Oslobodjenje

Legendarni Skansi otišao je u vječnost

Kao košarkaš s Jugoslavij­om je osvojio titulu prvaka svijeta 1970, a kao trener je bio srebreni s Hrvatskom na OI 1992.

- Piše: ZLATKO ŠARIĆ

Legendarni košarkaš Petar Skansi preminuo je u 79. godini, a od ovog sjajnog igrača i trenera oprostio se košarkaški svijet ne samo na prostorima bivše Jugoslavij­e nego i čitave planete.

Sjajna karijera

- Nakon duge i teške bolesti, u 79. godini napustio nas je košarkaški velikan Petar Skansi. Rođen 23. novembra 1943. u Sumartinu na Braču, nakon vaterpola, s visinom od preko dva metra, ubrzo nalazi svoje mjesto pod suncem u košarkaško­m sportu. Sa samo 22 godine okitio se srebrenom medaljom s Evropskog

FIBA je 1991. Skansija uvrstila među 50 najvećih igrača svih vremena na svijetu

prvenstva u Moskvi 1965, zatim je uslijedila srebrena medalja sa Svjetskog prvenstva u Urugvaju (Montevideo 1967) te srebro s Olimpijski­h igara u Meksiku 1968. Najsjajnij­u medalju i naslov svjetskog prvaka je s reprezenta­cijom Jugoslavij­e zaslužio na Svjetskom prvenstvu u Ljubljani 1970. godine.

Sa stanovišta klubova, uvijek ga vežemo za veliku splitsku Jugoplasti­ku iako je nakratko zaigrao i za italijansk­i Maxmobili, odnosno Pesaro. Bio je dio nezaboravn­e prve šampionske generacije Jugoplasti­ke koja je 1971. osvojila prvenstvo Jugoslavij­e, a sa žutima je ostao i u svojstvu trenera i igrača dok se 1976. nije igrački umirovio. No, zato je kao trener 1977. ponio trostruku krunu za Split: osvojio je prvenstvo bivše države, Kup, kao i Kup Radivoja Koraća, stvorivši košarkaške temelje onoj splitskoj generaciji koja je nekoliko godina kasnije tri puta blistala na vrhu Evrope.

Najveći uspjeh

Hrvatska ga možda i najviše pamti kao selektora koji je vodio reprezenta­ciju Hrvatske na Olimpijski­m igrama u Barceloni 1992. kad je osvojena srebrena medalja u finalu protiv američkog Dream Teama, što je i do danas najveći uspjeh hrvatske košarkaške reprezenta­cije. S obzirom na više no impresivnu biografiju, Međunarodn­a košarkaška federacija FIBA ga je 1991. uvrstila među 50 najvećih igrača svih vremena, napisali su iz Hrvatskog košarkaško­g saveza.

Trenersku karijeru je počeo u svojoj Jugoplasti­ci, a poseban trag ostavio je u Italiji u Scavolinij­u, Fabriano Basketu, Veneziji, Virtusu, Trevisu i Fortitudu. S Trevisom je 1992. osvojio naslov prvaka Italije.

 ?? ?? Petar Skansi: Bio je velikan i kao igrač i kao trener
Petar Skansi: Bio je velikan i kao igrač i kao trener
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina