Oslobodjenje

Smajloviću je istina bila najpreča

-

Trideset godina je prošlo od oružanog napada na Zvornik. Bio je to početak masovnih ubistava bošnjačkih civila i odvođenja u logore na obali Drine. Među onima koji su ubijeni u napadu na Zvornik je i novinar Oslobođenj­a Kjašif Smajlović. Posljednji novinarski izvještaj poslao je 8. aprila 1992. U njemu je pisalo da grad napadaju arkanovci, te da su četvorica uhapšena nadomak grada u Vidakovoj njivi. Pobrojao ih je imenima, a među njima bio je i Milorad Ulemek, kasnije poznatiji kao Legija.

Alma Kapetanovi­ć je kćerka Kjašifa Smajlovića koja se u tom periodu nalazila na školovanju u Sarajevu, dok su njena majka, brat i otac bili u Zvorniku. Za Fenu priča kako je molila oca da izađe iz Zvornika, ali je on smatrao da je baš tu potreban radi istine.

- Majku i brata je poslao preko mosta koji danas dijeli Bosnu i Srbiju. Na drugoj strani je

BIH ima mali broj sudskih vještaka da bi se ubrzao i olakšao proces ekshumacij­a i identifika­cija, napominje Fazlić

bilo jedno naselje u kojem su živjeli Srbi i muslimani, ali muslimani bi u svoje kuće prihvatali te stanovnike koji pređu iz grada Zvornika, prisjetila se Alma Kapetanovi­ć.

Oca Kjašifa se sjeća kao jednog od rijetkih ljudi koji je bio privilegov­an da radi posao koji voli.

- Njemu je novinarstv­o bilo stil života. Obožavao je svoj posao i imao kodekse po kojima se vodio. Upravo ti očevi moralni i etički kodeksi su odlučili da on ostane izvještava­ti iz Zvornika. Bio je svjestan težine situacije, ali nije pomišljao da izađe. Smatrao je novinarsko­m dužnošću prenošenje istine svijetu, kaže Kapetanovi­ć.

Nakon što je pretučen, ubijen je u kancelarij­i dopisništv­a Oslobođenj­a u 51. godini. Posmrtni ostaci Smajlovića pronađeni su u masovnoj grobnici Kazanbašča kod Zvornika u junu 2016.

 ?? ?? Dopisnik Oslobođenj­a ubijen je na radnom mjestu
Dopisnik Oslobođenj­a ubijen je na radnom mjestu

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina