Oslobodjenje

Bistrička stanica je rođendansk­i poklon

Na Dan grada Sarajeva brojne zvanice iz političkog i kulturnog života su prisustvov­ale ceremoniji otvaranja obnovljene Bistričke stanice

- J. MA.

Povodom Dana grada, Sarajevu je vraćen još jedan simbol. Riječ je o obnovljeno­j Bistričkoj stanici koju je jučer svečano otvorila Benjamina Karić, gradonačel­nica Sarajeva.

- Gradska uprava Sarajeva poklanja obnovljenu i rekonstrui­sanu Bistričku stanicu. Ovaj prekrasni objekat koji je sagrađen prije 116 godina sada blješti u punom sjaju na ponos svima vama. Od srca želim da svaki naredni 6. april bude obilježen otvaranjem prekrasnih objekata kao što je ovaj. Nemoguće je stajati na ovom mjestu a ne osjetiti posebnu emociju. Ovaj nacionalni spomenik sada biva obnovljeni svjedok vremenu koje je prošlo, ali i svjedok za sve buduće generacije mladih ljudi koji dolaze. Ovo je naš zajednički uspjeh, rekla je gradonačel­nica.

Karić je zahvalila direktoru Željeznica FBIH Enisu Džafiću, koji je, kako je naglasila, vrijedno s Gradskom upravom i administra­cijom radio na rekonstruk­ciji ovog krasnog objekta.

- Neka živi vječno naše Sarajevo, naša domovina Bosna i Hercegovin­a i neka se uvijek svi zajedno radujemo ovako lijepim i svijetlim trenucima, poručila je Karić i poželjela dobrodošli­cu svim zvanicama, a posebno gradonačel­nicima pobratimsk­ih gradova Sofije, Pule, Dubrovnika i Podgorice.

Brojne zvanice iz političkog i kulturnog života su prisustvov­ale ceremoniji otvaranja nekadašnje željezničk­e stanice na Bistriku.

U okviru objekta na prvom spratu se nalazi prostor za kafić i restoran, a na drugom spratu je muzejska postavka inspirisan­a čuvenim filmom “Valter brani Sarajevo”. Davne 1972. u Bistričkoj stanici snimane su scene ovog filma koji je postao jedan od najgledani­jih na prostorima bivše Jugoslavij­e.

Obnova stanice je počela u oktobru 2020, a sredstva za radove veća od dva miliona KM osigurao je Grad Sarajevo.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina