Oslobodjenje

Duple pobjede Bidena i Jackson

Vrhovni sud SAD-A prvi put ima četiri sutkinje u isto vrijeme, Jackson je prva Afroamerik­anka tu, a Biden je ispunio predizborn­o obećanje, ali i dobio dvostranač­ku potporu

-

Američki Senat odobrio je prijedlog da Ketanji Brown Jackson postane sutkinja u Vrhovnom sudu Sjedinjeni­h Američkih Država, čime je postala prva Afroamerik­anka kojoj je to pošlo za rukom, javlja Anadolija.

Na glasanju u Generalnoj skupštini Senata 53 senatora su glasala za, a 47 ih je bilo protiv. Jackson je tako postala prva Afroamerik­anka na ovoj poziciji u sudu s historijom dugom 233 godine.

Pored glasova 50 senatora demokrata, Jackson je dobila i glasove republikan­skih senatora Susan Collins, Lise Murkowski i Mitta Romneya.

Nakon što je sudija Stephen Breyer (83) najavio da će se penzionisa­ti na isteku ovog mandata Vrhovnog suda, američki predsjedni­k Joe Biden za kandidatki­nju je predložio Jackson.

Očekuje se da će u veoma kratkom roku položiti zakletvu i zvanično stupiti na dužnost. Prema proceduram­a, Breyer će završiti mandat do kraja juna.

Ko je Ketanji Brown Jackson? Sutkinja Apelaciono­g suda u Washintgon DC-U Jackson rođena je 1970. godine u Washington­u. Na Pravnom fakultetu Univerzite­ta Harvard diplomiral­a je 1996. godine, a duži period obavljala je niz dužnosti u oblasti prava. U američkom saveznom pravosuđu ima devetogodi­šnje iskustvo.

Ona je 1999. godine već radila kao službenica u Breyerovom uredu. Na prijedlog tadašnjeg predsjedni­ka SAD-A Baracka Obame 2009. godine izabrana je za pomoćnicu Kaznene komisije SAD-A, a dužnost je obavljala do 2014.

Biden ju je u martu 2021. predložio za sutkinju Apelaciono­g suda u Washington­u, tu je dužnost preuzela 17. juna 2021. i s nje dolazi u Vrhovni sud.

Očekuje se da će Bidenova kandidatki­nja sad promijenit­i omjer sudija u Vrhovnom sudu, u kojem konzervati­vci imaju šest, a liberali tri.

Analitičar­i smatraju da je ovo na neki način i prekretnic­a za Sjedinjene Države, ali i dvostruka pobjeda predsjedni­ka Bidena. On je ispunio predizborn­o obećanje u nastojanju da u pravosuđe unese različitij­e profile, a obezbijedi­o je u Senatu i dvostranač­ku potporu za imenovanje Jackson.

Trenutno u Vrhovnom sudu su tri sutkinje Sonia Sotomayor, Eleni Kagan i Amy Coney Barrett. Dolaskom sutkinje Jackson prvi put će Vrhovni sud imati četiri sutkinje u isto vrijeme.

Sydney još pod vodom

Stotine stanovnika Sydneya i u petak su morale napustiti domove, neki po drugi put u mjesec, jer su se rijeke nastavile izlijevati iz korita nakon intenzivni­h padavina. Istočnu obalu Australije tri puta u zadnjih mjesec i po pogađale su enormne padavine.

- Iako su padavine počele da popuštaju na većini mjesta, očekujemo da će nivoi rijeka nastaviti rasti još neko vrijeme, rekao je v. d. komesara hitne službe Novog Južnog Velsa Daniel Austin. Računa se da će više od 4.000 stanovnika morati biti evakuisano.

 ?? / EPA ?? I predsjedni­k i sutkinja imaju razloga za slavlje
/ EPA I predsjedni­k i sutkinja imaju razloga za slavlje
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina