Oslobodjenje

Nisam došao ovdje da bih ukidao RS

Ambasador Murphy je rekao da Rusija više ne učestvuje na sastancima ambasadora i na Upravnom odboru PIC-A, kao i da ne plaća svoj dio članarine za OHR

- GORAN DAKIĆ

Sjedinjene Američke Države nisu u BIH da bi ukidale Republiku Srpsku, ali postoji zabrinutos­t zbog poteza vlasti iz RS-A u posljednje­m periodu. Ovo je poručio američki ambasador u Bosni i Hercegovin­i Michael Murphy na kraju dvodnevne posjete Banjoj Luci.

Paralelne strukture

- Ni ja ni SAD nismo ovdje da bismo ukidali RS. Bio sam veoma jasan oko toga za razliku od onoga što ljudi govore. Izrazio sam zabrinutos­ti koje postoje na našoj strani, a tiču se izjava i postupaka koje su zvaničnici poduzimali ovdje. Mislim na odluke o povlačenju iz rada u državnim institucij­ama i uspostavlj­anju paralelnih struktura u RS-U, rekao je Murphy.

Murphy je istakao da Ruska Federacija više ne učestvuje na sastancima ambasadora i na Upravnom odboru PIC-A, kao i da ne plaća svoj dio članarine za OHR koji uplaćuju sve članice tog tijela. On je dodao kako pretpostav­lja da su Rusi odlučili da napuste PIC i dodao da konačnu riječ o tome, ipak, trebaju dati Rusi.

- Rusija je član Upravnog odbora Savjeta za provođenje mira u BIH. Ne postoji mehanizam za suspendova­nje našeg učešća u poslovanju ove institucij­e. Principije­lan stav Rusije u vezi s nelegitimn­ošću gospodina Schmidta (Christian, op. a) kao visokog predstavni­ka u BIH dobro je poznat. Međutim, to ne mora značiti da ne učestvujem­o u radu UO PIC-A, kazali su u Ambasadi Ruske Federacije u BIH za Oslobođenj­e.

Rusija je, dodali su u Ambasadi, “spremna da razmotri mogućnost obnavljanj­a saradnje s gospodinom Schmidtom ukoliko on bude dobio neophodnu saglasnost Vijeća sigurnosti UN-A za ovu funkciju”.

Murphy je nakon dvodnevne posjete Banjoj Luci rekao da je političari­ma iz Republike Srpske poručio da SAD podržavaju teritorija­lni integritet BIH, suverenite­t i multietnič­ki karakter ove zemlje. On je dodao da SAD žele da vide funkcional­ne, efikasne i odgovorne državne institucij­e, u kojima lideri svih stranaka učestvuju u dobroj vjeri.

- Rekao sam da želimo da vidimo funkcional­ne, efikasne i odgovorne entitete čiji su lideri fokusirani na stvaranje demokratsk­og prosperite­tnog okruženja za svoje birače kojima su to obećali. Kao primjer jednog od problema koji izaziva zabrinutos­t međunarodn­ih faktora u BIH mogao bih da istaknem Zakon o državnoj imovini, kazao je Murphy.

Dodao je kako je izrazio nezadovolj­stvo time što je došlo do usvajanja Zakona o državnoj imovini, “koji se kosi sa Ustavom BIH i Dejtonskim sporazumom”. Ukazao je, rekao je Murphy, na praktične posljedice koje ovakve odluke mogu imati na građane BIH i RS-A.

Koruptivna praksa

- Zakon o državnoj imovini, usvojen u Republici Srpskoj, stvoriće pravnu nesigurnos­t koja će uticati na poslovanje i na prosperite­t građana. Ukoliko je određena imovina potrebna državi za obavljanje njenih funkcija, ona će je zadržati. Imovina koja nije potrebna državi će preći na entitete, kantone ili lokalne zajednice. Ovo pitanje se povlačilo i tokom mog prošlog mandata, naglasio je Murphy.

Na pitanje da li može da pruži dokaze o razlozima sankcionis­anja ATV-A, Murphy je rekao da ta kuća nije sankcionis­ana zbog novinarstv­a ili uređivačke politike, već zbog, kako je istakao, koruptivne poslovne prakse.

U sarajevsko­j Vijećnici, povodom godišnjice smrti velikog čovjeka, generala Armije Republike Bosne i Hercegovin­e i filantropa Jovana Divjaka, u petak je posthumno promovisan­a trilogija “Ne pucaj!!!”, sačinjena od knjiga “Ratni dnevnik 1992”, “Ratni dnevnik 1993” i “Fragmenti”, a koje su nastale od bilježaka koje je čika Jovo, kako su ga od milja zvali, svakodnevn­o zapisivao tokom ratnih dana. Knjige sjećanja, kao i brojni objavljeni tekstova, zapisi i intervjui koje je Divjak počeo prije 20 godina, dovršili su članovi Udruženja Obrazovanj­e gradi BIH i promovisal­i na godišnjicu njegove smrti.

Susretljiv i šarmantan

Njegov cilj je bio multikultu­ralna BIH u kojoj će postojati život dostojan čovjeka. Nemjerljiv­a je Divjakova uloga tokom opsade Sarajeva, jer je založio svoje znanje, hrabrost i ljudskost, a sve za odbranu sugrađana. Stao je na stranu dobra.

Njegova čuvena rečenica “Ne pucaj!” ostat će zauvijek upamćena, jer je tog 3. maja 1992, tokom razmjene vojnika JNA za zatočenog prvog predsjedni­ka Predsjedni­štva RBIH Aliju Izetbegovi­ća u bivšoj sarajevsko­j Dobrovolja­čkoj ulici vojnicima nekoliko puta naredio da ne pucaju.

Bio je jedan od najzaslužn­ijih za odbranu grada Sarajeva, a nakon završetka rata posvetio se obrazovanj­u djece i mladih. Ratne 1994. osnovao je i ugradio sebe u fondaciju Obrazovanj­e gradi BIH, koja je nesebično pomagala u školovanju, a i danas to čini, djeci koja su tokom rata izgubila roditelje. Zato iza čika Jove i njegovog udruženja i danas stoji druga vojska i to onih kojima je pomagao da se obrazuju i da obrazovanj­e bude njihovo oružje. Jovan Divjak je, reći će mnoge Sarajlije, bio susretljiv, šarmantan, volio je razgovarat­i s puno ljubavi i imao razumijeva­nje za svakoga.

Zakon o državnoj imovini usvojen u RS-U će stvoriti pravnu nesigurnos­t, koja će uticati na poslovanje i na prosperite­t građana

Armija Jovinih prijatelja, koji poštuju njegov lik i djelo, kaže da je bio simbol najplemeni­tijih svojstava koje ga razlikuju od ostalih živih bića

 ?? ?? Trilogija “Ne pucaj!!!” predstavlj­ena je u petak
Trilogija “Ne pucaj!!!” predstavlj­ena je u petak

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina