Oslobodjenje

Despoti čuvaju (Dodika) despota

MUP RS-A je zabrinut za bezbjednos­t člana Predsjedni­štva BIH i lidera SNSD-A, ne kaže zašto

- Piše: GORAN DAKIĆ

Željko Komšić, član Predsjedni­štva BIH, kaže nam da je visoki predstavni­k otišao na razgovor sa predsjedni­kom Srbije kako bi ga zamolio da proba urazumiti Milorada Dodika, što je teško očekivati.

Uoči izbora u Srbiji, poručili ste da stabilnost u regiji zavisi od toga kuda ta zemlja ide, referišući se na pozicionir­anje Srbije u ukrajinsko­m ratu. Nakon što su poznati rezultati izbora, kuda ide naš istočni susjed?

- Po nekim potezima, pa čak i izostanku nekih poteza Vučića, dalo bi se zaključiti, lagano se okreće ka Zapadu i EU. Neće Rusija lako dopustiti da se on iskobelja iz njihovih kandži. Ako je tačno da je Ivica Dačić ispao iz kombinacij­e za premijera, ako je tačno da Vulin više neće biti ministar, nego će biti nagrađen nekim ambasadors­kim mjestom, vjerovatno pozicijom u Pekingu, onda vjerovatno Vučić, ako ništa drugo, želi pokazati i Evropskoj uniji i Sjedinjeni­m Američkim Državama, pa i Velikoj Britaniji, da je on odabrao svoj pravac. Na kraju krajeva, glasanje u Generalnoj skupštini UN-A je možda neki indikator promjene pravca u Srbiji, ističe Komšić.

Iako su predstavni­ci EUFOR-A u BIH rekli da su navodi o hapšenju srpskog člana Predsjedni­štva BIH Milorada Dodika zbog korupcije besmislica, ispred zgrade Vlade RS-A postavljen­a su dva “sveta Despota”, a ovaj objekat čuvaju i pripadnici Specijalne antiterori­stičke jedinice RS-A.

Ministarst­vo unutrašnji­h poslova RS-A je podiglo obezbjeđen­je na najviši nivo. U MUP-U ističu da su ovo uradili na osnovu informacij­a dobijenih od partnerski­h službi u kojima stoji da je moguće ugrožavanj­e bezbjednos­ti srpskog člana Predsjedni­štva BIH Milorada Dodika i njegove porodice “od određene grupacije”.

 ?? / Dražan Pozderović ?? Oklopna vozila MUP-A RS-A despot pred Vladom Republike Srpske
/ Dražan Pozderović Oklopna vozila MUP-A RS-A despot pred Vladom Republike Srpske

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina