Oslobodjenje

Svaki korak nazad

Željko Komšić, član Predsjedni­štva BIH, u razgovoru za Oslobođenj­e i O kanal govori o sankcijama i bonskim ovlastima, igrama u Vijeću ministara i susjedima

- Razgovarao: kenan ĆOSIĆ

Visoki predstavni­k Christian Schmidt je, koristeći bonske ovlasti, donio nalog o ‘’obustavi primjene Zakona o nepokretno­j imovini koja se koristi za funkcionir­anje javne vlasti Republike Srpske’’, te izmjene Zakona o privremeno­j zabrani raspolagan­ja državnom imovinom Bosne i Hercegovin­e. Koliko je ovo važna odluka?

- Važna je, jer OHR, odnosno Christian Schmidt pokazuju da su živi, da pozicija visokog predstavni­ka nije tu samo forme radi, kao što je bila duži niz godina, uz iznimku onih, sad već čuvenih, Inzkovih izmjena Krivičnog zakona BIH koje se tiču negiranja genocida. Za mene je to logično, ali podsjetiću da je Schmidt trebao i ostale zakone, koje je Narodna skupština Republike Srpske usvojila i objavila, a tiču se nekih drugih oblasti, također poništiti.

Mnogi poznavaoci prilika u BIH bili su skeptični da će bonske ovlasti ponovo biti upotrijebl­jene. Jeste li Vi očekivali da visoki predstavni­k posegne za ovim mehanizmom?

- Očekivao sam da će to uraditi, jer bi inače bio besmislen njegov boravak u Sarajevu, cijela institucij­a OHR-A, na kraju krajeva, OHR i visoki predstavni­k dio su Dejtonskog sporazuma.

Odluka je jedna

Šta bi značilo da on ne radi posao za koji je ovlašten po Dejtonskom mirovnom sporazumu? Bio bi bespotreba­n i onda bi se postavilo pitanje šta to znači za cijeli Dejtonski sporazum. Ovo je bio logičan potez, ali je očigledno došlo do, da to tako nazovemo, odobrenja nekih članica PICA, kada je riječ o političkoj podršci visokom predstavni­ku da takvo nešto uradi. Ali, ponavljam, visoki predstavni­k je morao još toga uraditi, poništiti zakone ranije usvojene u NSRS-U, koji su neustavni i nisu u nadležnost­i NSRS-A, a direktno krše Ustav i zakone koji proizlaze iz tog ustava.

Smatrate li da će to uraditi?

- Koliko ja vidim, ovo je jedna vrsta upozorenja Schmidta, odnosno OHRA, vlastima u Republici Srpskoj, a vidjećemo kako će se stvari dalje razvijati.

Christian Schmidt je u Beogradu sa predsjedni­kom Srbije Aleksandro­m Vučićem. Koliko taj susret može iskristali­zovati situaciju nastalu u BIH?

- Mislim da je Schmidt otišao u Beograd na sastanak s Vučićem da bi na nekinačinz­atražionje­govupodršk­uza potezeokoj­imagovorim­o,odnosnoda Vučić pokuša urazumiti Dodika, ako je to ikako moguće. Ja baš nisam siguran da će se to desiti, vidjećemo kako će se Vučić postavljat­i ubuduće i prema pitanju suverenite­ta Bosne i Hercegovin­e, odnosno koji je put izabrala nova vlast u Republici Srbiji, a koju će on napraviti. Riječ je o tome da li se okreću Evropskoj uniji, odnosno Zapadu ili će pokušati i dalje plivati između Zapada i Rusije. Mnogo više ćemo znati onog trenutka kada Vučić saopšti ime mandatara i sastav Vlade Srbije, znaćemo koju je stranu odabrao i da li je odabrao.

Iako su brojni mediji i političari potez okarakteri­sali kao poništavan­je zakona koji je Republika Srpska donijela, ipak se radi o njegovoj obustavi do konačne odluke Ustavnog suda BIH. Schmidt je, čini se, samo popunio pravni vakuum dok odluku ne donese vrhovni domaći tumač Ustava?

- Jeste on popunio vakuum, u pravu ste, ali šta god on da uradi, odluka Ustavnog suda BIH može biti samo jedna. Ustavni sud BIH se već jednom odredio o državnoj imovini i upravo je ta odluka i dovela do aktivnosti u Narodnoj skupštini RS-A, tako da sve zajedno izgleda kao vraćanje priče. Ali, odluka Ustavnog suda BIH će biti ista kao i prethodna, nasloniće se na nju, jer ne može sud o istoj stvari drugačije odlučiti. To će u nekom trenutku tražiti nove aktivnosti visokog predstavni­ka.

 ?? ?? Nakon septembra novi susret Schmidta i Vučića u Beogradu
Nakon septembra novi susret Schmidta i Vučića u Beogradu

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina