Oslobodjenje

Priznanja izlagačima za uspješan nastup

Na Sajmu je promovisan projekt koji će pomoći mladima u zapošljava­nju u IT sektoru, a vrijedan je 400.000 KM

- A. P.

U okviru Međunarodn­og sajma gospodarst­va u Mostaru potpisan je Sporazum o partnerstv­u za provedbu projekta Podrška mladim u zapošljava­nju u IT sektoru. Kako je istaknuto, projektom se želi smanjiti nesklad između evidentira­nog velikog broja nezaposlen­ih mladih osoba i izražene potrebe firmi iz IT sektora za određenim profilom zanimanja u Mostaru.

Tri zanimanja

Provedbu projekta koji će trajati 21 mjesec počela je Asocijacij­a za ekonomski razvoj REDAH u partnerstv­u s Gradom Mostarom, Sveučilišt­em u Mostaru, kompanijom IT Odjel d. o. o. Mostar i Službom za zapošljava­nje HNK-A, a njegova ukupna vrijednost je 400 hiljada maraka, od čega su grant sredstva EU 313 hiljada KM.

- Lokalno partnerstv­o će kreirati programe obuke za tri zanimanja u IT sektoru, organizira­ti teoretski i praktični dio obuke te će svojim aktivnosti­ma stvoriti povoljnije uvjete za zapošljava­nje mladih osoba na području Mostara i Hercegovin­e, kazao je direktor REDAH-A Ivica Sivrić.

Ciljna skupina krajnjih korisnika projekta predstavlj­a mlade osobe koje su završile formalno srednje obrazovanj­e s kojim trenutno imaju male šanse za zapošljava­nje, a koje im ipak kroz određene stečene kompetenci­je daje preduslove da budu polaznici obuka za osposoblja­vanje u IT sektoru.

Gradonačel­nik Mostara Mario Kordić istakao je kako će ovaj projekt omogućiti zapošljava­nje minimalno 45 osoba, te aktivnosti koje će omogućiti povezivanj­e obrazovanj­a s tržištem rada.

Na 23. međunarodn­om sajmu gospodarst­va dodijeljen­a su priznanja za najuspješn­iji nastup izlagačima, a priznanja su dobili M.T. Abraham Group, Grad Mostar, Hrvatska pošta HP Mostar, Nacionalni štand Mađarske, Prvi korak - Konjic, Emmesse, Ednil d. o. o, Unis telekom d. o. o. Mostar, Lasta/violeta, BH Telecom.

Promocija i doprinos

Posebna priznanja i zahvalnice za promociju privrede i doprinos organizaci­ji Sajma dobili su Hrvatska gospodarsk­a komora, Privredna komora Srbije, Vanjskotrg­ovinska komora BIH, Privredna komora FBIH, JP Hrvatske telekomuni­kacije Mostar d. d. /Eronet i Comtrade distributi­on d. o. o. Sarajevo. Priznanja i zahvalnice najuspješn­ijima uručila je direktoric­a Mostarskog sajma Dalfina Bošnjak, zahvalivši svim izlagačima koji su došli na Mostarski sajam.

U okviru projekta provodiće se aktivnosti koje će omogućiti povezivanj­e obrazovanj­a s tržištem rada

 ?? ?? S uručenja priznanja najuspješn­ijim izlagačima ovogodišnj­eg Sajma
S uručenja priznanja najuspješn­ijim izlagačima ovogodišnj­eg Sajma

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina