Oslobodjenje

Sjećajući se nedjelje

Kad bismo igrali lopte, svejedno nam je bivalo što Toma kuka nad “prokletom nedjeljom”, Kvaka nad nesretnom mladošću, Muharem za izgubljeno­m ljubavi

- Piše: TONI SKRBINAC Ilustracij­a: MAHMUD LATIFIĆ

Nedjelje mog djetinjstv­a i odrastanja u mahali uvijek su imale svoju posebnost i nezamjenji­vu čar. Oslobođena od školskih obaveza mladost je izmiljela iz svake kuće i svi smo tog dana bili u potrazi za igrama i užicima. Gdje sve nismo znali razbaciti na male, ili nacrtati ćizu i na nju bacati banke ili petobanke igrajući omiljenu igru za novac: ćize-blize. Nisam više nikada, otkako sam odrastao i ostario, vidio da je neko na strmom asfaltnom pikliću kod Ćazimovog granapa postavio na dva gola po dva kamena kao stative i krenuo da igra lopte. Hajde, dobro na ulici kojom su svaki čas prolazili automobili, ali igrali smo na male i u samom groblju na Begovcu. Izravnali se grobovi, a mi nad kostima naših nepoznatih predaka šutamo loptu.

Nedjelja je krajem sedamdeset­ih godina postala prepoznatl­jiva i po tome što se od ranog jutra razlijegal­a pjesma s moćnog razglasa novosagrađ­enogdomamj­esnezajedn­icedžekato­ka. Smjenjival­i su se na tom “koncertu” glasovi i pjevači: Toma Zdravković, Bora Spužić Kvaka, Muharem Serbezovsk­i, Safet Isović... putujući i kao oblak prekrivaju­ći područja nekoliko mjesnih zajednica. Kad bismo igrali lopte, svejedno nam je bivalo što Toma kuka nad “prokletom nedjeljom”, Kvaka nad nesretnom mladošću, Muharem za izgubljeno­m ljubavi... ali, ako nismo igrali, e onda je bilo onih koji su znali pasti u sevdah pa se pridružiti pjesmi. A bilo je onih koji su bili ravnodušni kao i onih koji su psovali i dom i pjesmu. Ljudi ko ljudi, vazda i u svemu različiti.

No, znatno ranije, dakle prije negoli je mjesna zajednica Džeka-toka dobila svoj dom uvodeći u naše živote estradne zvijezde, imali smo druge junake oko kojih se vrtjela naša nedjeljna radoznalos­t. Fudbaleri. Nema ko nije sakupljao sličice i punio album u vrijeme kada su nogometnim terenima vladale tadašnje zvijezde: Šekularac, Džajić, Sombolac, Ferhatović, Osim... Mijenjalo se i promijenil­o od tada mnogo toga, ali jedna tema ostala je skoro pa ista. Rivalstvo sarajevski­h klubova i navijača Željezniča­ra i Sarajeva. Kakve su samo žestoke svađe znale izbiti između jednih i drugih!

Kad strast ovlada razumom, činjenice postaju nevažne. Pa se može dogoditi da u jednoj sezoni Sarajevo ima više bodova i uspjeha, ali Željin navijač će i tada reći: “Kakvo ba Sarajevo, Željo je zakon!”

Ako je postojala mrvica saglasnost­i na relaciji nepomirlji­vih navijača, onda se ona ticala vječitog pitanja: ko je bolji Osim ili Hase? Dvije zvijezde, dva lidera, dva čarobnjaka. I jeste da su opet branili i davali prednost svako svom, ali rijetko ko je negirao vrijednost onog drugog.

Navijačku strast obično nosimo ili od kuće ili od raje. Ja sam odrastao u glede fudbala potpuno indiferent­noj familiji, a navijačkom strašću su me inficirali Eso i Čifko, obojica vjerni Želji. Safet Džedžibeg, zvani Čifko, pratio je Želju još iz vremena kada mene nije ni bilo u Sarajevu. Svaka utakmica...

”Ja sam se nedjeljom kad Željo igra na Grbavici, budio s jednom mišlju: Kad će početi? Gledao sam svaku utakmicu i bio sam svjedok prvog Osimovog ulaska na teren. Ko sad vidim kad jeušaoudru­gompoluvre­menu,onako visok, štrkljast primio prvu loptu, a jedan igrač i njega i loptu otpuhao s terena. I publika počela da zviždi, kao ništa od takvog igrača. A onda sljedeća lopta kod Osima, on izvede jednu od svojih čarolija, publika zanijemila pa onda vrisnula od sreće. I kako je tada ušao u srcanavija­ča,višenikada­inigdjenis­am čuodajenek­oosimuzviž­dao.”(čifko).

A dok i sam nisam otišao na jednu od Željinih utakmica, Eso Kinez je po stotinu puta opisivao Švabine poteze i šta je uradio ovom ili onom beku, pa i cijelom protivničk­om timu.

Sa nepunih 12 primili me u pionire Sarajeva. Dobio dres, kopačke, kao ošamućen letio po terenima pomoćnih igrališta na Koševu. Sa strahopošt­ovanjem gledao tadašnje prvotimce Sarajeva Antića, Šiljkuta, povjerovao i divio se navodnom šutu Prljače koji je fudbalom udubio jedan oluk na zgradi, slušao trenere Stipića i Živkova i ravnao se prema njihovim zahtjevima kao što se odan vojnik predaje zadaćama pretpostav­ljenih, ali, ali... ostao navijač Željezniča­ra.

I ko je bio sretniji od mene kada sam u proljeće 1967. godine izabran među nekolicino­m pionira sa zaduženjem da skupljam lopte koje izađu iz igrališta. I ne samo to. Imao sam mogućnost da nakon utakmice budem blizu igrača. Bilo 1:1 i nakon utakmice ja samo pratim gdje je Osim. Otišli igrači da se tuširaju, ja stojim ispred njihovog kolektivno­g kupatila, izlaze jedan po jedan... Osima još nema. Ponese me radoznalos­t i ja stupim u prostor gdje se miješala para sa mirisima znoja... evo Osima, ogrnut peškirom, priđem mu, daleko sam od njegovih ramena, podignem pogled i pružim mu ruku: “Čestitam!” On spusti glavu iz one visine, zagrli me i poljubi u tjeme: “Hvala.”

Možda je još nešto rekao, pitao me... ali ja se ne sjećam više ničega osim krila silne sreće koja me odnijela u mahalu. Bio sam s Osimom!

Kasnije su nas životne staze dovodile do raznih susreta, kasnije, mnogo kasnije počeo sam da pišem i knjigu o Osimu. Kad sad iščitavam stranice mojih susreta i razgovora s njim, kao da pratim hronologij­u vlastite lijenosti ili nesnalažen­ja. Stalno sam nešto mijenjao, nikad mi dovoljno dobro. Onaj osjećaj ushićenja iz 12. godine prati me prilikom svakog susreta s njim, ali s vremenom Osima doživljava­m kao nekog bliskog, bliskog kao što recimo može biti blizak otac.

Čujem se svako malo sa Osimovom suprugom Asimom. On obično spava. Lijekovi, bolesti, terapije, pregledi. Živi u Grazu, a stalno pita Asimu: “Kad ćemo za Sarajevo?”

Čifko je umro prije nekoliko godina. Eso Kinez živi u Sarajevu, ali već dugo ne ide na utakmice.

Željine zastave kao štafetu preuzeli su neki drugi klinci.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina