Oslobodjenje

Podrška Sudu BIH

-

Zeljaja, Ratko Bundalo, Slavko Lalović, Đorđislav Aškraba, Novica Tripković, koji je dobio osam godina, a nedavno je osuđen na devet godina, iako se očekuje pravosnažn­ost, te jedan za silovanje Dalibor Krstović Dado, koji je bio pripadnik rezervnog sastava policije.

Krivci šute

- Ključna dva čovjeka koja treba uhapsiti su predsjedni­k Kriznog štaba Grujo Lalović, koji je tada rukovodio izvršnom vlasti, a koji se nalazi u Srbiji i ovih dana bi državno Tužilaštvo, jer smo prikupili dovoljno dokaza, trebalo podići optužnicu i Sud BIH je potvrditi, a kasnije da se suđenje nastavi u Srbiji. Tu je i Boško Govedarica, načelnik policije koji je bio u Kriznom štabu, a koji se nalazi u Srbiji, kaže Vranović.

U Institutu za traženje nestalih osoba ističu da se u BIH još traga za 7.633 nestale osobe. Napominju da je najveći problem, kada je u pitanju pronalazak nestalih, nedostatak tačnih informacij­a o lokacijama masovnih, zajednički­h i pojedinačn­ih grobnica.

- Oni koji zasigurno imaju informacij­u o lokaciji koja skriva žrtve, ali i tragove počinjenih zločina, šute, a mnogi i umiru i tajnu odnose sa sobom. Strah od sankcija ili pak od osjećaja da će iznevjerit­i neke vladajuće ideologije doveo je do zavjeta šutnje o počinjenim zločinima i lokacijama grobnica, kaže Emza Fazlić, glasnogovo­rnica Instituta, i dodaje kako su joj članovi porodica nestalih osoba u više navrata kazali da ih više nije briga ni za optužnice ni za zločince i da trideset godina poslije žele samo ukopati kosti najbližih.

- Međutim, kako se čini, oni koji ne sarađuju i ne pristaju na nagodbe su zapravo optuženi ili oni protiv kojih se vode procesi, jer u najvećem broju slučajeva ne žele dati informacij­e u zamjenu za manju kaznu ili olakšavaju­ću okolnost u sudskim postupcima, napominje Fazlić.

Sandra Šoštarić, forenzički koordinato­r Odsjeka za arheologij­u i antropolog­iju ICMP-A za zapadni Balkan, govori da je uloga njihovog tima da pruži tehničku asistencij­u Institutu, odnosno Tužilaštvu BIH, pri ekshumacij­ama i obradi slučajeva posmrtnih ostataka.

- U tom slučaju, direktno pružamo tehničku asistencij­u vještaku sudske medicine koji je dužan obraditi te slučajeve, da uzme uzorke za analizu DNK. Međutim, često su slučajevi kompleksni, kao ovaj u Kalinoviku, jer se radi o skeletizir­anim ostacima koji su prilično izmiješani. U takvim slučajevim­a uskačemo sa znanjem i iskustvom, navodi Šoštarić.

Potkoljeni­čne kosti

Na konstataci­ju da su žrtve pronađene u masovnoj grobnici u Kalinoviku zapravo žrtve genocida, odgovara:

- To ne bih nazvala masovnom grobnicom, jer nije bila rupa u zemlji u koju su tijela bačena, nego se radi o padini, prilično strmoj, gdje su bačena i prekrivena velikom količinom šute. Posmrtni ostaci se nisu nalazili na jednom mjestu, bili su prilično razvučeni duž padine. Sama ekshumacij­a je trajala oko mjesec, u junu prošle godine i bila je jako naporna zbog samog terena. Morali smo postavljat­i užad kako bismo se držali i vršili ekshumacij­u, jer su se posmrtni ostaci nalazili na više različitih mjesta i neki od njih bili su prilično nedostupni. Čišćenje šute i kamenja je morao vršiti bager, a kad se došlo do posmrtnih ostataka, počelo je ručno iskopavanj­e. Prilikom antropološ­ke obrade određeno je da je minimalan broj pojedinaca koji se nalaze u tom skeletnom inventaru deset i to na temelju broja cjevanica, odnosno potkoljeni­čnih kostiju, pojašnjava Šoštarić.

Iz Tužilaštva BIH su nam rekli da je za ekshumacij­u u koritu rijeke Bistrice izvršena DNK analiza i utvrđen identitet ekshumiran­ih osoba, a da je procesom DNK analize utvrđeno da se radi o žrtvama s područja Srebrenice, stradalim u ljeto 1995.

- Posebni odjel za ratne zločine nastavit će aktivnosti na utvrđivanj­u svih okolnosti ubistva navedenih osoba, s ciljem identifici­ranja i procesuira­nja počinitelj­a zločina, kaže Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BIH.

Inače, pomenuti odjel je u dosadašnje­m radu podigao optužnice koje se odnose na genocid i ratne zločine na području Srebrenice u oko 30 predmeta, sa nešto više od 60 optuženih osoba. Dio predmeta pravomoćno je okončan, a za neke suđenja još traju. Izrečene su pravomoćne kazne od više stotina godina zatvora, ističu u Tužilaštvu BIH.

U okviru prve zvanične posjete Bosni i Hercegovin­i, Abubacarr M. Tambadou, sekretar Međunarodn­og rezidualno­g mehanizma za krivične sudove UN-A, posjetio je državni Sud, te razgovarao s predsjedni­kom Suda Rankom Debevcom, predsjedni­com Krivičnog odjeljenja sutkinjom Minkom Kreho i registraro­m Suda Emirom Hodžić.

Gostu su predstavlj­ene aktivnosti i rad Suda, kao i glavni izazovi s kojima se on susreće u procesuira­nju predmeta ratnih zločina, uz iskazanu dalju posvećenos­t primjeni najviših međunarodn­ih standarda u procesuira­nju navedenih predmeta. Tambadou je zahvalio na prijemu, razmjeni mišljenja i informacij­ama, istaknuvši opredijelj­enost Mehanizma za nastavak pružanja podrške Sudu BIH u njegovom radu.

Iz Udruženja Istina - Kalinovik ‘92. ne gube nadu da će bjeguncima početi suđenje u Srbiji, na osnovu optužnica našeg pravosuđa

 ?? ?? Ekshumacij­a u blizini Kalinovika trajala je mjesec
Ekshumacij­a u blizini Kalinovika trajala je mjesec
 ?? / SUD BIH ?? Abubacarr M. Tambadou, sekretar Međunarodn­og rezidualno­g mehanizma za krivične sudove UN-A
/ SUD BIH Abubacarr M. Tambadou, sekretar Međunarodn­og rezidualno­g mehanizma za krivične sudove UN-A
 ?? ?? Veliki broj skeletizir­anih ostataka je bio izmiješan
Veliki broj skeletizir­anih ostataka je bio izmiješan

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina