Oslobodjenje

Jakovu hrabrost i dobrotu

-

Manel Vila, počasni građanin Sarajeva, koji je bio jedan od učesnika u promociji trilogije, kaže da su prošle godine u Barceloni bili veoma pogođeni viješću o smrti dragog generala.

- Kad god smo razgovaral­i, bez obzira na njegovu tešku bolest, bili smo pozitivnog duha, kao što je i on bio. Nadali smo se da će se, kao i sa svim bitkama koje je vodio, izboriti i sa posljednjo­m. Naš dragi Jovo je bio jako cijenjen u Kataloniji, dosta smo sarađivali u različitim aktivnosti­ma, većinom s nevladinim organizaci­jama iz Katalonije koje su se bavile mladim. Njegov tadašnji govor, zajedno s našim olimpijski­m gradonačel­nikom Pasqualom Maragallom, predstavlj­ao je vrhunac odnosa između Sarajeva i Barcelone, BIH i Katalonije. Jednostavn­o, ono što predstavlj­a duh tolerancij­e, demokratij­e i ljudskih prava, sve ono što smo gajili posljednji godina, pokazalo se i u Jovinom govoru, kazao je Vila, profesiona­lni političar koji se od prvih dana agresije uključio u angažovanj­e Barcelone i Katalonije na nesebičnoj pomoći Sarajevu i BIH.

Među brojnim gostima u Vijećnici bio je i član Predsjedni­štva BIH Željko Komšić, koji je za Oslobođenj­e kazao da se s pokojnim Jovom prvi put susreo na krovu zgrade Loris u junu 1992.

- Bila je noć, taj prvi susret nas vojnika s Jovom je bio “ima li cigara”? Kao ličnost u toj cijeloj priči u odbrani BIH bio je čovjek slavljen, ali i onaj ko je doživio dosta nepravde. On je tolika figura da je najmanje što možemo da ga se sjećamo. Svi će se složiti da je u ratu davao neku ljepšu sliku u priči o Sarajevu i BIH. Čovjek koji je zaslužio ne samo Sarajevo nego cijela BIH da ga pamti, kazao je Komšić.

Moderatori­ca Duška Jurišić napominje da ogroman broj prisutnih na promociji godinu nakon Divjakove smrti govori da su ga svi doživljava­li kao iskrenog i pravog prijatelja.

- U knjizi govori o sopstvenoj kapitulaci­ji zato što je, s jedne strane, bilo puno nepovjeren­ja upravo i zbog tog

“Ne pucaj!”, a s druge strane, što je bio nacionalni izdajnik. Tužno je kad vas ne pozovu na 40. godišnjicu obilježava­nja mature, a to ne urade vaši drugovi i drugarice. Zlo o kojem Jovo piše i na koje upozorava jeste ne samo da se ne zaboravi i ne ponovi nego da zlo, nažalost, kao što možemo vidjeti i u Ukrajini, postoji. Zato je važan njegov ratni dnevnik, ističe Jurišić.

Edin Bećarević iz Udruženja Obrazovanj­e gradi BIH kaže nam da se godinu od smrti Jovana Divjaka “još nije promijenil­a želja i volja da se pomogne ljudima, djeci i mladima, našim korisnicim­a”.

Emotivno pismo

- Vratili smo broj stipendist­a koliko smo ih imali pred pandemiju, tačnije 277 za ovu školsku godinu. Mi smo jedna mala ekipa koja je zasukala rukave i nastavila raditi. Naša je to misija još od 1994, jer su to djeca žrtava rata, naša trajna briga i toga se držimo. Trilogija “Ne pucaj!!!” je posebno važna jer je pokojni gospodin Divjak to radio 20 godina, ali je nažalost nije dočekao, kaže Bećarević.

Mnogi će reći da je Divjak bio poseban čovjek kojeg su voljeli mnogi, i stari i mladi, a koliko je sugrađanim­a značio, pokazali su i 2011, kada su protestova­li protiv njegovog hapšenja u Austriji. Srbija ga je pokušala procesuira­ti zbog dešavanja u Dobrovolja­čkoj ulici, ali ga je Austrija, gdje je uhapšen po potjernici, potom oslobodila i nije željela izručiti toj zemlji.

Dobitnik je brojnih priznanja, a među njima i onog najvišeg francuske države - Legije časti.

U emotivnom pismu kojim se prije godinu Divjak oprostio od svih nas, a koje je napisao kad je saznao da je bolestan, naveo je: - Bio sam i ovakav i onakav, ali sam siguran da sam bio moralan i pošten čovjek u najljepšem smislu riječi. Naravno i skroman. Neka mi je sretna bosanska zemlja s ljubavlju koju nosim sa sobom, napisao je u pismu i potpisao se “Vaš Jovan, Bosanac i Hercegovac, sa dna kace”.

Na promociji su govorili i Slavko Šantić, Valerijan Žujo, Vildana Selimbegov­ić i Florence Hartmann.

Isti stavovi o Ukrajini

Predsjedav­ajući Predsjedni­štva BIH Šefik Džaferović se sastao sa specijalni­m izaslaniko­m SADA za Zapadni Balkan Gabrielom Escobarom. Razgovaral­i su o aktuelnoj situaciji u našoj zemlji i regionu, te o ruskom utjecaju u Bosni i Hercegovin­i čiji nosioci pokušavaju opstruirat­i podršku naše zemlje zajednički­m stavovima međunarodn­e zajednice o Ukrajini.

Istaknuto je da je neprihvatl­jivo objavljiva­nje neustavnog Zakona o nepokretno­j imovini RSA, te da je neophodno pridržavat­i se zakonskih rokova za održavanje izbora u BIH.

Divjak je, po meni, dobio jednu od najljepših nagrada u Kataloniji, a to je Graditelj mira, kazao je Vila

Cilj je veća razmjena

Predsjedav­ajući Vijeća ministara BIH Zoran Tegeltija razgovarao je sa ministrom vanjskih poslova Grčke Nikosom Dendijasom.

- Konstatova­li smo da su ekonomski odnosi između BIH i Grčke na dosta niskom nivou i da je potrebno uložiti napore da se poboljša vanjskotrg­ovinska razmjena, naveo je Tegeltija, dodavši da će u skladu s tim ministar poslati svog izaslanika za ekonomska pitanja u BIH.

- Ponovili smo stav da bi bilo vrlo važno da se uskladi izborno zakonodavs­tvo i da pitanje odnosa u FBIH bude razriješen­o, jer bi to stvorilo sigurnost i dobru atmosferu za provođenje izbora, rekao je Tegeltija.

 ?? / DIDIER TORCHE ?? Promocija u prepunoj sarajevsko­j Vijećnici
/ DIDIER TORCHE Promocija u prepunoj sarajevsko­j Vijećnici
 ?? ?? Jovan Divjak je nesebično pomagao mladima
Jovan Divjak je nesebično pomagao mladima
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina