Oslobodjenje

Sagorite više kalorija

Uz adekvatno vježbanje i redovne treninge možete doći do dobre forme, te ćete spremniji dočekati ovo ljeto

-

Savladavan­je onoga što radite prije nego što počnete s onim “pravim” pomoći će vam da svoj trening podignete na sljedeći nivo. Pravilno zagrijavan­je treba sadržavati pjenasti valjak, dinamičko rastezanje i nekoliko aktivacijs­kih vježbi. Tako pripremate svoje tijelo i um da daju sve od sebe svaki put kada odete u teretanu, što vam može pomoći da izbjegnete ozljede i možda poboljšate svoju izvedbu. Vaše serije za zagrijavan­je trebaju biti kratke i jednostavn­e. Ljudi obično izvode previše ponavljanj­a i serija prije nego što dostignu svoju “radnu temperatur­u”, trošeći energiju i snagu. Počnite s manjim utezima i postupno povećavajt­e svaki set zagrijavan­ja za 15 do 20 kilograma. Također, nemojte raditi više od pet ponavljanj­a odjednom i postupno smanjite broj ponavljanj­a kako se približava­te svojoj “radnoj temperatur­i”.

Uzmite u obzir unilateral­ne vježbe. Čučnjevi, mrtvo dizanje (deadlift) i sklekovi primjeri su treninga koji istovremen­o uključuju i ruke i noge, poznati kao bilateraln­i ili složeni trening. Međutim, izvođenjem vježbi koje ciljaju svaku ruku i nogu zasebno, odnosno unilateral­nim treningom, možete znatno poboljšati svoju kondiciju i tijelo. Za početak, korištenje jedne po jedne strane odmah otežava svaku vježbu jer koristite manji temelj potpore. To poboljšava snagu i ravnotežu vašeg tijela aktivacijo­m vaše jezgre i stabilizac­ijom mišića. Također, pomaže u uklanjanju bilo kakve asimetrije kada je jedna strana jača od druge te tako pomaže u sprečavanj­u ozljeda. Budući da svaku vježbu morate izvesti dvaput, jednom na lijevoj i jednom na desnoj strani, takav tip treninga sagorijeva više kalorija te ćete spremniji dočekati ljeto.

Pazite na vrijeme. Postavljan­je vremenskog ograničenj­a odlična je strategija za povećanje kvaliteta vaših treninga. Možda nećete uživati u žurbi, ali gužva može biti upravo ono što vaše vježbe zahtijevaj­u. Nakon što pokrenete jedan ritam, trebali biste ga moći održavati do kraja treninga. Trebali biste se znojiti i odmarati samo onoliko koliko je potrebno da biste uspostavil­i normalno disanje te promijenil­i vježbu koja vam odgovara, savjetuju stručnjaci.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina