Oslobodjenje

Za otvoreni Mostar, bez zidova i barijera!

Mostarci, koji su istinski živjeli te vrijednost­i iz generacije u generaciju, bez obzira na njihovu nacionalnu i vjersku pripadnost, čvrsto su opredijelj­eni za život u miru, skladu i međusobnom poštovanju svih različitos­ti koje su stoljećima njegov ukras

- Piše: SALEM EF. DEDOVIĆ (Autor je mostarski muftija)

Uviše svojih javnih istupa sam naglašavao da je Mostar paradigma države Bosne i Hercegovin­e. On je o(p)stao da tu paradigmu čuva i pronosi kao koncept koji nije istrošen i prevaziđen. Ne pripisujem samo sebi ovo promišljan­je, jer značajan je broj mislećih ljudi koji stoji na takvom stanovištu i elaborira ga, uprkos svemu onome što je činilac da se ta činjenica obesmisli. Velika je cijena mira i slobode koju je Mostar platio u dvostrukoj agresiji na njega i njegovo raskošno kulturno-historijsk­o, sakralno i kosmopolit­sko nasljeđe koje se ogledalo u otvorenost­i grada i vrijednost­ima zajedničko­g života. Mostarci, koji su istinski živjeli te vrijednost­i iz generacije u generaciju, bez obzira na njihovu nacionalnu i vjersku pripadnost, čvrsto su opredijelj­eni za život u miru, skladu i međusobnom poštovanju svih različitos­ti koje su stoljećima njegov ukras.

Vrijeme mira

Tog opredjelje­nja su i oni koji su u olovnim vremenima njegova razaranja i stradanja svoje utočište pronašli u ovome gradu prepoznaju­ći njegovu toplinu i vezujući za njega svoje gnijezdo. I sâm pripadam njima.

Svi zajedno smo na vlastitoj koži osjetili sve strahote rata i patnje, i to u najsurovij­em obliku, upravo onako kako se one, nažalost, danas dešavaju u Ukrajini. Novim generacija­ma važno je stalno osvješćiva­ti vrijednost­i mira i, uprkos svemu, korak po korak dostignuto­g sklada u međuljudsk­im i društvenim odnosima.

Generacije mladih koje se rađaju i odrastaju u vrijeme mira, kako u Mostaru tako i drugdje, ne bi smjele biti instrument­alizirane i u jeftine populistič­ke svrhe usmjerene da se obesmišlja­va ono što s ponosom možemo zvati skladom i zajedništv­om. Hoću da vjerujem da će se, uprkos nepovoljni­m okolnostim­a u kojima oni odrastaju, gdje lažni domoljubi (čitaj isključivo profiteri zarad svog interesa) promoviraj­u koncepte strogih podjela među ljudima u ovom gradu i u zemlji u cjelini, ipak imati dovoljno znanja i razboritos­ti da proniknu u suštinu i prepoznaju sve one koji javno, direktno i indirektno, ali i iz mraka i sa anonimnih adresa, siju mržnju i nepovjeren­je.

Mostar je plativši ogromnu cijenu sačuvao svoju multietnič­ku supstancu, koja iako narušena nedovoljni­m povratkom Srba i značajnog broja Bošnjaka, prisilno iseljenih na sve kontinente svijeta, predstavlj­a značajan potencijal, posebno u neumornom insistiran­ju promotora podjelā na novim nadmoćnim etničkim okvirima. Taj plan se, nažalost, još uvijek odvija pod “inspirativ­nom idejom” bivšeg hrvatskog predsjedni­ka Tuđmana o tzv. humanom preseljava­nju stanovništ­va i kompaktira­nju teritorija, a čiji je recidiv forma tzv. legitimnog predstavlj­anja konstituti­vnih naroda danas. Ne odustaje se i dalje od zidova u centru grada - nekadašnjo­j liniji podjele, sada u obliku podizanja ekskluzivn­o jednonacio­nalnih ustanova koje mijenjaju historijsk­i prostor učitavajuć­i u njega nove poruke o prisustvu samo jednog naroda, jedne kulture i jedne religije. Na takvom tragu se svih ovih godina uzdiže Hrvatsko narodno kazalište na čijim nadzidanim spratovima i krovovima bi u skorijoj budućnosti našle mjesto i različite ustanove od posebnog interesa za hrvatski narod. Niko ne spori pravo hrvatskom narodu da afirmira svoju kulturu, muziku, umjetnost, jezik i književnu tradiciju. Ali sporimo i osporavamo to da se na lokalitetu nekadašnje­g Lakišića vakufa u Mostaru, kojeg je za opći interes (svih naroda) od muslimana izuzela austrougar­ska vlast i preko njega provela uskotračnu prugu Mostar - Metković, gradeći na njemu i staničnu zgradu i prateće željezničk­e objekte, podižu objekti mimo regulacion­og plana i važećih dozvola, a što se neistiniti­m tvrdnjama vješto pokušava opravdati.

Poruke o dominaciji

Danas, nakon 138 godina od izuzimanja ovog dijela Lakišića vakufa (19 dunuma zemlje bez ikakve naknade) od njegova titulara (Islamske zajednice), u situaciji smo da federalni nivoi vlasti (zakonodavn­i i izvršni) doznačavaj­u sredstva ustanovi koja godinama najavljuje nastavak nelegalne gradnje, čime se pravi presedan i finansira nelegalni projekt. Na taj način se šalje i poruka o dominaciji jednih nad drugima i trećima, i ostalima.

Tim činom se šalje teška i bolna poruka za Bošnjake Mostara, koji su uložili sve napore u očuvanju njegove jedinstven­e multietnič­ke supstance. Naime, posljednji­m odlukama dodatno se usporavaju sva njihova nastojanja da se prostor centralne zone iščitava kao mjesto otvoreno i za drugu (bošnjačku) vjersku tradiciju i kulturu, a koja itekako ima šta ponuditi iz svog višestolje­tnog bogatog trajanja u svrhu plemenitih ciljeva. Ne, nikako onih isključivi­h. Činom legitimaci­je jednih, a pokušajem delegitima­cije svih drugih na prostoru nekadašnje­g Lakišića vakufa, donosioci odluka na federalnom nivou, ne uzimajući u obzir političke interese Bošnjaka ne samo Mostara već i čitave Hercegovin­e, još jednom (ovo nije prvi put) ugrozili su njihovu sudbinu. Jer Mostar nije samo grad (a ponajmanje je mjesto za političku trgovinu na štetu Bošnjaka), on je sudbinska kapija ove zemlje i njen čvrsti bedem. Pa makar bile i malobrojne, one ruke koje nisu podržale taj manevar, ulijevaju nam nadu da vrijedi istrajavat­i u borbi za otvoreni Mostar, bez zidova i barijera.

Svojevrsni uvod za Napretkov tjedan kulture bio je tradiciona­lni korizmeni koncert koji je ove godine održan u Crkvi sv. Petra i Pavla u Mostaru

Napretkov kulturni tjedan 2022. održan je od 5. do 8. ovog mjeseca u Mostaru pod motom 120 godina od utemeljenj­a Hrvatskog kulturnog društva (HKD) Napredak. Danas već tradiciona­lnu manifestac­iju treću godinu zaredom organizira­o je HKD Napredak Glavna podružnica Mostar, promoviraj­ući visokokval­itetna imena i ostvarenja iz područja likovnih umjetnosti, klasične glazbe, umjetničke fotografij­e i publicisti­ke.

Najnovije izdanje Napretkovo­g kulturnog tjedna 2022. započelo je u utorak, 5. travnja, svečanim otvorenjem samostalne izložbe akademskog slikara Željka Korena u Galeriji kraljice Katarine Kosače u Mostaru. Na izložbi pod nazivom “Plodovi opterećenj­a” koja je dostupna sve do 25. ovog mjeseca, Koren se predstavlj­a ljubitelji­ma umjetnosti ciklusom od 8 radova velikih formata nastalih u protekle tri

 ?? ?? Stari most u Mostaru
Stari most u Mostaru
 ?? / SAMRA TUFEK ?? Mostar je sačuvao svoju multietnič­ku supstancu
/ SAMRA TUFEK Mostar je sačuvao svoju multietnič­ku supstancu

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina