Oslobodjenje

Aprilski repertoar Koncertne sezone MAS-A

Koncertom Gudačkog kvarteta MAS-A, koji čine Tamara Arsovski (violina), Alma Dizdar (violina), Aida Deljkić (viola) i Belma Alić (violončelo), otvoren je aprilski repertoar

- DŽ. B.

Repertoar u aprilu ovogodišnj­e Koncertne sezone Muzičke akademije Univerzite­ta u Sarajevu u četvrtak je otvorio koncert Gudačkog kvarteta MAS u sastavu Tamara Arsovski (violina), Alma Dizdar (violina), Aida Deljkić (viola) i Belma Alić (violončelo).

Program je uključio Gudački kvartet op. 18, br. 4 Ludwiga van Beethovena, Gudački kvartet op. 108, br. 7 Dmitrija Šostakovič­a i Gudački kvartet op. 80, br. 6 Felixa Mendelssoh­na.

Tamara Arsovski dodiplomsk­i i master studij violine završila je pod mentorstvo­m prof. Violete Smailović-huart na Muzičkoj akademiji Univerzite­ta u Sarajevu, gdje je trenutno zaposlena kao asistentic­a na predmetima Kamerna muzika i Violina na Odsjeku za gudačke instrument­e i gitaru. Godine 2019. upisala je doktorski studij u klasi profesora Ernsta Kovacica.

Alma Dizdar je srednje muzičko obrazovanj­e stekla u Muzičkoj školi I i II stupnja Mostar u klasi prof. Vasilija

Buzmakova. Diplomiral­a je na Muzičkoj akademiji Univerzite­ta u Sarajevu u klasi van. prof. mr. Yeon-ju Jeong. Master studij je pohađala na univerzite­tu Ithaca College u Ithaci, New York u klasi prof. dr. Calvina Wiersme, a potom na Muzičkoj akademiji Univerzite­ta u Sarajevu, u klasi van. prof. mr. Yeon-ju Jeong.

Aida Deljkić je diplomiral­a 2014. na Muzičkoj akademiji Univerzite­ta u Sarajevu u klasi prof. Dejana Mlađenović­a, gdje je i magistrira­la 2016. u klasi prof. Pavela Kondruševi­ća. Usavršaval­a se u smjeru viole, kamerne muzike i prisustvov­ala seminarima uglednih profesora.

Belma Alić je diplomiral­a 2004. na Muzičkoj akademiji Univerzite­ta u Sarajevu u klasi prof. Yevgenyja Xaviereffa, gdje je magistrira­la (2007) i doktoriral­a (2016) o temi “Nove tehnike u literaturi za violončelo solo 20. i 21. stoljeća”. Umjetnički je rukovodila­c kamernog ansambla SA Sinfoniett­a.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina