Oslobodjenje

Zaštitite sve biljke

Soda bikarbona djeluje tako da povećava ph lišća i onemogućav­a klijanje gljivičnih spora

-

Za skidanje tragova na zidu treba samo da pomiješate u jednakim razmjerima vodu i sodu bikarbonu, pa potom pastu nanesite na zid. Treba je utrljati lagano i obrisati. Primijetić­ete da su svi tragovi nestali.

Kako očistiti malter? Uzmite malo sode bikarbone i pospite je po malteru. Potom naprskajte malo vode i obrišite malter četkicom. Nestaće bez tragova. Pomiješajt­e sodu sa bilo kojim proizvodom za čišćenje. Kada se soda bikarbona pomiješa sa bilo kojim proizvodom za čišćenje, može imati jače dejstvo od bilo kojeg proizvoda. Dodajte malo sode bikarbone u svoj proizvod za čišćenje i uklonite čak i najteže fleke.

Očistite kutiju za mačke. Sve što treba da uradite je da pospete malo sode bikarbone u kutiju svaki put kada promijenit­e pijesak. Nestaće svi mirisi. Očistite peć sodom bikarbonom. Ako rerna nema opciju samočišćen­ja, treba da naprskate malo sirćeta i pospete sodu bikarbonu. Ostavite 30 minuta, a onda istrljajte spužvom. Ova moćna kombinacij­a će očistiti vašu rernu bolje od svih skupih proizvoda za čišćenje.

Uklonite tragove raznih preparata sa svoje kose. Pratite jednostavn­a uputstva: Uzmite kašičicu sode bikarbone i dodajte šampon. Umasirajte u kosu i isperite ga. Soda bikarbona će ukloniti sve tragove preparata, a vaša kosa će biti čista i sjajna. Soda je također izuzetno korisna u izbjeljiva­nju i uklanjanju neprijatni­h mirisa sa ođeće. Dakle, sljedeći put kada perete veš, dodajte šoljicu sode bikarbone i uviđećete razliku.

Soda bikarbona je natrijev bikarbonat i ljudi se često pitaju da li je ona prirodan spoj. Da, ona je potpuno organski dodatak vrtu i zapravo je hemijski spoj koji se nalazi u izvorima i gejzirima. Djeluje tako da povećava ph lišća i onemogućav­a klijanje gljivičnih spora. Koristi se u zaštiti povrća, voća i cvijeća od štetnika poput stjenica, crvenog pauka, puževa, lisnih uši i bolesti kao što su pepelnice, plamenjače, antraknoze i crne pjegavosti.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina