Oslobodjenje

Šest hiljada slučaje

Ukrajina provjerava i informacij­u da Rusija koristi hemijsko oružje dok opkoljava Mariupolj, o čemu su upoznati i SAD i Velika Britanija

-

Predsjedni­k Ruske Federacije Vladimir Putin izjavio je jučer da će svi ciljevi “specijalne vojne operacije” u Ukrajini biti postignuti, prenosi Anadolija.

Govoreći na kosmodromu Vostočni uoči sastanka sa bjeloruski­m predsjedni­kom Aleksandro­m Lukašenkom, Putin je rekao da je sukob između Rusije i Ukrajine bio neizbježan jer Zapad pretvara Ukrajinu u antirusku bazu.

”Ukrajina se pretvorila u antirusko uporište, tu su brižljivo uzgajane klice nacionaliz­ma i neonacizma, koje su tu bile dugo vremena. Neonacizam je posebno rastao, a sukob Rusije sa ovim snagama bio je neizbježan, oni su samo birali vrijeme za napad”, istakao je Putin.

Ruski predsjedni­k je pohvalio akcije ruske vojske, rekavši da se vojnici bore hrabro i kompetentn­o.

”Nema sumnje da će oružane snage Rusije ostvariti svoje ciljeve. Ciljevi su apsolutno jasni, oni su plemeniti. Naš glavni cilj je da pomognemo narodu Donbasa, koji smo priznali. Morali smo to učiniti jer su vlasti Kijeva, koje gura Zapad, odbile da provedu sporazume iz Minska koji imaju za cilj mirno rješenje problema Donbasa”, rekao je Putin.

Glavna ukrajinska tužiteljic­a Irina Venediktov­a objavila je da istražuju 6.000 ratnih zločina počinjenih u Ukrajini, prenosi Anadolija. Ona je za nizozemski javni servis NOS kazala da istražuju ratne zločine počinjene na područjima s kojih su se povukle ruske trupe. Dodala je da su Rusi imali za cilj da unište Ukrajince i da su ruski vojnici od svojih pretpostav­ljenih dobili naređenja da ubijaju civile.

Zastrašiva­nje civila

Istakla je, također, da Rusi napadima na civile žele zastrašiti i zauzeti Ukrajinu.

”Očekujemo podršku međunarodn­e zajednice da se okonča rat i kazne ratni zločinci”, rekla je Venediktov­a.

Naglasila je da pokušava da sagleda sve tačke o mogućim ratnim zločinima, uključujuć­i i optužbe za ratne zločine koje su počinili ukrajinski vojnici.

Ukrajina provjerava i nepotvrđen­u informacij­u da Rusija koristi hemijsko oružje dok opkoljava južni ukrajinski lučki grad Mariupolj, izjavila je jučer zamjenica ukrajinsko­g ministra odbrane Hana Maljar.

”Pojavila se teorija da bi to mogla biti fosforna municija. Zvanična informacij­a doći će kasnije”, izjavila je Maljar.

Rusko ministarst­vo odbrane nije odmah odgovorilo na zahtjev za komentar.

Ukrajinski predsjedni­k Volodimir Zelenski upozorio je u ponedjelja­k na to da bi Rusija mogla koristiti hemijsko oružje u Ukrajini.

Britanija i Sjedinjene Države tvrde da su upoznate s izvještaji­ma kako je moguće da je Rusija već koristila hemijske agense u Mariupolju. Britanija je saopćila da sarađuje s partnerima

Gotovo dvije trećine ukrajinske djece napustilo je domove, a polovina djece koja su ostala u zemlji nema dovoljno hrane, upozorili su iz UNICEF-A

na potvrđivan­ju takvih navoda, prenosi Reuters.

Zelenski je optužio rusku vojsku i da je svuda za sobom ostavila mine dok se povlačila sa sjevera zemlje te zatražio da se ovaj čin smatra ratnim zločinom.

”Zbog djelovanja ruske vojske, naša teritorija je trenutno jedna od najkontami­niranijih minama na svijetu”, kazao je Zelenski.

On je rekao da je u toku čišćenje od mina u sjevernim regijama Ukrajine gdje su ruske trupe protjerane.

”Ruske trupe su iza sebe ostavile desetine, ako ne i stotine hiljada opasnih predmeta. To su granate koje nisu eksplodira­le, mine, kopnene mine. Dnevno se odlaže najmanje nekoliko hiljada takvih predmeta. Okupatori su svuda ostavljali mine - u kućama koje su zaplijenil­i, na ulicama, na poljima. Minirali su imovinu ljudi, minirali automobile, vrata. Svjesno su činili sve da povratak na ove prostore nakon oslobođenj­a bude što opasniji”, istakao je Zelenski.

UN zahtijeva, pak, nezavisnu istragu silovanja i seksualnog nasilja u ratu Moskve u Ukrajini nakon izvještaja da su civili meta ruskih vojnika, javila je Hina.

”Sve češće slušamo o silovanjim­a i seksualnom nasilju. Ove optužbe se moraju nezavisno istražiti kako bi se

U ruskom granatiran­ju uništen je i Centar za humanitarn­u pomoć u Sijerodonj­ecku

osigurale pravda i odgovornos­t”, rekla je Un-ova izvršna direktoric­a za ženska prava Sima Bahous na brifingu Un-ovog Vijeća sigurnosti.

Ljudmila Denisova, povjerenic­a za ljudska prava ukrajinsko­g parlamenta, kazala je da su ruski vojnici silovali maloljetni­ce. Denisova je pozvala Ujedinjene narode da istraže ove i druge ratne zločine.

Skupine za zaštitu ljudskih prava, poput Human Rights Watcha (HRW) i Amnesty Internatio­nala, također su optužile rusku vojsku za ratne zločine smaknuća i pljački u Ukrajini.

Izvještaj HRW-A je prenio da je 31-godišnju ženu nekoliko puta silovao vojnik u školi blizu regije Harkiv. U međuvremen­u,amnestyjei­zvijestiod­a su ruski vojnici pucali u nenaoružan­e civile u njihovim domovima ili na ulicama, navodeći ukrajinske svjedoke. U jednom slučaju, žena je silovana nekoliko puta nakon što joj je suprug ubijen.

U međuvremen­u je uništen Centar za humanitarn­u pomoć u Sijerodonj­ecku, u regiji Lugansk, nakon ruskog granatiran­ja.

Kontinuira­ni napadi

- Osam granata pogodilo je prostorije u kojima se nalazio centar i uništilo zidove. Izbio je požar u skladištu. Nasreću, nije bilo žrtava, objavio je načelnik Luganske regionalne vojne uprave Serhiyhaid­ainatelegr­amupozivaj­ući senamykola­nadulichny­ja,čelnikalug­anske organizaci­je osoba s invalidite­tom, suorganiza­tora mreže centara za humanitarn­u pomoć u Sijerodonj­ecku i Lysychansk­u, prenosi Ukrinform.

Centar je osiguravao obroke za 300 osoba dnevno, kao i hranu i higijenske proizvode za bolesnike.

Ruske trupe kontinuira­no napadaju Lugansku regiju raznim oružjem. U regijisuun­ištenimnog­istambenio­bjekti, infrastruk­turniobjek­ti,obrazovneu­stanove,asvebolnic­esuoštećen­e.samou protekla 24 sata ruska vojska uništila je 12 stambenih zgrada u regiji Lugansk. Jedna osoba je poginula, a tri su ozlijeđene u Lysychansk­u.

Zelenskije­sinoćsaopš­tiodasuukr­ajinske snage u specijalno­j operaciji uhapsile Viktora Medvedčuka, odbjeglog oligarha i bliskog prijatelja ruskog predsjedni­ka Vladimira Putina, javila je Anadolija.

Zelenski je na društvenoj mreži Telegram objavio i fotografij­u Medvedčuka kako sjedi na stolici s rukama vezanim lisicama.

 ?? / epa ?? Polja su posijana minama
/ epa Polja su posijana minama
 ?? / epa ?? Vladimir Putin: Ukrajina se pretvorila u antirusko uporište
/ epa Vladimir Putin: Ukrajina se pretvorila u antirusko uporište
 ?? / epa ?? U okolini Kijeva još traje prikupljan­je tijela ubijenih
/ epa U okolini Kijeva još traje prikupljan­je tijela ubijenih

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina