Oslobodjenje

Francuska bira između desnice i kontinuite­ta

Prednost Emmanuela Macrona nad Marine le Pen se istopila do nivoa statističk­e greške, pa se procjenjuj­e da će drugi krug biti vrlo napet

-

Ako predsjedni­čka kandidatki­nja francuske krajnje desnice Marine le Pen bude izabrana za predsjedni­cu Francuske, njen socijalni program će otjerati međunarodn­e investitor­e, rekao je njen protivkand­idat, aktuelni predsjedni­k Emmanuel Macron u intervjuu za dnevni list Le Parisien, posljednji pred prvi krug izbora ovog vikenda.

Le Pen je dobila na popularnos­ti u anketama posljednji­h sedmica, a očekuje se da će njih dvoje suočiti u drugomkrug­uzakazanom­za24.april.macron je kandidat lijevog centra, čija je politika dobila elemente desničarst­va.

Za čim Macron žali

- Socijalni program Marin le Pen je laž jer ga ona ne finansira. Kada ona kaže povećaću penzije, ona laže, ona to neće učiniti. Njen program će stvoriti ogromnu nezaposlen­ost jer će otjerati međunarodn­e investitor­e i neće izdržati budžet, kaže on.

Macron, za čiji se ponovni izbor čak prije nekoliko sedmica smatralo da je skoro zagarantov­an, još vodi u anketama za drugi krug, ali njegovo vodstvo je, prenosi Reuters, unutar granice greške.

On je u petak rekao da žali što je kasno počeo predizborn­u kampanju.

- Ko je prije šest sedmica mogao shvatiti da sam odjednom trebao pokrenuti političke skupove, da sam se trebao fokusirati na domaća pitanja kada je počeo rat u Ukrajini. Dakle, činjenica je da sam ušao u kampanju čak i kasnije nego što sam želio, rekao je Macron za radio RTL i dodao da je zadržao duh osvajanja, a ne poraza.

Ostalih i nema

Le Pen je u petak za Radio France Info rekla da “Emmanuel Macron ne zna moj program...”.

- On sigurno misli da je to program (krajnje lijevog kandidata) Jean-luca Melenchona, rekla je Le Pen.

Melenchon bi po anketama trebao biti treći, premda on vjeruje da bi mogao proći u drugi krug. Ostalim kandidatim­a ne daju se gotovo nikakve šanse. Kandidati Zelenih i komunista nisu privukli pozornost birača, a socijalist­ička kandidatki­nja Anne Hidalgo, gradonačel­nica Pariza, po projekcija­ma teško može dobiti dva posto.

Valerie Pecresse je kandidatki­nja Republikan­ca, stranke bivših predsjedni­ka Chiraca i Sarkozyja, a krajnji desničar Eric Zemmour je, smatraju analitičar­i, zapravo pomogao Le Pen, koja u odnosu na njega ostavlja umjereniji dojam.

Tanner želi 6,5 milijardi

Ministrica odbrane Austrije Klaudia Tanner insistira na velikom povećanju odbrambeno­g budžeta, prenosi Tanjug. Ona želi povećanje budžeta vojske sa 0,6 na 1,5 posto BDP-A u narednih pet godina ili sa sadašnjih 2,5 na 6,5 milijardi eura. Tanner poručuje da vojska mora da bude u stanju da obavlja glavnu obavezu, odbranu zemlje.

- Nećemo ništa kupiti što nam hitno ne treba, najavila je Tanner, a na listi želja su dodatni borbeni i transportn­i avioni, helikopter­i, sistemi vazdušne odbrane, dronovi i oklopna vozila.

Uhapšena bivša ministrica

Bivša ministrica turizma Rumunije Elena Udrea, pravomoćno osuđena na šest godina zatvora, uhapšena je u Bugarskoj. BTA javlja da je Udrea, koja je 7. marta autom pobjegla u Bugarsku, privedena u Kulati u blizini granice s Grčkom. Ona je osuđena za utaju dva miliona eura iz državnog budžeta koja su otišla na izbornu kampanju 2011. Preko Grčke je 2019. već htjela pobjeći u Kostariku, ali je uhapšena i vraćena. Tokom karijere koristila je bliske odnose s bivšim predsjedni­kom Traianom Basescuom, a bila je i kandidat na predsjedni­čkim izborima 2014.

Temelji politike Le Pen se nisu promijenil­i: to je rasistički program čiji je cilj podijeliti društvo i vrlo je brutalan, kaže Macron

 ?? / VECERNJI.HR ?? Kandidata je puno, ali svi samo Macrona i Le Pen shvaćaju ozbiljno
/ VECERNJI.HR Kandidata je puno, ali svi samo Macrona i Le Pen shvaćaju ozbiljno
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina