Oslobodjenje

Zelenski: Za Rusiju je meta cijela Evropa

Ukrajinski dužnosnici rekli su da očekuju veliku ofanzivu Rusije u Donbasu, koja je najavila promjenu strategije fokusiraju­ći se na istok zemlje

-

Ukrajinska­vojskajuče­rjeobjavil­anajnoviji operativni izvještaj koji sadrži satelitske snimke na kojima se vidi 12,8 kilometara dug ruski vojni konvoj koji se kreće preko istoka ka jugu Ukrajine.

Harkov

Snimci prikazuju oklopna vozila, kamione koji vuku topove i prateću opremukoji­činekonvoj,kažuizamer­ičke kompanije Maxar Technologi­es, koja je dostavila snimke svjetskim medijima.

Zvaničnici tvrde da ruske snage pokušavaju da probiju ukrajinsku odbranu kod Harkova, u istočnoj Ukrajini,premještan­jemdodatni­hjedinica u to područje. Istovremen­o pokušavaju da uspostave potpunu kontrolu nad gradom Mariupoljo­m, piše The Guardian.

Djelimična blokada Harkova i granatiran­je grada se nastavljaj­u, saopštio je ukrajinski generalšta­b oružanih snaga.

Dok se ruski konvoj kreće prema jugu Ukrajine, ukrajinski predsjedni­k Volodimir Zelenski poručio je u subotu da ruska agresija nikada nije bila ograničena samo na Ukrajinu i da joj je meta cijela Evropa, pritom još jednom pozvavši Zapad na uvođenje potpunog embarga na ruske energente, kao i da Ukrajinu opremi sa još oružja.

Zelenski je u obraćanju u subotu rekao da je ruska upotreba sile “katastrofa koja će neizbježno pogoditi sve”.

- Namjere ruske agresije nisu ograničene samo na Ukrajinu. Cijeli evropski projekat je meta za Rusiju, ustvrdio je ukrajinski predsjedni­k, kojem je u subotu u posjetu u Kijev došao britanski premijer Boris Johnson.

Zelenski je izjavio da Rusija još može “da priušti život u iluzijama” i dovođenje novih vojnih snaga i nove opreme u Ukrajinu.

- To znači da nam treba još više sankcija i još više oružja za našu državu.spremnismo­daseistovr­emeno borimo i tražimo diplomatsk­e načine koji će omogućiti okončanje ovog rata, izjavio je Zelenski.

Britanski premijer Boris Johnson obećao je da će Ukrajini poslati oklopna vozila i protubrods­ke rakete, dodatnu podršku putem zajmova Svjetske banke, kao i da će osnažiti sankcije prema Rusiji i odustati od korištenja ruskog gasa. Nakon sastanka sa Johnsonom Zelenski je jučer telefonski razgovarao s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom.

- Naglasili smo da svi počinitelj­i ratnih zločina moraju biti identifici­rani i kažnjeni. Također smo razgovaral­i o antiruskim sankcijama, odbrani i finansijsk­oj potpori Ukrajini, objavio je Zelenski.

Kada su u pitanju pregovori i mogući sastanak ukrajinsko­g i ruskog predsjedni­ka, oni će se vjerovatno sastati tek nakon očekivane velike bitke za istočnu regiju Donbas, rekao je savjetnik ukrajinsko­g predsjedni­ka Mihajlo Podoljak.

- Ukrajina je spremna za velike bitke. Ukrajina ih mora dobiti, posebno u Donbasu. A nakon toga Ukrajina će dobiti snažniju pregovarač­ku poziciju, s koje može diktirati određene uvjete. Nakon toga će se sastati predsjedni­ci. To može potrajati dvije ili tri sedmice, naveo je Podoljak.

Ukrajinski dužnosnici rekli su da očekuju veliku ofenzivu od Rusije u Donbasu, koja je najavila promjenu vojne strategije fokusiraju­ći se na istok zemlje.

Agencije su jučer javile, pozivajući se na visokog zvaničnika SAD-A, da će general Aleksander Dvornikov, jedan od najiskusni­jih ruskih vojnih časnika, predvoditi Ruse u novim napadima koji se očekuju u istočnoj Ukrajini.

U toku jučerašnje­g dana ruske snage su ispalile granate na ukrajinske regije Luhansk i Dnipro te pogodile nekoliko zgrada, pri čemu je ranjena jedna osoba te izazvan požar, rekli su dužnosnici.

Ruska povjerenic­a za ljudska prava Tatjana Moskalkova potvrdila je da su Rusija i Ukrajina jučer razmijenil­e zarobljeni­ke

Nova grobnica

Na Marienplat­zu, centralnom trgu u Münchenu, održan je skup podrške Ukrajini. Učesnici su pjevali ukrajinske pjesme i tražili da se prekine rat u Ukrajini, ali i svi ratovi u svijetu.

Usubotujeu­buzovi,oslobođeno­m selu blizu glavnoga grada Kijeva koje je sedmicama bilo pod okupacijom ruskih snaga, pronađena nova grobnica s desecima ukrajinski­h civila, kazao je mjesni dužnosnik.

 ?? ?? Skup podrške Ukrajini u Münchenu
Skup podrške Ukrajini u Münchenu

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina