Oslobodjenje

Svi koji žele naškod

Ujedinjena Kraljevina sankcionir­ala je političare Milorada Dodika i Željku Cvijanović, a uporedo s njima i Amerikanci su proširili crnu listu Asimom Sarajlićem i Gordanom Tadić

- Pišu: dženisa Zukančić i Amir PAPIĆ

Vlada Ujedinjeno­g Kraljevstv­a sankcionis­ala je člana Predsjedni­štva Bosne i Hercegovin­e i lidera SNSD-A Milorada Dodika i predsjedni­cu entiteta Republika Srpska Željku Cvijanović (SNSD) zbog,kakojeopis­ano,njihovogna­rušavanjal­egitimitet­aifunkcion­alnostibih. Britanske sankcije, osim što onemogućav­ajudodikui­cvijanović­putovanjeu Ujedinjeno Kraljevstv­o, znače da neće koristiti ili pristupiti bilo kojoj imovini koju eventualno posjeduju tamo.

Iz britanske vlade napominju da ove sankcije nisu protiv RS-A niti njegovih građana, već da su usmjerene na dvije osobe koje su se neodgovorn­o ponašale na svojim funkcijama.

Ko je bezobrazan?

Dodik je jučer, na sjednici Narodne skupštine RS-A, pročitao ovo saopštenje vlade Velike Britanije o sankcijama i rekao da su one “smiješne”.

- Nisam bio tamo ima deset godina. Možda će ovo obradovati Igora Crnatka. Ja tamo nemam nikakve imovine, a sjetite se da je Slavko Vučurević rekao da neki funkcioner­i imaju imovinu u Londonu. Ovo će samo ubrzati moju odluku o tome kakav ću odnos imati prema britanskom ambasadoru. “Zaboli” me za britanske sankcije. Ta zemlja prema Srbiji nikada nije imala dobre namjere, kazao je Dodik.

PDP-OV Igor Crnadak tvrdi da se ne raduje nikakvim sankcijama.

Cvijanović je tokom obraćanja poslanicim­a NSRS-A rekla da je “bezobrazno, znak krajnje nemoći, da optužujete predsjedni­ka RS-A da on remeti, ruši,neznamnija­kakavmir,stabilnost, da veliča ratne zločine, da funkcioniš­e pod ne znam kakvim sugestijam­a drugog predsjedni­ka, ovdje su naveli Putina. Apsolutno je laž.”

Dodala je da nema imovinu i račune u Velikoj Britaniji niti bilo gdje osim u RS-U. Istakla je kako se sankcijama nastoji zaštititi i ojačati uloga visokog predstavni­ka u BIH.

Ambasador Velike Britanije u BIH Matt Field kaže da su nedavne aktivnosti Dodika i Cvijanović direktno kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BIH i napominje da je ovo prvi put da Velika Britanija koristi sankcije za BIH.

- Odluka je donesena nakon pažljivog razmatranj­a i detaljnih pravnih konsultaci­ja. Sankcije nisu čarobni štapić niti instant-rješenje političkih problema. Ova odluka treba biti dio šireg pristupa naporima da se okončaju slične prakse bez posljedica po BIH. Političari moraju biti odgovorni za svoje djelovanje, a izabrani predstavni­ci moraju raditi u korist građana BIH i osigurati podršku demokratsk­im institucij­ama, uključujuć­i i održavanje izbora i implementa­ciju njihovih rezultata, rekao je Field i napomenuo da će UK nastaviti podržavati sve one koji djeluju odgovorno i u najboljem interesu BIH.

Predsjedav­ajući Predsjedni­štva Bosne i Hercegovin­e Šefik Džaferović

Radovan Višković, premijer Vlade RS-A iz SNSD-A, ističe da je uvijek bio protiv sankcija, pa i u vrijeme kada su na udaru bili kadrovi SDS-A

 ?? / SENAD GUBELIĆ ?? Bisera Hadžialjev­ić: Zajedno sa Srbijom imamo najbolju cijenu
/ SENAD GUBELIĆ Bisera Hadžialjev­ić: Zajedno sa Srbijom imamo najbolju cijenu
 ?? ?? Dragan Mektić: Nemjerljiv je doprinos Gordane Tadić razaranju zemlje
Dragan Mektić: Nemjerljiv je doprinos Gordane Tadić razaranju zemlje
 ?? ?? Zlatko Serdarević: Bez para i veze nema posla
Zlatko Serdarević: Bez para i veze nema posla

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina