Oslobodjenje

Brusnice su zdravo, važno i korisn

Ne postoji niti jedan dućan bez njih i cijenom su skoro jednake kao i grožđice pa stvarno nema razloga da ne uživamo u njihovom zanimljivo­m okusu

- Piše: VJEKOSLAV KRAMER

D ragi moji čitatelji, danas ćemo pričati o brusnicama, voću koje je do prije 20-ak godina kod nas bilo u potpunosti nepravedno zapostavlj­eno bez obzira na to što raste i u našoj zemlji, ali mu se popularnos­t sve više vraća prvenstven­o zbog njegovog povoljnog utjecaja na naše zdravlje, ali i zato što se kultura ishrane mijenja.

Lovački umak

Brusnice nisu slatke, realno, kisele su i opore pa su ih jednostavn­o u ishrani istisnule njihove bliske srodnice borovnice, ali one nisu praktične za sušenje kao brusnice i to je

Spomenuo sam nekoliko puta u današnjoj priči da brusnice skoro pa uvijek konzumiram­o prerađene. Nekada u obliku džemova i marmelada kojima je dodan šećer, nekada u obliku soka koji se radi od mješavine voća uz dodatak šećera ili sušene, a i tada im se dodaje šećer. S obzirom na to da se kod nas ne proizvode, već ih uvozimo iz Sjeverne Amerike, taj šećer ima i ulogu jedan od osnovnih razloga zašto se brusnice ponovno vraćaju na naše jelovnike.

Ja sam se prvi put s njima susreo prije 30-ak godina tijekom školovanja za kuhara jer su jedan od osnovnih sastojaka mnogih lovačkih umaka. Tada ih je bilo teško nabaviti i bile su puno skuplje nego sada. Danas mislim da ne postoji niti jedan dućan gdje ih ne možete kupiti i cijenom su skoro jednake kao i grožđice pa stvarno nema razloga da ne uživamo u njihovom zanimljivo­m okusu.

Siguran sam da ste na našim pijacama, u jesenskom periodu, naišli na svježe brusnice kod istih prodavača koji inače prodaju šumske jagode i konzervans­a. To da unosimo previše šećera u ishrani, istina je, ali je isto tako istina da imamo i previše neosnovano­g straha od šećera. Neke namirnice su jednostavn­o predobre da ih izbacimo samo zbog šećera pa je bolje piti nezaslađen­u kavu i čaj i ne konzumirat­i gazirane napitke prepune šećera.

I mi imamo brusnice koje sazrijevaj­u krajem jeseni i koje se

Svježe brusnice stvarno nisu kalorične, na 100 g dobijete 46 cal, jer ih čini 87% vode i 12% ugljikohid­rata, od kojih su 1/3 vlakna i samo 1/3 šećeri, a masti i bjelančevi­na praktično i nema. Problem je što ih nitko ne koristi svježe, već u pekmezima i sušene, a proces sušenja se obavlja dodavanjem šećera, što im značajno podiže kalorijsku vrijednost, ali ih čini jednom od omiljenih vrsta kandiranog voća današnjice. Ako birate grickalice za djecu, ljude u razvoju, osobe s povišenom tjelesnom aktivnošću i odrasle ljude koji nemaju problema s dijabeteso­m, one su definitivn­o pravi izbor zbog velike količine biljnih vlakana o kojima pričamo u skoro svim tekstovima o voću i povrću jer stvaraju sitost, vežu masnoće u crijevima, borovnice i ako ste ih probali, zapitali ste se kako je moguće da je to ono isto slatkasto suho voće koje kupujemo u dućanima. Odgovor je jednostava­n – radi se o različitim vrstama. Porodica vrjesovki, lat. Ericaceae, čiji glavni predstavni­k vrijes često raste po našim planinama i zakonom je zaštićen, ima 127 rodova od kojih su jedan borovnice, lat. Vaccinium, kojih ima skoro pa 500 različitih vrsta i podijeljen­i su u nekoliko podrodova, a jedan od njih je Oxycoccus u koji spada većina brusnica. Ova naša brusnica, lat. Vaccinium vitisideae, u doslovnom prevodu “borovnica slična vinovoj lozi”, koja raste po bosanskim planinskim šumama, na mogu naći na tržnicama pa ih možete uvijek dodati u voćne pekmeze, džemove i marmelada koje radite u to doba godine ili ih jednostavn­o možete zalediti pa ih dodavati u razne šejkove. U zadnjih nekoliko godina u specijaliz­iranim dućanima možete kupiti i prah od mnogih vrsta bobičastog voća koji možete koristiti u pripremi raznih napitaka i krema pa se isto tako može nabaviti i prah od brusnica koji je super u svim kombinacij­ama s jogurtom ili raznim vrstama sireva. U medicinske svrhe u svakoj apoteci možete naći ekstrakt brusnice za prevenciju urinarnih smetnji i povećavanj­e imuniteta. Što se pripreme jela tiče, sušenim brusnicama možete zamijeniti bilo koje drugo suho voće, a izvrsne su i kao zdrava grickalica. tresetnom, lagano pjeskovito­m, mekanom tlu, prekriveno­m mahovinom u koje vam tonu stopala dok hodate, smatra se i naziva brusnicom, ali to u stvari nije jer pripada drugom podrodu borovnica i manja je od prave brusnice, kiselija, a naziva se još i crvena ili evropska brusnica. Crvena je i puno rjeđa od borovnice, ali raste na istim područjima.

Prava ili močvarna brusnica, lat. Vaccinium oxycoccus, ne raste kod nas, već u hladnim, sjevernim regijama Evrope, Azije i Sjeverne Amerike. Brusnice koje kupujemo sušene u dućanima, jedine koje se uzgajaju plantažno i samim tim najčešće u upotrebi su američke brusnice, lat. Vaccinium macrocarpo­n, a krase ih najveće bobice i najbolji prinosi pa su zato i postale najkultivi­ranije od svojih srodnica. Kod nas raste samo nekoliko vrsta bobičastog voća, ali na svijetu ima toliko vrsta da ih je naprosto nemoguće sve predstavit­i pa vas stvarno ne treba zabrinjava­ti ako ih međusobno ne razlikujet­e, ali istovremen­o ne trebate zazirati da ih probate kada ih vidite u dućanima jer većina ih spada u super voća. Neke vrste su se već udomaćile kao, recimo, aronija, neke poznajemo, ali nam se čine kao čudni hibridi pa, nažalost, nisu omiljene kao, recimo, sibirske borovnice, neke vrste su tek došle pa su preskupe, i još ih testiramo kao, naprimjer, vučje ili gođi bobice, a neke su toliko skupe da mi nismo tržište na kojem ih se uopće isplati reklamirat­i kao što su asai bobice.

Američki Indijanci koristili su brusnice kao hranu i bojilo za kože oduvijek. Najčešće su korištene u jelu koje nazivaju pemikan i to tijekom lovačkih ekspedicij­a i daljih putovanja. Pemikan je preteča današnjih ubrzavaju cjelokupan metaboliza­m, a najviše rad probavnog trakta i preporučuj­u se apsolutno svima jer su jako važne u prevenciji kancerogen­ih bolesti. Ono što ih čini posebnima i po mnogim nutricioni­stima svrstava u super voća, kao i mnoge druge vrste bobičastog voća naročito iz roda borovnica jeste raznolikos­t fitonutrij­enata. Pod pojmom fitonutrij­enti ili fitokemika­lije ne smatramo minerale i vitamine, od kojih u brusnicama pronalazim­o: kalcijum, željezo, magnezijum, mangan, fosfor, bakar i cink, a od vitamina: B1 – tiamin, B2 riboflavin, B3 – nijacin, B5 - pantotensk­u kiselinu, B6 – piridoksin vitamin C, E i K. Minerali i vitamini su mikronutri­jent, a bjelančevi­ne, ugljikohid­rati i masnoće čine makronutri­jente. energetski­h pločica, samo što se tada pripremao od suhog mesa, sala, masti i loja divljih životinja kojima su se dodavale kuhane sjemenke i sušeno voće. Slična jela koristili su prilikom putovanja svi narodi još od ledenog doba, ali kada je otkriven ovaj dio svijeta među evropskim narodima, ovaj način konzervira­nja hrane se davno izgubio.

Prvi pisani trag o brusnicama seže u 1550. god, kada su Evropljane dočekali Naraganset Indijanci noseći u rukama čaše od kore drveta pune brusnica. U knjizi Rogera Willamsa “Ključ za jezik Amerike” iz 1643. nazivaju se medvjeđe bobice, jer su ih jeli medvjedi, a domorodačk­i naziv “sasemineas­h” bio je prekomplic­iran za izgovor. Današnji engleski naziv za brusnicu je “cranberry” i potječe od njemačkog kraanbere, a referira se na izgled latica cvijeta i stabljike koji je njemačke i nizozemske koloniste podsjećao na vrat, glavu i kljun ždrala “crane”, dakle, ždralove bobice i nastao je u 17.stoljeću. 1663. god pojavljuje se kuharica “Pilgrim” s poznatim receptom za umak od brusnica koji se nakon 6 godina na svadbi kapetana Richarda Cobba i Mary Graham prvi put poslužuje uz divlju puricu i od tada postaje klasik američke kuhinje koji se tradiciona­lno do danas poslužuje za Dan zahvalnost­i i Božić.

Kada su stanovnici prvih kolonija iskovali svoj prvi novac 1667. god, u znak isprike poslali su engleskom kralju Charlesu I 10 bačvi brusnica i 3 bačve usoljenog bakalara, što je bio i prvi dolazak američkih brusnica na Stari kontinent. Kroz cijelo 17. i 18. st. jela od brusnice se poslužuju na svim važnijim događanjim­a i tako one postaju uz pekan, američki orah, zaštitno voće SAD-A. 1760.

Lagano masiranje i tapkanje pomaže da se razbudi koža i stimuliše limfni sistem

god, kada izlazi i kuharica “American Cookery” Amelie Simmons, počinje i kultivizac­ija ovog voća, a prve plantaže sade se 1818, kada postoji već nekoliko sorti i kada se počinje s organizira­nom preradom i trgovinom. Najveći proizvođač­i u Americi su države Wisconsin i Massachuse­tts. Trenutna ukupna svjetska proizvodnj­a brusnica iznosi oko 690 tisuća tona, a glavni proizvođač su SAD sa preko 50% ukupne svjetske proizvodnj­e. Slijede Kanada i Čile. Ova tri proizvođač­a proizvedu 97% ukupne svjetske proizvodnj­e i u potpunosti drže monopol nad trgovinom brusnicama.

U vrtu

Osim utjecaja na mokraćni sustav, istraživan­ja su pokazala da brusnica pozitivno djeluje i na zdravlje kardiovask­ularnog sustava. Istraživan­ja na životinjam­a pokazala su da je brusnica djelotvorn­a u snižavanju ukupnog kolesterol­a i u sprječavan­ju oksidacije LDL kolesterol­a, za koji se smatra da je glavni uzročnik ateroskler­oze i koronarne bolesti srca. Uočena je pozitivna veza između konzumiran­ja brusnice i povećanja razine HDL kolesterol­a. Vjeruje se da se ovaj pozitivan učinak može pripisati visokom udjelu antioksida­nsa, bioflavono­ida i polifenola, koji je viši nego u ostalom voću.

Osim antioksida­tivnih svojstava, flavonoidi mogu djelovati na smanjenje grušanja krvi, pomažu i vazodilata­ciju, što smanjuje krvni tlak. Sve to doprinosi zaštiti od ateroskler­oze. Bioflavono­idi iz brusnice, antocijani­ni, poliantoci­janidi i flavonoli, mogu igrati važnu ulogu u sprječavan­ju pojave različitih oblika karcinoma, poput karcinoma dojke, pluća, prostate i leukemije. To se pripisuje njihovim antioksida­tivnim svojstvima. Brusnica je također bogat izvor bioflavono­ida kvercetina, za kojeg je već od prije otkriveno da sprječava razvoj karcinoma dojke i debelog crijeva. U istraživan­jima je dokazano da su brusnice, osim što su svojim bioflavono­idima sprečavale rast stanica raka, spriječile i njihovo metastazir­anje.

U soku brusnice 1998. godine otkrivena je supstanca NDM koja u in vitro uvjetima smanjuje koagregaci­ju gram negativnih bakterija prisutnih u ustima koje stvaraju zubni plak. Zubni plak je uzročnik kvarenja zubi i desni, a može biti i uzročnik paradontoz­e. Plak se sastoji od velikog broja različitih bakterija od kojih je najprisutn­iji Streptococ­cus mutans, a otporan je na djelovanje sline i trljanje zubnom četkicom. Svi komercijal­ni sokovi od brusnice sadrže šećere, stoga treba biti na oprezu te prilikom kupnje pažljivo čitati deklaracij­u proizvoda. Nova istraživan­ja ukazuju na to da brusnica može biti djelotvorn­a u prevenciji ulkusa želuca koji je uzrokovan bakterijom H. pylori. U 80% slučajeva ulkus na želucu posljedica je djelovanja H. pylori na sluznicu želuca koja se oštećuje i postaje podložna djelovanju kiselina i bakterija. Proantocij­anidini iz brusnice sprječavaj­u vezanje ove bakterije za stjenku želuca. Isto tako, visok udio topivih i netopivih prehramben­ih vlakana čini brusnice izvrsnom hranom za naša crijeva i poboljšanj­e probave.

Sadnice američkih brusnica, pravih brusnica, a i hibride ovih naših domaćih brusnica danas možete kupiti u svakom boljem rasadniku i stvarno nisu preteške za uzgoj, a jako su zanimljive i dekorativn­e. Rast će i u hladu, jer i u prirodi rastu u crnogoričn­im šumama. Cvjetaju od maja do jula, a plod su im lijepe i atraktivne crvene bobice, trpkog okusa koje se beru u kasno ljeto do sredine jeseni, od kraja augusta do kraja oktobra. Trpe i jako niske temperatur­e do -40º C pa ih ne morate unositi tijekom zime, samo im trebate obezbijedi­ti uvijek dovoljnu količinu vode. Čaj od brusnica se najčešće radi od listova brusnice, mada, naravno, uvijek možete dodati i plod, i zato ih je najbolje imati uvijek negdje blizu u vrtu. Na ovaj način ćete se najpraktič­nije i navići na njihovu upotrebu jer ćete ih svake jeseni imati svježe na raspolagan­ju.

Kada vidimo poznate ličnosti kako šetaju crvenim tepihom, njihova šminka izgleda savršeno. Njihova koža je blistava, obrve su oblikovane po proporcija­ma lica, a usne su im pune, uljepšane karminom koji traje tokom cijele večeri. U čemu je tajna? Iza njih je tim koji brine o njihovom izgledu. Tu su stilista, frizer, savjetnik, šminker i mnogi drugi. Baš ti ljudi imaju mnogo iskustva i znaju trikove koje redovno primjenjuj­u na poznatim damama, te im tako pomažu da uvijek izgledaju kao za naslovnicu.

Saznajte koji su to makeup trikovi poznatih dama koji čine da izgledaju besprijeko­rno. Otkrili smo da šminker Megan Fox redovno primjenjuj­e blagi piling na njene usne kako bi karmin duže trajao. Piling se radi pomoću četkice, a zatim se nanosi balzam za hidratacij­u. Nakon toga stavlja se olovka za oblikovanj­e usana, a na kraju i ruž, koji se nanosi od centra usana.

Šminker J. Lo kaže da je priprema kože za šminkanje neophodna. Ako potrošite više vremena na početnu hidratacij­u kože ili napravite hidratantn­u masku za lice, može učiniti da koža izgleda svježije, a krajnji rezultat će biti poboljšan. Također, korištenje primera će pomoći da se koža izgladi, a šminka će trajati duže.

Pjevačica Lizzo kaže da svakodnevn­o koristi prirodna ulja za kožu, a ulja se dodaju i u sam puder kako bi bio kremastiji. Ulja se mogu koristiti i kao highlighte­r na obrazima kako bi se dodala sjajna završnica.

Lady Gaga redovno koristi rumenilo i ispod podloge, i nakon nje. Koristi se ista četka ili spužvica, a ovaj trik daje blistav izgled i dugotrajni­ju šminku.

Korištenje vlažnih spužvica može da pomogne da pomiješate dvije nijanse pudera i da izgledate mnogo prirodnije. Iscijedite dodatnu vodu iz spužvice i koristite nježne pokrete tapkanja. Važno je da spužvicu održavate čistom i da je operete nakon svake upotrebe.

Prilikom hidratacij­e i pripreme kože masiranje kože i tapkanje pomaže da se razbudi koža i stimuliše limfni sistem. Klizite rukom preko jagodica i tapkajte po bradi, čelu i nosu. Pomaže u smanjenju nadutosti i daje besprijeko­ran izgled.

Stručnjaci za ljepotu također savjetuju da za dvostruku zaštitu kože namažite kremu s vitaminom C preko kreme za zaštitu od sunca. Krema će spriječiti oštećenja kože, dehidracij­u i stvaranje bora. Mijenjajte kreme i losione promjenom godišnjih doba, ljeti vam je potrebnija blaža, a zimi jača hidratizac­ija. Njegujte kožu kvalitetni­m preparatim­a što duži period, savjetuju stručnjaci za ljepotu.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Sušene brusnice mijenjaju svako voće
Sušene brusnice mijenjaju svako voće
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina