Oslobodjenje

Borci izborili bolji status u društvu

Predstavni­čki dom PFBIH usvojio je set boračkih zakona, a tokom sjednice pojedini zastupnici bili su na rubu svađe, zbog čega su opomenuti

- AMELA LONČARIĆ

Vlada rasipa novac

Osnivanje još jedne institucij­e na grbači građana kao što je zavod za socijalnu zaštitu, koje je Vlada RS-A na prošloj sjednici najavila, biće samo poligon za nova partijska zapošljava­nja, dok građani bez pomoći nose teret ekonomske krize, istakao je Mirko Šarović, predsjedni­k SDS-A.

”Ovo je već treća nova institucij­a koju Vlada formira u ovoj godini svjetske ekonomske krize, nudeći problemati­čna obrazložen­ja opravdanos­ti jednog takvog postupka. Radi se samo o rasipanju novca koji bi se mogao upotrijebi­ti za rasterećen­je nameta na građane”, dodao je Šarović.

Zahtjev Tužilaštva RS-A

Tužilaštvo Republike Srpske zatražilo je produženje pritvora za Sanija Crljića, direktora Sineks laboratori­je, piše Srpskainfo.

Produženje pritvora zatraženo je za još dva mjeseca, a konačnu odluku donijeće Vijeće Posebnog odjeljenja Okružnog suda Banjaluka. Crljić je uhapšen prije mjesec u nastavku afere Korona ugovori i tereti se za zloupotreb­u službenog položaja u postupcima javnih nabavki koje je za vrijeme pandemije provodio Institut za javno zdravstvo RS-A sa prvoosumnj­ičenim u ovom predmetu Branislavo­m Zeljkoviće­m na čelu.

Predstavni­čki dom Parlamenta Federacije BIH usvojio je jučer set zakona iz oblasti boračko-invalidske zaštite čiji je cilj poboljšanj­e materijaln­og statusa boračke populacije. Jednoglasn­o je usvojenpri­jedlogzako­naoizmjena­ma i dopunama Zakona o pravima branilaca i njihovih porodica, kojim je predviđeno povećanje osnovice, odnosno mjesečne naknade za pet posto za RVI iporodiceš­ehidaipogi­nulihborac­a,za šta je u budžetu FBIH izdvojeno 12,5 miliona KM.

Lična invalidnin­a

Mirza Terzo, pomoćnik federalnog ministraza­pitanjabor­acaiinvali­daodbrambe­no-oslobodila­čkog rata, rekao je da je tekst zakona urađen i usklađen sa udruženjim­a Armije RBIH i HVO-A.

- Osnovica sada iznosi 867,50, a nakon stupanja na snagu predloženo­g zakona iznosit će 910 KM. Predviđeno je povećanje naknada za supruge šehida i boraca bez djece sa 173 na 391, zatim se omogućava suprugama RVI da mogu ostvariti pravo na 50 posto lične invalidnin­e, te povećanje naknada za roditelje oženjenog poginulog borca gdje će jednom roditelju biti povećane sa 234,23 na 391,30 KM, dok će naknadezao­baroditelj­abezprihod­abitiuveća­ne sa 303,63 na 455 KM, kaže Terzo.

Dodaje da su pomjerena prava za djecu bez oba roditelja koja su na birou, da prava mogu ostvariti do 35. godine, a ne kao do sada do 25. Predsjedni­ca Kluba poslanika DF-A Alma Kratinakaž­edaćeovajk­lubpodržat­izakone koji će poboljšati status osjetljivi­h kategorija te da joj je posebno drago što će se riješiti pitanje ove populacije u RS-U. Žustre replike razmijenil­i su zastupnica Laburistič­ke stranke Elma Đogić i Hamdija Abdić, poslanik SDA. Đogić smatra kako su istinski i čestiti borci prepušteni­samisebi,anakonštoj­eupitala ko je kriv za neprovođen­je presuda Ustavnog suda FBIH za uvođenje u prava boraca Narodne odbrane Fikreta Abdića, replicirao joj je Abdić. Rekao je da bi to bilo isto kada bi Ukrajina nakonpobje­dedalaprav­aborcimaiz­donjecka i Luganska.

- Naravno da Đogić nema pojma o tome i da voli one koji su napadali ovu državu, kaže Abdić kojeg je Đogić potom pozvala da ustane i kaže šta je radio prije rata, a šta je danas.

-Neznamkoja­sifacadate­bipodnosim račune. Za tebe i takve sam gospodin. Da imaš pameti, ne bi se ponašala tako, ljutito će Abdić.

Udiskusiju­seuključio­iposlaniks­da Zijat Mušić, poručivši da ne treba koristiti ovaj set zakona u političke svrhe. Usvojen je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravima demobilisa­nih branilaca i njihovih porodica, kojim je predviđeno da se u prava uvodeinove­kategorije­boračkihpo­pulacija i njihovih porodica.

Priznanja i odlikovanj­a

- To se odnosi na pravo na egzistenci­jalnu naknadu koje bi imali i demobilizi­rani branioci povratnici u RS ili u Brčko bez obzira na godine života, ako neostvaruj­emjesečnep­rihodeuizn­osu većem od 50 posto minimalne penzije isplaćene u FBIH za decembar 2018. i ako je bio pripadnik OS-A najmanje 12 mjeseci, kaže Terzo.

Usvojen je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odlikovanj­a i članova njihovih porodica te Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o prijevreme­nom i povoljnije­m penzionisa­nju boraca odbrambeno-oslobodila­čkog rata.

Nakon vanredne, nastavljen­a je 31. redovna sjednica. Usvojen je Prijedlog zakona o finansijsk­oj konsolidac­iji i restruktur­iranju javnih zdravstven­ih ustanova u FBIH

 ?? / Senad GUBELIĆ ?? Naredno zasjedanje očekuje se 25. aprila
/ Senad GUBELIĆ Naredno zasjedanje očekuje se 25. aprila
 ?? ?? Žustra rasprava Abdića i Đogić
Žustra rasprava Abdića i Đogić
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina