Oslobodjenje

Sladoledi iz dronova

Umjesto odlaska u trgovinu, svi koji se žele rashladiti putem aplikacije će naručiti sladoled i ubrzo nakon toga dron će im ga donijeti iz Blue Bell Creamerisa

-

Poznati brend Honor nastavio je širiti svoju ponudu pametnih telefona, a novi član porodice postao je Honor Magic4 Lite. Zasad je Honor Magic4 Lite dostupan samo u Francuskoj i to u jednoj memorijsko­j konfigurac­iji, odnosno sa 6 GB RAM-A i 128 GB interne memorije. Kupci mogu birati između tri boje, a to su Ocean plava, Titanium srebrena i Midnight crna. Uređaj pokreće Qualcommov Snapdragon 695 procesor, a dolazi sa svim Google Play uslugama. Magic4 Lite je dobio veliki 6,81-inčni IPS LCD ekran rezolucije 1.080x2.388 piksela i frekvencij­e osvježavan­ja od 120 Hz.

Velike tehnološke kompanije uvjerene su kako će se u budućnosti stvari koje naručujemo dostavljat­i zračnim putem, ali ne avionima, već dronovima. Za neke kompanije, poput Amazona, pokazalo se kako je pokretanje takvog servisa u praksi puno komplikova­nije i složenije u odnosu na teoriju, dok s druge strane Alphabetov odjel Wing već neko vrijeme uspješno testira svoje dostavne dronove.

Lansiranje

Iako ta testiranja nisu prošla bez problema te su se na njihove bespilotne letjelice u Australiji okomile i vrane pa su morali privremeno prekinuti s testovima, korisnici su općenito jako zadovoljni uslugom. S obzirom na to da su testiranja bila uspješna, a korisnici zadovoljni uslugom, iz Winga su najavili širenje na nova tržišta pa će u širem području Dallasa lansirati uslugu dostave dronovima.

Za početak, Wingovi dronovi stanovnici­ma u Little Elmu i Friscu dostavljat će lijekove iz lanca apoteka Walgreens. Dronovi će biti smješteni na parkirališ­tima pored apoteka, a nakon svake narudžbe, zaposlenic­i će stavljati naručene proizvode u dronove koji će poletjeti prema svom odredištu. Nakon Walgreensa, dostava bespilotni­m letjelicam­a biće dostupna u još nekim dijelovima Dallasa, čijim će se stanovnici­ma dostavljat­i lijekovi za životinje, prva pomoć, ali i sladoled.

Umjesto odlaska u trgovinu ili do najbliže škrinje, svi koji se žele rashladiti trebat će putem aplikacije naručiti sladoled i ubrzo nakon toga dron će im ga donijeti iz Blue Bell Creamerisa.

Kontrola

Wing koristi dronove koje je sam razvio te mogu nositi pakete težine do 1,5 kilograma u krugu od 10 kilometara. Sami dronovi su autonomni, no sve vrijeme ih prate zaposlenic­i Winga koji, u slučaju nepredviđe­nih situacija ili ako letjelica skrene s rute, mogu preuzeti kontrolu nad njima.

- Ovo je važan događaj za Wing i dostavu dronova u SAD-U, komentaris­ali su iz kompanije koja je još 2019. počela s dostavama u Australiji i njihove su letjelice do sada izvršile više od 200 hiljada dostava. Ta brojka je iz dana u dan sve veća, pa će vrlo brzo dostići i milionsku cifru.

 ?? ?? Sladoled će stizati iz zraka
Sladoled će stizati iz zraka
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina