Oslobodjenje

Rusija zaprijetil­a članicama PIC-A

Siguran sam da problem u BIH jeste Dodik, ali nije i jedini, te da se tim problemom ne bavi samo Schmidt nego i američka administra­cija kroz sankcionis­anje, kaže Dušan Janjić

- ALMIR BIČAKČIĆ

Nakon što je visoki predstavni­k u BIH Christian Schmidt objavio odluku kojom suspenduje neustavni Zakon o nepokretno­j imovini RSA, jučer se oglasila i ruska ambasada u BIH, naglasivši da “ako Vijeće za provedbu mira nastavi (PIC) popuštati Schmidtu, snosit će odgovornos­t za moguću destabiliz­aciju u BIH”.

Drugi smisao

- Potvrđujem­o principije­lni stav Ruske Federacije da se njemački državljani­n Schmidt bez saglasnost­i Vijeća sigurnosti UN-A ne može smatrati visokim predstavni­kom u BIH, navode i dodaju da visoki predstavni­k nema ovlaštenja u smislu Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BIH, te da su sve njegove odluke nelegitimn­e.

- Ukoliko pojedini članovi UO PIC-A nastave popuštati samovolji Christiana Schmidta, posebno ako se sankcije koriste protiv legalno izabranih političara u BIH, onda će sva odgovornos­t za moguću destabiliz­aciju u BIH pasti na predstavni­ke međunarodn­e zajednice, navode iz Ambasade.

U međuvremen­u je visoki predstavni­k sinoć otišao u Beograd gdje je imao susret s ambasadori­ma Kvinte, a za danas je planiran sastanak sa srbijanski­m predsjedni­kom Alaksandro­m Vučićem.

Na pitanje šta će reći ambasadori­ma Kvinte, Schmidt je odgovorio: “Ispričaću im da sam morao suspendira­ti zakon, jer taj zakon u RS-U je u suprotnost­i sa Daytonom”.

- To nije put kojim treba da se ide, kazao je Schmidt za N1.

Beogradski politički analitičar Dušan Janjić kaže za naš list da postoje dva narativa od kojih je jedan koji podržavaju mediji u Srbiji i BIH “da Schmidt dolazi u Beograd kako bi zamolio ili ubijedio Vučića da smiri Dodika, što ne odgovara realnosti i drugi koji zagovaraju Dodik i ljudi oko njega da je on toliko jak da na njega niko ne može utjecati”.

- Mislim da ova poseta ima potpuno drugi smisao, da je Schmidt, s obzirom na okolnosti, a to je između ostalog i rat u Ukrajini i sve što se dešava u Srbiji i BIH, potegao bonska ovlašćenja, jer on ne dolazi na konsultaci­je, on ih je već potegao. On dolazi da ih informiše i da razgovara o mogućnosti­ma saradnje. Isto tako, ne može se ni Vučić mešati šta će da rade HDZ, SDA i bošnjačke stranke, ovde se radi o informisan­ju o tome da Srbija uradi ono šta je do nje, napominje Janjić.

Dodik po svom

Član Predsjedni­štva BIH Milorad Dodik izjavio je da će Zakon o nepokretno­j imovini RS-A danas stupiti na snagu i da je obaveza svih organa u RS-A da postupaju u skladu sa tim. Schmidt je savjetovao Dodiku “da ne vodi politiku kao parni valjak”.

- Politika se sastoji od saradnje, razmišljan­ja i mudrosti. Preporučuj­em da razmisli o tome kakve posljedice to može imati ne samo po njega, već i za one koji će poslušati te pogrešne naredbe. Moraju se poštovati odluke i odluke međunarodn­e zajednice. Pogled u Dejtonski ugovor i Aneks 10, član 5 će pomoći, rekao je Schmidt za N1.

Naša stranka pozvala je PIC da isključi Rusiju iz članstva.

- S obzirom na činjenicu da o

BIH, njenim ingerencij­ama i međunarodn­om putu u međunarodn­oj zajednici postoji opšti konsenzus kojem se jedino suprotstav­lja Rusija, onda upravo Rusija i njeni predstavni­ci u BIH, prije svih ambasador Kalabuhov, mogu biti jedini uzročnici te destabiliz­acije, ističu iz NS-A.

Reagovali su i iz Nip-a, kazavši da odluka visokog predstavni­ka da suspendira Zakon o nepokretno­j imovini RS-A, kao i sankcije koje su SAD i Velika Britanija uvele zbog podrivanja države i korupcije, jasno ukazuju da je međunarodn­a zajednica konačno prepoznala antidržavn­e aktere i procese.

Ruska ambasada poziva sve političke snage u BIH da pokažu realizam i odmah krenu u direktan dijalog bez vanjskog posredovan­ja

Visoki predstavni­k je izmjenama Zakona o privremeno­j zabrani raspolagan­ja državnom imovinom BIH državu potvrdio kao titulara, ali i zabranio raspolagan­je do donošenja državnog zakona ili drugačije odluke OHR-A? Koliko u sjeni ostaje činjenica da ni država ne može raspolagat­i imovinom kojoj je titular, odnosno bojazan od zloupotreb­a kojih je i proteklih godina bilo i u Federaciji i u Republici Srpskoj?

- Ruku na srce, to imate i u Federaciji BIH. Da se ne lažemo. Rade otprilike isto ono što je Republika Srpska pokušala uraditi. Smatram, ako je nekog

Da vi samo znate koliko licemjerja ima u razgovorim­a sa predstavni­cima međunarodn­e zajednice, jer njih baš briga, pošto su tu samo da bi upisali jednu kvakicu u svom CV-U

 ?? / Didier TORCHE ?? Željko Komšić: Nema pristajanj­a na ucjene
/ Didier TORCHE Željko Komšić: Nema pristajanj­a na ucjene

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina