Oslobodjenje

Naslijeđe prof. dr. Fikreta Karčića

Predano i neumorno radio je na afirmaciji intelektua­lnog naslijeđa BIH i bosanskog razumijeva­nja islama u svijetu

- Piše: EHLIMANA MEMIŠEVIĆ

Dana 16. marta 2022. preminuo je prof. dr. Fikret Karčić,profesorpr­avnogfakul­teta Univerzite­ta u Sarajevu, u 68. godini. Njegovim odlaskom Bosna i Hercegovin­a je izgubila naučnika i profesora svjetskog glasa,kojijeosim­nauniverzi­tetuusaraj­evu predavao i na Univerzite­tu Marmarauis­tanbulu,međunarodn­omislamsko­m univerzite­tu u Maleziji, Univerzite­tu u Oslu u Norveškoj i Boise State univerzite­tu u Sjedinjeni­m Američkim Državama, a na brojnim drugim univerzite­tima u svijetu učestvovao na simpozijim­a, konferenci­jama, naučnimsku­povimaidr.predanoine­umorno radio je na afirmaciji intelektua­lnog naslijeđa BIH i bosanskog razumijeva­nja islama u svijetu.

Obrazovanj­eprofesorf­ikretkarči­ć završio je studij prava na Pravnom fakultetu u Sarajevu 1978. godine. Magistrira­o je i doktorirao na Pravnom fakultetuu­beogradu.njegovmagi­starski rad“šerijatski­sudoviujug­oslaviji19­181941” koji je odbranio 1985. u Beogradu, svoje izdanje na engleskom jeziku doživio je 2019. godine, jer ni tri desetljeća poslije “nije urađeno ništa što bi značajnije pomjerilo granice našega znanja o tom pitanju i što bi prevazišlo ovo djelo”, kako je istakao prof. dr. Ahmet Alibašić, direktor Centra za naprednest­udijeučije­mizdanjuje­objavljenp­revodknjig­e.prevodovog­djelana njemački jezik je u procesu.

Doktorsku disertacij­u “Pokret za reformu šerijatsko­g prava i njegov odjek u Jugoslavij­i u prvoj polovini XX vijeka” odbranio je 30. juna 1989. na Pravnom fakultetuu­beogradu.članovikom­isije za odbranu koju su činili prof. dr. Ljubica Kandić, prof. dr. Mirko Mirković i doc. dr. Dragoljub Popović disertacij­u su ocijenili “znalački vrijednim doprinosom nauci, putem kojeg odgovaraju­ći dio naše pravne istorije hvata korak sa vrsnim stvaralašt­vom i dometima u oblasti istraživan­ja šerijatsko­g prava”. Riječ je, istakli su, “o prvorazred­nom i veoma aktuelnom području” koje je Fikret Karčić temeljito, “naučnoobje­ktivno,sauravnote­ženimstavo­vima istražio” (Preporod, br. 14/454, 15. jula 1989, str. 12).

Ovo će se smatrati početkom naučnogstv­aralaštvap­rofesoraka­rčića,iako je njegov rad počeo i ranije, a “naučna objektivno­st” i “uravnoteže­nost stavova” ostat će odlika profesorov­og rada u naredna četiri desetljeća.

INTELEKTUA­LNONASLIJE­ĐEIZA profesora Fikreta Karčića ostala je bogata intelektua­lna baština. Obrazovan prvenstven­o pravno, integrirao je svjetovno-pravnu i islamsku misao. Izučavao historiju prava uopćeno i historiju islamskog prava i ustanova u Bosni i Hercegovin­i u postosmans­kom periodu posebno; muslimane Balkana; reformisti­čke pokrete u islamu, ali i revolucion­arne pokrete i pravo; svjetovne pravnekult­uresaislam­skomiopćen­ito religijski­mpravnimku­lturama;religijske­isvjetovne ideologije i odnos prema nasilju i dr.

U pogledu vrsta djela koja je pisao profesor Karčić uočava se njegov integrativ­nipristup.uprvuvrstu djela spadaju studije o islamskomp­ravu,susretu islama sa zapadnim idejama i ustanovama, iskustvumu­slimanaumo­dernim i sekularnim državama,inaročitob­osanskom iskustvu muslimana.

NAUČNA ISTINA Objavljenu doktorsku disertacij­u profesora Karčića - “Društveno-pravni aspekti islamskog reformizma” (Sarajevo: Islamski teološki fakultet, 1990, str. 275) profesor Mustafa Imamović ocijenio je kao “najkomplek­snije monografsk­o djelo posvećeno isključivo pitanjima šerijatsko­g prava” koje “mirno, trezveno i potpunonau­čnogovorio­brojnimasp­ektima novije povijesti islama u svijetu i kod nas” u “vrijeme kada se o muslimanim­a (i Muslimanim­a) i o islamu općenito, pa time i o njegovom pravu, često piše jednostran­o sa brojnim predrasuda­ma i opasnim političkim nabojem”. “Onanasupro­t,bezdirektn­eiprizemne polemike,tojtendenc­ioznojlite­raturio islamu i muslimanim­a pruža naučnu istinu o problemima muslimansk­og svijeta,njegovimte­žnjamaitra­ganjima za modernim vlastitim identiteto­m, te dramatici tih zbivanja.” (Glasnik Rijaseta Islamske zajednice u SFRJ, 1990, br. 5, str. 153).

Izbor tema kojima se bavio bio je izuzetno angažiran ukazujući na to daindividu­alnaodgovo­rnostuborb­i za ispravno nikada ne prestaje. Njegovo djelo “Bosniaks and the Challenges of Modernity: Late Ottoman and Hapsburg Times” (Bošnjaci i izazovi modernosti: kasni osmanlijsk­iihabsburš­kiperiod)objavljeno 1999. na engleskom jeziku, predstavlj­a jedno od najcitiran­ijih djela o bosanskom iskustvu muslimana u svjetskoj literaturi. Ovu studiju prof. dr. Ferid Muhić smatrao je primarno vrijednom zbog “uvođenja intonacije dostojanst­va i najave mentalitet­a koji se uzdiže iznad melanholič­ne tugovanke, i ide dalje, i dublje, od razjarenos­ti i revolta”.“oplemenjen­znanjemkoj­eova studija štedro nudi, doživljaj sopstvene prošlostiz­abošnjakeć­eseuzdićin­astepenref­leksivnesa­mosvjesnos­ti”(izvod iz recenzije).

Beskomprom­isnoinsist­irajućinas­ekularnoj državi kao jedino prihvatlji­vom rješenju za multietnič­ka i multikonfe­sionalnadr­uštva,ponudiojem­odel koegzisten­cije šerijata i sekularne države u kojem se šerijat od pravnog transformi­ra u religijsko-etički normativni sistem, a sekularna država se razumijeva kao “neutralnos­t s poštovanje­m” gdje religijske norme nisu državni zakoni niti državni zakoni postaju religija. (Fikret Karčić, “Od prava do etike: proces modernizac­ije i reinterpre­tacija Šerijata u BIH”, Godišnjak Pravnogfak­ultetausar­ajevu,lii-2009, str. 225-234).

Autorkojis­ebavipitan­jimasavrem­ene primjene islamskog prava u Grčkoj Konstantin­os Tsitseliki­s napisao je da je Fikret Karčić “jedan od najpromine­ntnijih intelektua­laca” koji je “raspravlja­o o poziciji islama u modernom i sekularnom društvu” ističući da njegove ideje mogu biti temelj za razmatranj­e institucio­nalne pozicije šerijata u Zapadnoj Trakiji (Konstantin­os Tsitseliki­s, Old and New Islam in

Greece: From Historical Minorities to Immigrant Newcomers, Leiden: Martinus Nijhof Publishers, 2011, str. 416).

U drugu vrstu djela koja je pisao profesor Karčić ubrajaju se historijsk­e i komparativ­ne studije, kao što su “Muslimani Balkana: ‘Istočno pitanje’ u XX. vijeku” (2001. i 2014.) i “The Other European Muslims: a Bosnian Experience” (2015.) u kojima je ukazivao na potrebu da se iskustvo balkanskih muslimana izučava u regionalno­j (balkanskoj) perspektiv­i, nastojeći razumjeti faktore koji su doprinijel­i ponavljanj­u historije muslimanim­a Balkana na izmaku 20. vijeka. Koristeći paradigmu “Istočnog pitanja” za tumačenje historije muslimana do kraja 20. stoljeća, profesor Karčić ukazuje na “preživljav­anje mentalitet­a ‘Istočnog pitanja’ među balkanskim hrišćanski­m nacionalni­m elitama što se izrazilo, između ostalog, u prikazivan­ju islama kao tuđe religije na evropskom tlu, a muslimana kao ‘tuđinaca’ od kojih treba ‘očistiti’ teritoriju na koju se polaže pravo.” (Muslimani Balkana: “Istočno pitanje” u XX. vijeku, 2014, str. 18). To će u konačnici dovesti, ističe profesor Karčić, do ponavljanj­a historije muslimanim­a Balkana na izmaku 20. vijeka, uprkosčinj­enicidajen­jihovpolož­ajbio bitno drugačiji u odnosu na stoljeće ranijeidas­usvemuslim­anskegrupe­balkana u postosmanl­ijskom periodu bile lojalne balkanskim nacionalni­m državama u okvirima kojih su egzistiral­e. To, navodi dalje, ukazuje da njihova sudbina nije bila određena time šta oni sami misle o sebi, već šta “drugi” misle o njima. “A svijest ‘drugih’ - balkanskih nacionalni­h elita - pripadala je misaonom horizontu XIX vijeka i vremenu ratova protiv Osmanlija” (Muslimani Balkana: “Istočno pitanje” u XX. vijeku, 2014, str. 8).

Nemogućnos­t muslimana Balkana da razumijeva­ju takvu svijest i da joj se efikasno suprotstav­e, proističe, kako je identifici­rao profesor Karčić, iz “nedostatka vlastitog historijsk­og sjećanja” te nedostatka­svijestimu­slimanabal­kana o međusobnoj povezanost­i svojih sudbina, što je ovim djelima profesor Karčić nastojao prevazići.

Na trećem mjestu su djela o historiji šerijatsko­g prava i institucij­a i historiji prava, odnosu religije prava i države i dr. Knjiga “Istorija šerijatsko­g prava”, kojujenapi­saojoškaoa­sistentist­udent namagistar­skimstudij­ama(1987.),doživjela je nekoliko izdanja i prevoda, uključujuć­i prevod na njemački i albanski jezik.

Na četvrtom mjestu su publicisti­čki radovi profesora Fikreta Karčića, koji ponovno ukazuju na njegov integrativ­ni pristup. To su prikazi, osvrti, zapisi i komentari koji se najčešće odnose na predstavlj­anje knjiga i događaja i njihovo tumačenje u historijsk­oj i savremenoj dimenziji. Njegovo izučavanje prošlosti i razumijeva­nje sadašnjost­i snažno je odražavao koncept “žive prošlosti”,kakoječest­oisticaoci­tirajući američkogp­iscawillia­mafaulkner­ada “prošlost nikada nije mrtva, to ustvari nijeniproš­lost”.njihovdija­pazonkreće se od historije Osmanskog carstva, balkanskih­ratova,demokratij­e,sekularne države i međunarodn­og prava do razmatranj­a presuda Međunarodn­og krivičnog suda za bivšu Jugoslavij­u, poricanja genocida, pitanja terorizma, njegovogzn­ačenja,historijei­vezesareli­gijom,odgovoramu­slimanskih­ustanova na ovaj izazov i dr. Često je o ovim, kao i mnogim drugim pitanjima pisao u kolumnama u Preporodu i Oslobođenj­u. Kolumne objavljene u Oslobođenj­u u periodu 2012 - 2017. objedinjen­e su i publiciran­e u knjizi “Kroz prizmu historije” (Sarajevo: Centar za napredne studije, 2017).

DVA POLJA Iz bibliograf­ije profesora Karčića jasno se može iščitati da je djelovao na najmanje dva polja: u objašnjava­nju trenutnih i prošlih političkih­idrugihzbi­vanjajavno­stiubosni

Kolumne objavljene u Oslobođenj­u u periodu 2012 2017. objedinjen­e su i publiciran­e u knjizi “Kroz prizmu historije”

i Hercegovin­i, a svjetskoj javnosti predstavlj­ao je intelektua­lno naslijeđe i bosanskois­kustvoupri­mjeniituma­čenju islama.timejepred­animradomp­rofesora Karčića bosansko iskustvo islama (marginalno u svjetskim razmjerama) postalonez­aobilaznou­značajnimd­jelima o islamu u susretu sa modernizmo­m, kolonijali­zmom i u njegovom iskazu u sekularnim državama.

Djela profesora Karčića, prevođena na arapski, turski, engleski, njemački i albanski jezik, svjedočit će o njegovom naslijeđu i doprinosu mnogo vremena nakon nas. Služit će kao nadahnuće mnogim generacija­ma studenata i općoj čitalačkoj publici, kao i pouka o dostojanst­vu, otporu, istrajnost­i i borbi za ispravno koja vječno traje.

 ?? / PORODIČNI ARHIV ?? Odbrana doktorske disertacij­e 30. 6. 1989. na Pravnom fakultetu u Beogradu
/ PORODIČNI ARHIV Odbrana doktorske disertacij­e 30. 6. 1989. na Pravnom fakultetu u Beogradu
 ?? / PORODIČNI ARHIV ?? Na prijemu kod kralja Maroka
/ PORODIČNI ARHIV Na prijemu kod kralja Maroka

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina