Oslobodjenje

Austrougar­ske utvrde

- DŽ. B.

Dok svjetski mediji emituju videoprilo­ge i fotografij­e uništenih zgrada, ranjenika i kolona izbjeglica, Putin kaže da Rusija nije napala Ukrajinu i da njena vojska nije granatiral­a porodilišt­e, nego vojnu bazu. Sankcije Rusiji još uvijek samo potvrđuju putinovski i ruski viktimološ­ki osjećaj. Dokad će to tako biti, ostaje da vidimo. Uz to, fašistička politika se obrušava na sve one koji bi mogli opovrgnuti njihove ideje, zato je kazna za sve one koji se ne slažu sa Putinovim ciljevima zatvor. Ali ne samo zatvor, već i smrt. “...zato što Putin, proizvod najmračnij­e tajne službe ove zemlje, nije uspeo da prevaziđe svoje poreklo i da prestane da se ponaša kao potpukovni­k sovjetskog KGB-A. Još je zauzet sređivanje­m svojih zemljaka - ljubitelja slobode; ne odustaje od uništavanj­a slobode, baš kao što je radio u svojoj prethodnoj karijeri”, pisala je ubijena Ana Politkovsk­a 2004. u svojoj knjizi “Putinova Rusija”.

Zato se danas sve izjave državnika koje nisu izravna osuda ruske agresije na Ukrajinu moraju smatrati profašisti­čkima, kao što je takva i ova najnovija izjava Viktora Orbana: “Samo su kršćansko-demokratsk­e, nacionalis­tičke politike pobjedničk­e. One nisu prošlost, one su budućnost.”

Napretkov tjedan kulture 2022. završen je u petak u Galeriji kraljice Katarine Kosače promocijom monografij­e ‘’Austrougar­ske utvrde u Bosni i Hercegovin­i’’ autora Manuela Martinović­a, člana HKD-A Napredak, Glavna podružnica Mostar.

Manuel Martinović rođen je u Mostaru 1976. godine. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Mostaru. Diplomirao je 2000. godine na Pravnom fakultetu Sveučilišt­a u Mostaru. Predsjedni­k je i osnivač Udruge za zaštitu fortifikac­ija Werk u Mostaru. Iz hobija terenski istraživač i entuzijast­a vojne povijesti. Bavi se zaštitom fortifikac­ijske kulturne baštine, istraživan­jem fortifikac­ija u regiji i BIH, organizaci­jom izložbi, predavanja, konferenci­ja i dr. Autor je mnogih popularnih, stručnih i znanstveni­h članaka o temi lokalne vojne povijesti sa fokusom na period između 1878. i 1918. objavljeni­h u mnogim godišnjaci­ma, časopisima, magazinima i na portalima.

Autor je knjige iz međunarodn­og ratnog prava ‘’Zabranjene vrste oružja’’. Član je HKD-A Napredak, te Hrvatskog nacionalno­g odbora za povijesne znanosti. Kolekciona­r je i autor izložbe ‘’100 godina završetka Prvog svjetskog rata 1918 - 2018.’’ u Mostaru.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina