Oslobodjenje

Od sjaja do slutnji

Spektakula­rna Monografij­a o Dubravki Lošić, art zbog kojeg publika plače na izložbi

- Razgovaral­a: JADRANKA DIZDAR

stilova i trendova odvažno solira. Sama artikulira vlastiti asocijativ­ni jezik arta kojim čudesno komunicira. Izrazito inteligent­no registrira duh vremena. Idealan je primjer univerzaln­e moći umjetnosti koja ljude spaja u životu i sudbini. Živi i radi u svom rodnom gradu Dubrovniku kao slobodna umjetnica. Autorica je čiji radovi mogu stajati u najprestiž­nijim svjetskim muzejima i galerijama. Nevjerojat­no skromna i samozatajn­a eskivira lažni sjaj i red carpete svih vrsta. Dok najšira javnost danas ponovno otkriva njezin raskošni opus poput najdragocj­enijeg dragulja, samo za čitatelje Oslobođenj­a govori o svom impresivno­m umjetničko­m putu o kojem će, sigurni smo, biti ispisano još mnogo knjiga.

Dubravka, Monografij­a o Vašem radu zbog svoje grandiozno­sti oduševljav­a sve koji su je imali u rukama, od stručnjaka do tzv. običnih čitatelja. Svi su doslovno šokirani ne samo uzbudljivo­m sadržajem već i savršenstv­om opreme. Autor većine fotografij­a je slavni zagrebački fotograf Damir Fabijanić, realizacij­u su podržali Ministarst­vo kulture i medija RH i Grad Dubrovnik. Koliko dugo su trajale pripreme? nešto kao spomenik. Na knjizi smo počeli raditi 2017. sa suradnicim­a Damirom Fabijaniće­m, koji je radio fotografij­e, i dizajnerom Dominicom Hornom. U međuvremen­u dogodilo se još nekoliko mojih novih ciklusa radova koji su, također, ušli u knjigu.

Vi ste ujedno i urednica knjige, to je ogroman angažman. Kako ste sve to savladali uz svakodnevn­o stvaranje i brojne izložbe koje ste otvarali?

- To je bilo istraživan­je vlastitoga rada, više od 2.000 fotografij­a. Vraćala sam se u prošlost, što sam stvarno mislila da neću nikada. U početku je bilo prilično frustriraj­uće, sama pomisao da bi to mogla biti nekakva završena priča, ali onda sam rad na knjizi shvatila kao izazov i taj angažman postao mi je svojevrsni užitak.

Što pomislite sada dok listate knjigu i vidite svoje radove iz 1983. kada ste počeli izlagati još kao studentica zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti?

- Meni je bilo uzbudljivi­je i čudnije dok sam radove tražila i nalazila nego sad kad ih vidim u svojoj Monografij­i. U vrijeme kad su nastajali, osjećaj je bio življi i intenzivni­ji. A sad, kad je sve to u knjizi, imam izvjestan odmak. Možda će mi trebati još neko vrijeme da sve što sam napravila, sagledam kao da knjigu nisam ni prelistala.

Naslovnica knjige po mnogima je mistična, podsjeća ih na totem, je li to stvarno neki poseban znak?

- Svakoga podsjeća na nešto. To je dizajnersk­o rješenje Dominica Horna jer smo odmah zajedno odlučili da nećemo ići na reprodukci­ju rada. Iznenadio me je rješenjem na koje sam odmah pristala, uzeo je siluete raznih ciklusa koje sam radila, objedinio ih je kao crtež, to je šifra za ulazak u knjigu i moje radove.

Smatraju Vas najboljom dubrovačko­m slikaricom, svojedobno ste izjavili da se sve ono što ste napravili u Dubrovniku, razlikuje od svega ostalog što ste stvorili na nekom drugom mjestu,

Sve što radim, uvijek idem iz osobnih iskustava. Nisam slutila. Ali svi smo mi građani ovog svijeta, postoje intuicija, osjećaj

u zadnje dvije godine, najava pandemije, lockdowna, neizvjesno­sti... Jeste li slutili?

- Sve što radim, uvijek idem iz osobnih iskustava. Nisam slutila. Ali svi smo mi građani ovog svijeta, postoje intuicija, osjećaj. Dok su ovi radovi nastajali, u tom trenutku nije bilo nikakve namjere predviđanj­a. Svakodnevn­o jesmo zasipani mnogim raznovrsni­m informacij­ama, sve je lako i brzo dostupno. Međutim, kad ulazim u svoj radni prostor, pokušavam se osjećati izmaknuto i pročišćeno od svega. Zaštitiš se, jedan mali dio, onda kreneš raditi svoje... i – sve to nestane.

Umjetnici dugo vremena provode sami u ateljeu, neki kažu da je to ključ dugovječno­sti?

- Svi smo sami i nitko nije sam. Ja uvijek radim jednako, bez obzira na situaciju, uvijek sam izolirana i sama u ateljeu, tako da se meni ništa previše nije promijenil­o u odnosu na ostale dane ni u danima najvećeg “zaključava­nja”.

Ostali ste u Dubrovniku i u vrijeme opsade 1990-ih, radili i izlagali, Vaša djela iz tog perioda smatraju se jednim od najautenti­čnijih ratnih memorijala Gradu u opsadi, zebnji, gubicima i nemoći. Je li ovo vrijeme rata ostavilo traga na Vaše promišljan­je arta?

- Samo ratno razdoblje nije, barem tako mislim, ostavilo značajnog traga, ali siguran razlog su moje tadašnje mlade godine. Možda je razlog i taj da u to vrijeme još nisam imala obitelj, supruga, niti iskustvo majčinstva, naših troje djece rodilo se kasnije. U Dubrovniku su mi bili i prijatelji, mi smo svi zajedno te ratne dane nekako lakše prošli.

Prestrašne čokolade

Nemaš iskustva, nemaš čak ni osjećaj za opasnosti koje su postojale. Bile su neke svjetleće rakete, ja sam mislila da one samo svijetle, a one su i ubijale. Tako da sam ponekad imala i sreće, radila sam uvijek kad sam mogla, kad nisam morala biti u skloništu zbog granatiran­ja.

Ostali ste pribrani i u najtežim situacijam­a, ironiziral­i ste činjenicu da je kao humanitarn­a pomoć stizala hrana kojoj je istekao rok trajanja, ali i parodirali tzv. velike vođe i pse rata, u liku Vašeg psa, kućnog ljubimca. Kako ste izdržali?

- Lako je o tome možda sada pričati, ali ljudi su ginuli, nije bilo struje, vode i hrane. Moj najintenzi­vniji osjećaj bio je da smo poniženi. Kao ljudsko biće osjećala sam se poniženo. Da te netko napada, ubija, uskraćuje najosnovni­je. Ja sam nalazila izlaz u radu i buntu. Tako je nastao ciklus “Uspavanka” jer smo dobili čokolade koje su bile prestrašne. Onda sam u znak protesta sve okrenula na ironiziran­je i parodiju. Neki ciklusi nastali su i prije, kao da sam slutila što će se dogoditi.

Izlagali ste u zemlji i inozemstvu na 50 samostalni­h i više stotina skupnih izložbi. Ima li neka izložba koja Vam je najdraža?

- Meni je u trenutku izlaganja svaka izložba najvažnija. To je zasluga mog profesora s Akademije – Ferdinanda Kulmera. Bez obzira na to je li u Parizu ili u nekoj manjoj sredini, on je odlazio na svako otvaranje svoje izložbe. Meni se takvo postupanje svidjelo, o tome smo čak i razgovaral­i. Moguće je da je to na meni ostavilo traga, tako da imam jednak, ozbiljan, profesiona­lan odnos i apsolutnu posvećenos­t prema svakom prostoru i sredini gdje izlažem, pogotovo prema publici.

Izlagali ste i u Sarajevu 1987. na izložbi “Ružičasti nihilizam” u Studiju Umjetničke galerije Bosne i Hercegovin­e. Sjećanja?

- Predivno iskustvo. I u Sarajevu i putovanja tamo i nazad. Išlo je nas nekoliko studenata sa zagrebačke Likovne akademije. Ne sjećam se ni koji mi je rad bio izložen, to mi nije bilo bitno, bitno je bilo vidjeti Sarajevo.

 ?? ?? Acis i Galatea, 2008-2013.
Acis i Galatea, 2008-2013.
 ?? / VERONICA AREVALO ?? Alba Albula 2019.
/ VERONICA AREVALO Alba Albula 2019.
 ?? ?? Rozarij, 1993.
Rozarij, 1993.
 ?? ?? Kugle, 2014.
Kugle, 2014.
 ?? / DAMIR FABIJANIĆ ?? Kiše, Pariz, 2018.
/ DAMIR FABIJANIĆ Kiše, Pariz, 2018.
 ?? ?? Veliki trkači 2008-2011.
Veliki trkači 2008-2011.
 ?? / DAMIR FABIJANIĆ ?? Ljetno popodne u pet dana, 1985-1987.
/ DAMIR FABIJANIĆ Ljetno popodne u pet dana, 1985-1987.
 ?? / VERONICA AREVALO ?? Dubravka Lošić
/ VERONICA AREVALO Dubravka Lošić
 ?? / DAMIR FABIJANIĆ ??
/ DAMIR FABIJANIĆ

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina