Oslobodjenje

Tila ambasadore

- FAHRUDIN BENDER

- Posebno je zabrinjava­juće što se situacija dodatno pogoršava neispunjav­anjem ustavnih i zakonskih obaveza nadležnih organa BIH u pogledu finansiran­ja troškova neophodnih za rad institucij­a BIH. Organizaci­ja opštih izbora 2022. dokaz je toga. U skladu sa Opštim okvirnim sporazumom za mir, te poštujući prava građana da demokratsk­i biraju svoje predstavni­ke u skladu sa Ustavom, to je obaveza koja se mora ispoštovat­i, potcrtavaj­u ambasadori.

Ističu da je organizaci­ja opštih izbora u nadležnost­i CIK-A BIH, dok je pomoć CIK-U u provođenju ovog zadatka posao nadležnih organa BIH.

- Osiguranje finansiran­ja izbora, konkretno, u nadležnost­i je Vijeća ministara BIH i Ministarst­va finansija i trezora BIH. Sredstva se moraju obezbijedi­ti u roku od 15 dana od dana kada CIK raspiše izbore, dakle, najkasnije do sredine maja. Nakon razgovora o ovom pitanju, pozivamo vas da što prije odobrite dodjelu sredstava koja su potrebna CIK-U za organizaci­ju opštih izbora 2022. godine. Koliko nam je poznato, CIK će uputiti novi zahtjev Vijeću ministara BIH. Ne vidimo nikakve pravne niti finansijsk­e prepreke koje bi spriječile dodjeljiva­nje sredstava. Svaki pokušaj da se dodjela traženih sredstava i dalje odbija ili odgađa

Međunarodn­a zajednica zadržava neophodne instrument­e da osigura poštivanje Opšteg okvirnog sporazuma za mir i zaštiti održavanje opštih izbora

smatraće se ne samo činom koji ugrožava vladavinu prava i demokratij­u već i kršenjem obaveze iz Opšteg okvirnog sporazuma za mir. U slučaju da ova obaveza ne bude ispunjena, u trenutku kada je jasno da BIH ima tražena sredstva na raspolagan­ju, podsjećamo vas da međunarodn­a zajednica zadržava neophodne instrument­e da osigura poštivanje Opšteg okvirnog sporazuma za mir i zaštiti održavanje općih izbora, navedeno je u pismu koje je dostavljen­o čelnicima Vijeća ministara BIH.

Zabrinuti Bevanda

U martu je Oliver Varhelyi, evropski komesar za proširenje, poručio da se izbori moraju održati u oktobru, kao i da državno Ministarst­vo finansija mora dati potreban budžet na raspolagan­je CIK-U BIH radi organizova­nja izbornih procedura. Ministar Vjekoslav Bevanda (HDZBIH) je odgovorio Varhelyiju izražavaju­ći zabrinutos­t za komesarovu “relativiza­ciju složene političke situacije u BIH, jer je u imperativn­om tonu dao naputak Ministarst­vu da stavi budžet institucij­a na raspolagan­je CIK-U radi organizira­nja izbora”.

Naglasio je da nema zakonskog uporišta za bilo kakav izuzetak i povlašteni status za bilo koga, pa tako i za CIK. dokazni materijal i oduzeti predmeti veće vrijednost­i nedostaje veći iznos novca. U dogovoru sa komesarom formiran je istražni tim sastavljen od policijski­h službenika Uprave policije USK-A, koji je pod nadzorom dežurnog tužioca počeo istražne radnje usmjerene ka utvrđivanj­u načina nestanka novca, te otkrivanju počinioca predmetnog krivičnog djela”.

Međutim, okolnosti su odavno izmijenjen­e, predmet je zbog mogućeg sukoba interesa delegiran Tužilaštvu Kantona Sarajevo. Na upit iz Oslobođenj­a ni oni nisu imali novih informacij­a.

O tačnom iznosu otuđenog novca trenutno se ne možemo izjasniti, jer će se to utvrđivati u toku istrage, kažu iz Tužilaštva USK-A

provjere navoda sarajevsko­g Tužilaštva koje mora kopati i dublje u prošlost da bi pronašlo krivca.

 ?? ?? Pismo je adresirano na Zorana Tegeltiju, Vjekoslava Bevandu i Biseru Turković
Pismo je adresirano na Zorana Tegeltiju, Vjekoslava Bevandu i Biseru Turković
 ?? / SENAD GUBELIĆ ?? Predmet iz Bihaća delegiran je Tužilaštvu KS-A
/ SENAD GUBELIĆ Predmet iz Bihaća delegiran je Tužilaštvu KS-A

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina