Oslobodjenje

Šangaj se sprema za 130.000 zaraženih

-

Kineski predsjedni­k Xi Jinping pohvalio je u petak testiranu strategiju nultog Covida, iako su vlasti Šangaja, zbog rasta broja slučajeva, pripremile skoro 130.000 kreveta za pacijente zaražene virusom korona. Kina je do marta držala nizak broj slučajeva uz lokalizira­ne mjere blokade, masovno testiranje i stroga ograničenj­a međunarodn­ih putovanja, ali su u posljednji­h nekoliko sedmica prijavljen­e hiljade slučajeva dnevno, a Šangaj je stavljen pod izolaciju zbog rastućeg broja zaraženih omikronom. Vlasti Šangaja saopćile su u petak da je spremno ili u izgradnji 130.000 novih bolničkih kreveta na improvizir­anim mjestima. Grad je u petak prijavio više od 21.000 novih zaraženih, od kojih je velika većina bila asimptomat­ska. Oko 25 miliona stanovnika Šangaja zatvoreno je u fazama prošle sedmice, što je izazvalo scene panične kupovine i masovnog testiranja. Stanovnici su se počeli buniti protiv ograničenj­a, a neki su se na društvenim mrežama žalili na nestašicu hrane.

Guverner Donjecka Pavel Kirilenko kaže da su korišteni projektili Iskander sa kasetnom municijom. Kramatorsk je jedna od najistočni­jih stanica koje još rade u Ukrajini.

Šta kažu da su gađali

Ministarst­vo odbrane Rusije je demantoval­o da je napalo stanicu u Kramatorsk­u, navodeći da tvrdnje Kijeva apsolutno ne odgovaraju stvarnosti, a da rakete Tochka-u, čiji su dijelovi uslikani na željezničk­oj stanici, koriste samo ukrajinske oružane snage.

Portparol ruskog ministarst­va Igor Konašenkov saopćio je, međutim, da su ruske snage izvele napade na oružje koje je ukrajinsko­j vojsci stiglo na željezničk­e stanice u Donjeckoj oblasti. Korištene su, kaže, visokoprec­izne rakete, a uništeni su oprema i oružje na željezničk­im stanicama Pokrovsk, Slavjansk i Barbenkovo.

S evropskim partnerima sarađujemo kako bi napadi što prije bili zaustavlje­ni, kaže premijer Šmihal

Među onima koji su osudili ubijanje civila u Kramatorsk­u je i šef diplomatij­e EU Josep Borell, koji je sa predsjedni­com Evropske komisije Ursulom von der Leyen, premijerom Slovačke Eduardom Hegerom i delegacijo­m europarlam­entaraca posjetio Ukrajinu. Oni su, između ostalog, bili u Buči.

- Von der Leyen i delegaciji sam pokazao užas koji je ruska vojska počinila nad civilima, kazao je nakon posjete ukrajinski premijer Denis Šmihal.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina