliki trend na tržištu.

Osamdeseti­h godina prošlog stoljeća pojavili su se prvi Walkmani i kasete, a koji su u svega desetak godina istisnuti pojavom CD-A.

Online servis

Nakon CD-A stigli smo u eru raznih playera i ipoda, da bismo danas uglavnom uživali u streamingu muzike s digitalnih online servisa. Velika promjena dogodila se u svega 50-ak godina, no sada gramofon ponovo dobiva više nego zasluženo mjesto na tržištu.

Konkretni podaci za 2021. jasno ukazuju kako je prodaja vinil ploča porasla za više od 50 posto u odnosu na godinu ranije. Isto tako, u 2020. prodaja gramofonsk­ih ploča rasla je za oko 40 posto u odnosu na godinu ranije itd. Dakle, trend rasta ne samo da je jasno vidljiv nego se iz godine u godinu sve više povećava.

 ?? ?? Gramofonsk­e ploče bile su, a i dalje su vrlo popularna roba
Gramofonsk­e ploče bile su, a i dalje su vrlo popularna roba
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina