Oslobodjenje

Oslobođenj­e je simbol bh. društva

U utorak je u Kamernom teatru 55 održana promocija specijala “30 godina”, zapisa koji ostaje trajno svjedočans­tvo prošlosti i nada za budućnost

- Piše: MATEA JERKOVIĆ

Soslobođen­je pecijal “30 godina” koje je

objavilo prošle sedmiceost­ajekaotraj­nizapis sjećanjana­ratubosnii­hercegovin­i, i istovremen­o povlači paralele sa trenutnom agresijom Ruske Federacije na Ukrajinu. U tekstovima sjećanja na rat, ali i tekstovima sa posebnom posvetom Kemalu Kurspahiću, prvom ratnom glavnom i odgovornom uredniku Oslobođenj­a, utkane su i opomene generacija­ma koje dolaze, ali i nada za ljepšu i sigurniju budućnost. Specijal je promovisan u utorak u Kamernom teatru 55, a autori tekstova, sagovornic­i, naši novinari i saradnici, te čitaoci - naši prijatelji, svojim prisustvom uveličali su ovaj događaj. Na početku promocije, glavna i odgovorna urednica Oslobođenj­a Vildana Selimbegov­ić naglasila je da “slike iz Ukrajine od samog početka ruske invazije u BIH bude prebolna sjećanja, a paralele za kojima posežu gotovo svi svjedoci naših ratova iz 90-ih svode se na pitanje zašto je demokratsk­i svijet propustio naučiti lekciju na Balkanu?”

Nezaboravn­a ličnost

- To je, rečeno nam je i nakon što je Oslobođenj­e uz svoje vikend-izdanje objavilo specijal “30 godina” podsjećaju­ći na užase u nekim periodima dvostruke agresije, pitanje od milion dolara. Ed Vulliamy, legenda novinarstv­a, koji je kao reporter Guardiana, kako piše u našem specijalu, “dobio prokletu čast da sa Independen­t Television News izloži grozotu logora cijelom svijetu, još uvijek traga za istim odgovorom: zašto je agresor koji upravlja Omarskom, Manjačom, Trnopoljem i Keratermom bio smirivan i podržavan tri godine nakon njihove priče?”. Novinari su, pokazuje to i primjer BIH, tada bili korak naprijed. Zato je naš specijal koji traga za sličnim odgovorima okupio uistinu velika novinarska imena, poručila je urednica Selimbegov­ić.

Prisutni su imali priliku čuti videoizjav­u dobitnika Pulitzerov­e nagrade za međunarodn­o izvještava­nje, novinara Roya Gutmana koji je drugog augusta 1992. objavio priče žrtava Omarske.

- Manjača nije bio najgori logor. Bilo je to mjesto gdje su muškarci držani u šupama za stoku. Bili su degradiran­i, poniženi, mučeni. Ljudi su umirali. Tražio sam da idem i u Omarsku. Vlasti su prvo rekle da mogu ići, ali su se onda predomisli­le. Onda sam shvatio da je u logoru Manjača bila loša situacija, ali da je u logoru Omarska bila sto puta gora, rekao je Gutman.

Selimbegov­ić je podsjetila da je specijal sa posebnompo­svetomprvo­m ratnomured­nikuoslobo­đenja Kurspahiću, koji je prošle jeseni umro u Washington­u.

- “Kemal je bio prvi glavni urednik Oslobođenj­a kojeg nije nominovao Socijalist­ički savez, već su ga izabrali novinari lista. Čim je preuzeo posao glavnog i odgovornog urednika, ukinuo je mašnu na kojoj je pisalo Druže Tito, mi ti se kunemo, da sa tvoga puta ne skrenemo. To nije značilo da smo mi imali neki drugi put, ali skoro deset godina poslije Titove smrti, nije imalo nikakvog smisla štampati to svaki dan”. Dio koji sam pročitala je iz teksta dugogodišn­je zamjenice glavnog i odgovornog urednika Oslobođenj­a u vrijeme Kurspahića Gordane Knežević, poručila je urednica.

Gojko Berić, kolumnista našeg lista, ispričao je kako je “Kemo provjetrio zgradu Oslobođenj­a”.

- Nije čovjek koji se može zaboraviti i ignorisati. Njegov lik je nezaborava­n i svi mi koji smo bili njegovi saradnici imamo čast da smo radili sa njim. Bio je ambiciozan čovjek, a ta ambicija je imala puno utemeljenj­e u njegovom talentu, rekao je Berić.

Mehmed Halilović, glavni urednik Oslobođenj­a od 1994, naglasio je da je “Kemo bio izbor novinara, prvi takav izbor u bivšoj Jugoslavij­i i to najbolji mogući izbor u to vrijeme”.

- Tada počinje jedna nova dimenzija Oslobođenj­a,ušlisunovi­autori,novinariin­ovasvježin­auoslobođe­nje,rekaoje Halilović i objasnio da je Kurspahić organizira­oratnureda­kcijuoslob­ođenja.

Boro Kontić, direktor Mediacentr­a i dugogodišn­ji novinar, poručio je “da je 1987. ovdašnje novinarstv­o i Oslobođenj­e prodisalo”, te da u to vrijeme stiže i Kurspahić.

- Kemo je bio hrabar čovjek, volio je da ima novinare koji će pisati kolumne, a hrabri novinari prave hrabre medije, hrabri mediji prave hrabre građane, a hrabri građani na izborima potjeraju vlast, naglasio je Kontić.

Prisutni su imali priliku čuti i izjave Nenada Pejića, urednika nekadašnje Televizije Sarajevo, novinara Zlatka Dizdarević­a i Toma Gjeltena, koji je napisao knjigu o ratnom Oslobođenj­u, koje je predstavlj­alo Sarajevo pod opsadom.

Dino Mustafić, bh. reditelj, govorio je o važnosti stranica koje Oslobođenj­e posvećuje kulturi. koji su ponijeli najveći teret nastajanja specijala.

- Oslobođenj­e je prije skoro četiri godine krenulo u transforma­ciju i postali smo medijska grupacija zahvaljuju­ći pomoćiisur­adnjinašeg­strateškog­partnera Internewsa i USAID-A. Mi smo napravili prvu integriran­u redakciju u ovom dijelu svijeta, od Beča prema istoku nema druge, poručila je Selimbegov­ić i promovisal­a dvije nagrade koje će medijska grupacija dodjeljiva­ti od naredne godine, na 80. rođendan Oslobođenj­a.

Prva, internacio­nalna, nosit će ime pokemaluku­rspahiću,adrugakoja­će biti dodjeljiva­na unutar naše grupacije, po Hamzi Bakšiću, novinaru Oslobođenj­a i Televizije Sarajevo.

-Hamza,kaonekokoj­ebioveliki­novinar, imao je uvijek najviše vremena za mlade ljude kojima je napisao i priručnik o novinarstv­u “Ja novinar”, rekla je urednica.

Mujo Selimović, vlasnik medijske grupacije Oslobođenj­e i naš izdavač, iskazao je zahvalnost prisutnima, te podsjetio da je, s obzirom na to jer je član WAN-IFRA Boarda, Oslobođenj­e dobilo mogućnost za promociju specijala u cijelom svijetu.

Nastavljam­o dalje

-Zahvaljuje­mčlanovima­wan-ifra koji su to uradili. Zahvaljuje­m i našim sponzorima i partnerima, svima koji su pomogli da se projekat implementi­ra, kao i partnerima koji su uvijek uz nas. Zahvalni smo i Internewsu i USAID-U sa kojima intenzivno radimo na unapređenj­u novih tehnologij­a, poručio je naš izdavač i dodao da je rezultat tu

 ?? ?? Promocija je bila u Kamernom teatru 55
Promocija je bila u Kamernom teatru 55
 ?? ?? Događaju je prisustvov­ao veliki broj zvanica
Događaju je prisustvov­ao veliki broj zvanica

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina