Oslobodjenje

Fašizam cvjeta u ru

Knjiga “Kako funkcioniš­e fašizam: Politika mi protiv njih” Jasona Stanleyja bestseler je u svijetu već četiri godine, a sada je aktuelnija no ikada

- Piše: ELMA MUJAGIĆ

Fašistička mašinerija po Jasonu Stanleyju funkcioniš­e preko određenih stalnih pravila i strategija vidljivih kroz upotrebu i veličanje mitske prošlosti, preko jačanja propagande, naglašavan­ja antiintele­ktualizma i nerealnost­i, potrebom za općom društvenom hijerarhij­om, radikalizi­ranjem osjećaja žrtve, zagovaranj­em zakona i reda, seksualnom anksioznoš­ću, pozivanjem na vrijednost­i ruralne sredine, ukidanjem socijalnih službi i razbijanje­m jedinstva. Fašistička politika tvrdi kako izvire iz prošlosti koja je čista u svom vjerskom, rasnom i kulturnom pogledu, dok je patrijarha­lna porodica temelj i čuvar njene čistote.

Takva prošlost prikazuje se žrtvom globalizma, liberalizm­a i univerzaln­ih vrijednost­i. “Patrijarha­lna porodica je ideal koji fašistički političari nameravaju da stvore u društvu - ili da mu se vrate, kako tvrde” (Stanley 2018:15). Vođa nacije je otac patrijarha­lne porodice, njegova snaga izvor je njegove vladavine, kao što je i snaga oca porodice izvor moći nad ženom i djecom. Vođa vodi računa o naciji onako kako patrijarha­lni otac skrbi o svojoj porodici. Tako je u fašističko­m društvu za muškarca najveća čast biti ratnik, a za ženu biti majka.

Trumpova politika

Fašizmi u Rusiji, Mađarskoj, Poljskoj, Indiji, Turskoj i SAD-U su etnički, vjerski i kulturni nacionaliz­mi u kojima u ime nacija govore njihove autoritarn­e vođe. Viktor Orban, mađarski premijer, još od 2010. uništava liberalne institucij­e te države, a budući da je upravo osvojio još jedan mandat, jasno je i da će nastaviti sa svojim nacionalis­tičkim ciljevima još snažnije nego prije. Godine 2015. poljska desničarsk­a partija Pravo i pravda osvaja apsolutnu većinu na parlamenta­rnim izborima. Trumpova politika oživljava fašističke stavove iz 20-ih i 30-ih godina prošlog vijeka, kakvi su u Americi u to vrijeme bili izuzetno prihvaćeni, dok je ruski diktator Putin u svemu ovome otišao najdalje, agresijom na Ukrajinu i zločinima koji se pretvaraju u genocid i zločine protiv čovječnost­i.

U drugom poglavlju autor govori o ulozi političke propagande čiji je cilj da prikrije problemati­čne ciljeve političara ili političkih pokreta tako što ih uvija u oblande općepoznat­ih ideala. Poljska je najpoznati­ja po svojim ekstremnim mjerama protiv rodne politike i zabrani pobačaja pod prijetnjom kazne zatvora. Takvi stavovi pravdaju se pravom svakog ljudskog bića na život, čime se pobačaj prikazuje kao zločin i kršenje osnovnih ljudskih prava. Pritom se zanemaruju prava majke, također ljudskog bića, da odlučuje o svom tijelu i apsolutno se zanemaruje kontekst u kojem bi pobačaj bio opravdan. U poglavlju o antiintele­ktualizmu autor govori o sabotiranj­u javnog diskursa, trajnom omalovažav­anju univerzite­tskog obrazovanj­a i njegovom preoblikov­anju u sredstvo indoktrina­cije fašističke ideologije.

U vremenu kada propaganda postigne da se ideali izvrnu i okrenu se protiv samih sebe, univerzite­ti postanu mjesta gdje se proizvode laži i predrasude, društvena se stvarnost nađe pod upitnikom, a žrtve fašističke strategije definitivn­o bespomoćne i uplašene. Onima koji su ranjivi može se lagati bez posljedica jer spremno prihvataju sve vrste teorija zavjere. Realnost koja im je očajnički potrebna bit će ona koju će proizvodit­i i plasirati fašistički sistem. Bit će to stvarnost suprotna svim liberalnim tradicijam­a i demokratsk­im vrijednost­ima u kojoj su žene bića nižeg reda, a muškarci dominantna vrsta, no, istovremen­o i stvarnost u kojoj žena bijele rase vrijedi više od bilo kojeg muškarca i žene crne rase. Jednakost, o kojoj se govorilo na početku, zamijenjen­a je hijerarhij­om, dok se superiorno­st jednih nad drugima opravdava prirodnim zakonima.

Stanley potom govori i o eksploatac­iji osjećaja žrtve kao univerzaln­om elementu savremene fašističke politike. U posljednje vrijeme se društvene grupe koje na određenoj teritoriji imaju dominantan ra

U fašističko­m društvu za muškarca najveća čast je biti ratnik, a za ženu biti majka

Jednakost, o kojoj se govorilo na početku, zamijenjen­a je hijerarhij­om, dok se superiorno­st jednih nad drugima opravdava prirodnim zakonima

sni, vjerski, ekonomski, politički ili kulturni status okreću ka desničarsk­im i konzervati­vnim politikama kada ih se suoči sa podacima koji govore da bi u nekoj bližoj ili daljoj budućnosti mogli izgubiti taj status i dijeliti vlast sa “većinskom manjinom”. Tada se istim radikalnim fašistički­m mehanizmim­a počinje govoriti o trajnoj povijesnoj viktimizac­iji većinske grupe. “Odabranoj” je naciji u prirodi da poštuje zakone, dok je drugima “urođeno” nepoštivan­je istih zakona. U drugu grupu spadaju i žene koje se ne uklapaju u tradiciona­lne rodne uloge, crnci, pripadnici LGBT+ zajednice, imigranti, “oni koji nemaju dominantnu religiju” i sl. Svi se oni karakteriz­iraju kao kriminalci i kao prijetnja naciji i njenoj čistoti.

Gradovi su izopačeni

Za fašističke režime je karakteris­tična i seksualna anksioznos­t. Podstiče se strah od ukrštanja i miješanja rasa, od toga da bi krv odabrane nacije mogla biti uprljana krvlju inferiorni­h. Taj strah se dodatno podstiče izazivanje­m panike zbog prijetnje koju tradiciona­lnim muškim rodnim ulogama predstavlj­aju homoseksua­lci i transrodne osobe. Hitler je konstruisa­o propagandu o Jevrejima koji imaju namjeru iskoristit­i crnce za silovanje čistih Arijevki, a sve kako bi se uništila bijela rasa. Istu teoriju zavjere širio je i američki Kju kluks klan 20-ih godina prošlog vijeka. U poglavlju pod naslovom “Sodoma i Gomora” Stanley govori o tendenciji fašističko­g režima da slavi provinciju i ruralnu sredinu kao središte nacionalne čistote, dok se gradovi smatraju mjestima izopačenos­ti i uništavanj­a tradiciona­lnih vrijednost­i. Tako vrijedni seljaci svojim napornim radom plaćaju izdržavanj­e lijenih građana pa onda ne čudi da u ruralnim sredinama fašizam dobija najveću podršku.

Kao Amerikanac, porijeklom Nijemac i Jevrej, autor često objašnjava funkcionis­anje fašističko­g režima na primjerima onoga što je za vrijeme svog mandata govorio i radio Donald Trump. Tako spominje seriju uragana koja je 2017. poharala Teksas i Portoriko, te reakciju Trumpovih glasača koji su izjavljiva­li da je sasvim uredu što predsjedni­k nije osigurao jednaku pomoć tim državama. Jedan Teksašanin je izjavio: “On pokušava da ih (Portorikan­ce - E. M.) natjera da se trgnu: da rade svoj posao, da budu odgovorni.” Isti čovjek koji je izgovorio ove rečenice dobio je 14.000 dolara nepovratne pomoći iako njegova imovina nije bila osigurana protiv poplava. Tako država, veli autor, u kriznim situacijam­a pruža podršku odabranima, jer su oni ti koji su pošteni i koji su to zaslužili, dok su drugi lijeni i žive na tuđi račun. Zbog ovoga je autor svoje posljednje poglavlje naslovio tekstom sa kapija koncentrac­ionih logora iz Drugog svjetskog rata: “Arbeit macht frei”.

Stanleyjev­e teze i objašnjenj­a o funkcionir­anju fašizma lako se danas prepoznaju u frazeološk­oj pjeni Kremlja i ruskim ratnim djelovanji­ma u Ukrajini. Pritom je važno naglasiti da se te taktike i ne mijenjaju baš mnogo, kakve su bile u Americi 20-ih godina takve su i danas. One su generalno uspješne i baš zato ne moraju biti inovativne i kreativne. Putin je taj autoritarn­i vođa koji govori u ime nacije stvarajući nerealnu sliku svijeta u kojoj ruska vojska oslobađa Ukrajince ugnjetavan­e od

Stanleyjev­e teze i objašnjenj­a o funkcionir­anju fašizma lako se danas prepoznaju u frazeološk­oj pjeni Kremlja i ruskim ratnim djelovanji­ma u Ukrajini

svoje neonacisti­čke vlasti na čijem je čelu Volodimir Zelenski, Jevrej.

Sređivanje zemljaka

 ?? ?? Gudački kvartet
Gudački kvartet
 ?? / EDWIN TSE ?? Jason Stanley je profesor filozofije na Univerzite­tu Yale u SAD-U
/ EDWIN TSE Jason Stanley je profesor filozofije na Univerzite­tu Yale u SAD-U

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina