Oslobodjenje

A iako to nije sramota

- SAMRA TUFEK

Lider HDZ-A

BIH pozvao je Milanovića da pomogne Hrvatima u BIH i da se ne osvrće na optužbe kako se miješa u unutrašnje stvari

li iko da se tako ponaša neprijatel­j BIH kao cjelovite države, kazao je predsjedni­k Hrvatske.

Na svečanosti je pak govorio u drugom tonu, poručivi kako je izabran da bude predsjedni­k svih Hrvata.

- Hrvati kao najmalobro­jniji narod u Bosni i Hercegovin­i ne žele biti manjina, iako biti manjina nije sramota. Za predstavni­ke manjina u Hrvatskoj glasaju isključivo predstavni­ci tih naroda. Tako je bilo i u BIH prvih deset godina nakon potpisivan­ja Daytona. Šta se to dogodilo u zadnjih 15 godina, o tome ćemo razgovarat­i, ali sumnjam da ćemo daleko stići, poručio je Milanović.

Budite uz nas

Lider HDZ-A BIH Dragan Čović iskazao je zahvalnost predsjedni­ku Milanoviću na dolasku, te na svečanosti iskoristio prigodu pozvati sve Hrvate da još aktivnije slave godišnjicu formiranja HVO-A.

- Vrlo jasnu poruku ćemo poslati i tražimo od vas da budete uz nas. Hrvatski narod će birati svoje legitimne predstavni­ke na svim razinama vlasti u Bosni i Hercegovin­i. To želimo raditi sa prijatelji­ma iz bošnjačkog i srpskog naroda, zaključio je Čović.

Nova besjeda u NSRS-U

Kolegij Narodne skupštine RS-A u petak je zakazao posebnu sjednicu NSRS-A za ponedjelja­k, na zahtjev člana Predsjedni­štva BIH Milorada Dodika zbog odluka Predsjedni­štva BIH, usvojenih bez konsenzusa. Potpredsje­dnik NSRS-A Denis Šulić rekao je da će biti dozvoljeno obraćanje Dodika do 30 minuta i prisustvo predstavni­ka Kancelarij­e EU u BIH.

Odluke sporne Dodiku odnose se na saradnju CIK-A sa drugim institucij­ama, te učešće naše zemlje u međunarodn­im istraživan­jima u vezi sa obrazovanj­em.

 ?? ?? Zoran Milanović: Ja sam predsjedni­k svih Hrvata
Zoran Milanović: Ja sam predsjedni­k svih Hrvata
 ?? / SAMRA TUFEK ?? Defile pripadnika HVO-A u Mostaru
/ SAMRA TUFEK Defile pripadnika HVO-A u Mostaru
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina