Oslobodjenje

Martovske naknade će dobiti 3.096 boraca

Za isplatu egzistenci­jalnih naknada Ministarst­vo za boračka pitanja uplatilo je 660.522,66 KM

-

Ministarst­vo za boračka pitanja KS-A dalo je nalog za isplatu egzistenci­jalne naknade za mart 2022.

U obračun za mart je uključeno 3.096 osoba, koliko su općine unijele u aplikaciju za plaćanje. Za mart će biti isplaćeno 660.522,66 KM (redovna i retroaktiv­na isplata), pri čemu će korisnici kojima je pravo priznato za ranije mjesece, a koji nisu bili obuhvaćeni prethodnim obračunima, dobiti retroativn­o pripadajuć­i iznos. Najveći iznos je 275 KM (za 55 mjeseci učešća), a najmanji 60 KM (za 12 mjeseci učešća).

- Pozivamo korisnike koji utvrde grešku u isplati da se jave u nadležnu općinsku službu za BIZ, kako bi eventualna greška bila otklonjena, navode iz Ministarst­va za boračka pitanja KS-A.

Također, podsjećaju da je svaka osoba dužna blagovreme­no prijaviti svojoj općinskoj službi za oblast boračko-invalidske zaštite promjenu koja utiče na ovo pravo, odnosno na njegov prestanak, kako ne bi došlo do neosnovane isplate. Obaveza prijavljiv­anja izmjene je utvrđena rješenjem kojim je pravo priznato. U slučaju neosnovane/nezakonite isplate, korisnik je obavezan vratiti je.

Navode i da pravo na egzistenci­jalnu naknadu ne može imati osoba koja ostvaruje mjesečne prihode veće od 50 posto minimalne penzije isplaćene u FBIH za decembar 2018. (174,03 KM), pri čemu se u prihode računaju i prava iz oblasti boračkoinv­alidske zaštite (porodična i lična invalidnin­a i drugo).

Benjamina Karić, gradonačel­nica Sarajeva, u petak je sumirala prvu godinu mandata na čelu glavnog grada BIH. Poručila je da je radila i da će i dalje raditi za dobrobit građana.

Karić je navela da postoji sinergija između Gradske uprave i Gradskog vijeća te da je to i vidljivo.

Opservator­ij

- Radimo i radit ćemo na stvaranju okruženja i prilika kako bi nam građani vjerovali i kako bi imali dostupne informacij­e. Kroz povjerenje i transparen­tnost će sigurno proistaći konkretni projekti koji su dio strategije koja će uskoro biti objavljena, istakla je Karić.

Napomenula je da je prva odluka koju je donijela na početku mandata bila potpisivan­je sporazuma s Uredom za borbu protiv korupcije i upravljanj­e kvalitetom KS-A. Kao

Do kraja godine će se znati hoće li Sarajevo opet biti domaćin Zimskih olimpijski­h igara

značajne projekte koji su realizovan­i u protekloj godini izdvojila je pokretanje obnove astronomsk­og opservator­ija na Trebeviću, gradnju spomenika Tvrtku I Kotromanić­u i Muzeja savremene umjetnosti Ars Aevi.

- Projekata je mnogo. Trudili smo se da ulažemo u infrastruk­turne projekte, ali da ne budu zapostavlj­eni kultura, sport i socijalne ustanove. Sretna sam što smo građanima vratili Bistričku stanicu i što će to biti mjesto okupljanja Sarajlija i svih onih koji vole ovaj grad, istakla je Karić.

Gradonačel­nica je prokomenta­risala izjavu američkog ambasadora Michaela Murphyja o spomeniku na Kazanima, odnosno njegovu opasku da spomenik nije potpun bez imena svih žrtava i jasnog i otvorenog priznanja počinitelj­a zločina.

- Apsolutno je prihvatlji­vo da svi imamo različita mišljenja. Na podizanje se čekalo više od 25 godina, za mene je ovo historijsk­i korak i ponosna sam što smo nakon toliko godina izgradili ovaj spomenik. Ni na jednom spomeniku u Sarajevu, djeci ubijenoj u opkoljenom Sarajevu, na spomeniku žrtvama genocida u Srebrenici ne piše ko je počinio zločine. Na Kazanima su navedena imena svih žrtava koja smo dobili od Instituta za nestale osobe. To je zvanični podatak. Bila bih sretna i ponosna kada bismo napravili pozitivan pritisak da isto ono što je napravljen­o u Sarajevu bude urađeno u Prijedoru za ubijenu djecu i na mnogim drugim mjestima, naglasila je gradonačel­nica Karić.

Olimpijada

Karić je građanima obećala da će i u ovoj godini svjedočiti mnogim pozitivnim stvarima koje će prevladati one loše. Između ostalog, navela je da nas očekuje nikada bolji SFF, te da će do kraja godine biti poznata odluka hoće li Sarajevo opet biti domaćin Zimskih olimpijski­h igara.

Jasmin Ademović, predsjedav­ajući Gradskog vijeća, osvrnuo se na aktivnosti Vijeća tokom prethodne godine. Izdvojio je projekt sistem čista rijeka Miljacka, te rekao da je višedeceni­jski i da ga nije moguće završiti u kratkom roku.

 ?? / SENAD GUBELIĆ ?? Gradski čelnici su sumirali prvih 365 dana mandata
/ SENAD GUBELIĆ Gradski čelnici su sumirali prvih 365 dana mandata
 ?? ?? Najmanja naknada je 60, a najveća 275 KM
Najmanja naknada je 60, a najveća 275 KM
 ?? ?? Benjamina Karić: Gradimo povjerenje sa građanima
Benjamina Karić: Gradimo povjerenje sa građanima

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina