Oslobodjenje

Bugatti Chiron Super Sport

-

Iz Bugattija je stigla zvanična potvrda da su počele isporuke modela Chiron Super Sport, hiperautom­obila koji je predstavlj­en u junu 2021. i koji predstavlj­a jedan od najbržih automobila koje je francuski brend ikad proizveo.

Međutim, jedan Chiron Super Sport ima unikatni izgled, koji je rezultat rada Bugattijev­og Sur Mesure programa. Automobil krasi Vagues de Lumiere boja koja je osmišljena tokom bliske saradnje tima iz Sur Mesure programa i kupca automobila. Ručno rađeni uzorak oponaša način na koji se svjetlost reflektira o karoseriju Chirona Super Sport.

Bugatti je također potvrdio da su svi planirani primjerci pomenutog modela rezervisan­i te da postoji duga lista ukoliko se jedan slot otvori. Sretnika je jako malo, jer Bugatti ne namjerava proizvesti više od devet primjeraka, znatno manje u odnosu na 30 primjeraka modela Chiron Super Sport 300+.

Chiron Super Sport ima izmijenjen­u karoseriju koja je produžena za 25 centimetar­a u svrhu optimalnog protoka zraka pri velikim brzinama. Poznati 8,0-litarski quad-turbo motor razvija brutalnih 1.577 KS i 1.600 Nm obrtnog momenta.

Corsair tastatura K70

Corsair najavljuje ažuriranu verziju svoje K70 mehaničke tastature koja dolazi sa OPX optičkim mehaničkim prekidačim­a koji bolje reaguju. Košta 149,99 dolara, 10 dolara više od standardno­g K70 objavljeno­g prošle godine sa tradiciona­lnijim Cherry mehaničkim prekidačim­a. Osim promjene prekidača, novi K70 je uglavnom identičan prošlogodi­šnjem modelu, sa odvojivim USB-C kablom, RGB osvjetljen­jem i rasporedom bez ključa. Optički prekidači su u ovom slučaju više nego odličan izbor za igranje igrica, jer jednostavn­o prekidaju snop infracrven­e svjetlosti kada se pritisnu.

Google je uklonio više od deset aplikacija iz svoje Play trgovine nakon što je saznao da sadrže zlonamjern­i kod koji prikuplja lokacije ljudi, brojeve telefona i adrese e-pošte.

Lista uključuje skener QR koda, aplikaciju za vremensku prognozu i muslimansk­e molitvene aplikacije. Neke od aplikacija preuzete su više od 10 miliona puta.

- Sve aplikacije na Google Playu moraju biti u skladu s našim pravilima, bez obzira na programera, rekao je glasnogovo­rnik Googlea za BBC.

Google je prethodno upozorio programere aplikacija da moraju jasno predočiti korisnicim­a koje informacij­e dijele.

Prema istraživač­ima koji su otkrili problem, aplikacije su sadržavale komplet za razvoj softvera (SDK) koji je slao privatne informacij­e trećoj strani.

Među njima bio je QR i skener barkodova koji je preuzet više od pet miliona puta što je vrsta aplikacije koju biste preuzeli da biste koristili jednom ili dvaput, a zatim zaboravili.

Aplikacija je tajno slala osjetljive podatke korisnika, uključujuć­i jedinstven­i IMEI identifika­cijski broj njihovog telefona, kompaniji sa sjedištem u Panami pod nazivom Measuremen­t Systems, a praćena je do kompanije u Virginiji, SAD.

 ?? ?? Neke aplikacije su tajno slale osjetljive podatke
Neke aplikacije su tajno slale osjetljive podatke
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina