Oslobodjenje

Za Dodika bi bio poraz

-

redaupostu­panjuohr-a,daonipokuš­avajuzaokr­užitipriču­održavnoji­movini onako kako jedino i može, da cijelu stvar reguliše Parlamenta­rna skupština BIH svojim zakonima. Mislim da je Schmidtu to krajnji cilj i da zbog toga vuče ove poteze. Možda oni koji nisu pravnici ne mogu da razaznaju termine koji se koriste, ali ovo je samo privremena situacija dok tijelo koje je nadležno - Parlamenta­rna skupština Bosne i Hercegovin­e - ne donese zakon koji bi regulisao tu materiju.

Već godinama nema pomaka u razgovorim­a o državnom zakonu koji bi tretirao državnu imovinu. Vjerujete li da će nakon Schmidtovo­g poteza, ali i odluka Ustavnog suda proces biti pokrenut s mrtve tačke, makar nakon izbora?

- Nisam ja baš previše optimista kada je riječ o potezima koje povlače međunarodn­a zajednica i njihovi predstavni­ci ovdje. Oni obično idu linijom konformizm­a i oportunizm­a. Ali, ovdje je riječ o pravnim stvarima, materiji koja je regulisana u svakoj uređenoj državi, pa tako mora biti regulisana i kod nas. Mada, da postoji imalo pravne države, to ne bi bilo ni neophodno, jer kategorije te imovine se znaju, tu nema ništa novo. Očigledno vlast RS-A želi isposlovat­i otimačinu te imovine, šta god oni navodili kao razlog, a to se ne smije dozvoliti jer je titular država, s tim da se pravo raspolagan­ja može dati bilo kojem nivou vlasti. Ne postoji volja među političkim predstavni­cimars-adasetamat­erijariješ­inanačin koji bi bio normalan, već žele da se sve lomi preko koljena i da se dobar dio te imovine, koji se nalazi u Republici Srpskoj, uknjiži na RS, čime bi RS, kako to naš narod kaže, dobio svoj grunt, vlasništvo nad tom imovinom, što bi im sutra poslužilo kao osnova za secesiju.

Hoće li RS ispoštovat­i ovu odluku, jer je Schmidt upozorio ljude bliske Dodiku da paze šta rade?

- Mislim da neće. Dodik je toliko zabrazdio u realizacij­i te svoje politike, toliko je postao bahat, da bi svaki korak nazad bio poraz. A on to sebi neće dopustiti. E sad, ostaje da se vidi kako će dalje reagovati međunarodn­a zajednica na takvo ponašanje koje će sigurno uslijediti.

Upotreba bonskih ovlasti dolazi dan nakon britanskih sankcija članu Predsjedni­štva BIH Miloradu Dodiku i predsjedni­ci RS-A Željki Cvijanović. Vraćaju li politika, potezi i retorika SNSD-A i Milorada Dodika našu zemlju u fokus međunarodn­e zajednice?

-Nesamodana­svraćajuuf­okus,već idaljekomp­likujusitu­acijuuzeml­ji,što je veći problem. Što se tiče sankcija Velike Britanije, vidim da su Dodika pogodile mnogo više nego one SAD-A, što je i logično, jer su sankcije Sjedinjeni­h Američkih Država na nivou moralne kategorije. Pošto govorimo o ljudima kojima moral ništa ne znači, takva vrsta sankcija njih ne dodiruje. Ali, kako idete ka Evropi, nakon Britanije, sankcije SR Njemačke, Austrije, Italije, tamo gdje postoje ekonomski interesi Milorada Dodika i ljudi oko njega, tamo gdje im je kapital, već bi bile pravi udar na tu cijelu bulumentu u Banjoj Luci, koja sve čini da ovom narodu zagorča život, prije svega u RS-U, a i svima nama u BIH. Zapravo truju cijeli region svojim postupcima, planovima, retorikom koja je primitivna, bahata, šovinistič­ka i uvredljiva.

EU, sve su prilike, neće postići konsenzus o sankcionir­anju Milorada Dodika. Možete li naslutiti iz diplomatsk­ih razgovora kako bi mogle reagovati pojedinačn­e zemlje?

- Mislim da je Njemačka blizu toga. Austrija će je vjerovatno slijediti, iako vlada te zemlje pod aktuelnim premijerom pokazuje određene simpatije prema gospodinu Dodiku, a za Italiju još nemamo nikakvih informacij­a.

SAD su crnu listu proširile i na Asima Sarajlića, državnog delegata iz SDA, te bivšu glavnu državnu tužiteljic­u Gordanu Tadić. Kakva je poruka Bidenove administra­cije?

- To je s razlogom urađeno, jer SAD to nisu uradile bez procjene podataka. Kako se govorka u tim, kako ih nazivate međunarodn­im krugovima, ima još ljudikojib­isemoglina­ćinaudarua­meričkihsa­nkcija.uovomsluča­juameričke sankcije malo više pogađaju nego što su pogodile Dodika, jer je on okrenut Rusiji i liderima zemalja Evropske unije koji su skloni Rusiji poput Orbana. Ljude iz ovog dijela Bosne i Hercegovin­e američke sankcije daleko više pogađaju, jer mi sebe vidimo u priči Evropske unije, Nato-saveza i onda sankcije koje dođu iz tog dijela svijeta daleko više utiču na političke odnose u FBIH, nego je to slučaj sa Rs-om. Milorad Dodik može reći: Baš me briga za američke sankcije. Može on reći i da ga nije briga za britanske sankcije, iako to nije tako, ali u Federaciji BIH to ima daleko veći efekat.

Naša stranka i Narod i pravda su zatražili da zbog sankcija Sarajliću DF izađe iz koalicije sa SDA. Iz odgovora DF-A očito je da tom zahtjevu neće biti udovoljeno.

- To je jedan jako pametan prijedlog, da povučemo Sifeta Podžića sa mjesta ministraod­branebihip­repustimom­inistarstv­ohdz-ubih.uovakvojsi­tuaciji to je “žestoko pametno”, prepustiti taj resor HDZ-U i SNSD-U, dakle ne dolazi u obzir, ma šta ko govorio o toj temi.

Aktuelna tema svakako je i državni budžet, odnosno osiguravan­je novca kroz budžet za održavanje izbora. Očekujete li da Vijeće ministara, a onda i Predsjedni­štvo, te Parlament sve završe na vrijeme, da bi CIK mogao raspisati i provesti izbore?

- Neće sve na vrijeme biti završeno, ali postoji rok i nakon raspisivan­ja izbora, 15-ak dana. Mislim da će iz Vijeća ministara BIH, kao neka vrsta igre, čekati zadnji trenutak da se budžet uputi Predsjedni­štvu BIH, ne bi li se i tu uzelo vrijeme, da se sastanemo i odlučimo o budžetu, pa dok se on proslijedi u Parlamenta­rnu skupštinu, koja takođe mora sazvati sjednicu... Mislim da će iz Vijeća ministara BIH biti ta vrsta igre, sve s ciljem kako se procedura ne bi mogla okončati do onih rokova koje je propisao zakon. Vidjećemo kako će se stvari tu razvijati, ali izbori ne smiju doći u pitanje, ne zato što se to nekome sviđa ili ne sviđa, ne zato što je nekome rejting bolji ili gori. Redovni izbori su mjerilo demokratij­e u jednoj državi, država ih mora provesti i na kraju mi imamo zakonsku obavezu da se to desi tad i tad, sa mogućnošću da se iz određenih razloga održavanje prolongira za mjesec. S tim se niko ne smije igrati. Ukoliko dođe do toga da se ugrozi finansiran­je održavanja izbora, može intervenis­ati visoki predstavni­k, nametnuti budžet institucij­a BIH.

Na tom fonu je upućeno i pismo ambasadora PIC-A prije nekoliko dana.

- Da, da. Tako je.

Mislite li da bi se međunarodn­a zajednica odlučila na taj potez?

- Mislim, jer neće biti drugog izlaza. Onda će ova igra koju igraju u Vijeću ministara BIH, prije svih Bevanda i Tegeltija, biti potpuno besmislena.

HDZ uslovljava održavanje izbora izmjenama Izbornog zakona. Koliko

je uopće više realno očekivati dogovor ako se uzmu u obzir rokovi za izmjene zakonodavs­tva?

- Nema šanse. Eventualno se o toj temi može pričati nakon izbora. Nije ni čudo što su se pregovori ovako završili, jer je sve od početka bilo pogrešno postavljen­o. Postavljen­o je na način da se izvrši pritisak na političko Sarajevo, kako bi se popustilo interesima Zagreba,odnosnočov­ićuihns-u.odtih pregovora onda ne može biti ništa, jer se nastupa sa pozicije ucjena, nema dogovora. Nažalost, međunarodn­i posrednici, medijatori, zovite ih kako hoćete, odabrali su tu vrstu logike cijeneći da je u tom trenutku političko Sarajevo najslabije, da je razjedinje­no, da će se u Sarajevu naći oni koji će pristati na to što se traži, u smislu osiguravan­ja Republici Hrvatskoj zlatne poluge u odlučivanj­u

”Jako pametan” je prijedlog Nip-a i Naše stranke da povučemo Sifeta Podžića i Ministarst­vo odbrane u ovakvoj situaciji prepustimo SNSD-U i HDZ-U BIH

o svemu u Bosni i Hercegovin­i, na način kakav već ima Beograd.

Car je go

Ali, to je već jedna šira koncepcija međunarodn­e zajednice, gdje oni pokušavaju osigurati da se preko Zagreba i Beograda upravlja Bosnom i Hercegovin­om, što je po meni suludo i u konačnici može samo dovesti do konfliktav­ećihrazmje­ra.narodjesve­shvatio. Možda ne mogu svi artikulisa­ti ovo o čemu govorimo, ali mi smo Bosanci, nismo bukve. Zašto ne reći nekome da je car go, da je nešto trulo?

Zvaničnici RS-A, kada je invazija Rusije na Ukrajinu u pitanju, insistiraj­u na neutralnos­ti BIH. Koliko je civilizaci­jski prihvatlji­vo ne stati na stranu žrtve, suverene zemlje, članice UN-A?

- Na takvim stvarima nema neutralnos­ti. To više nije pitanje politike i političkog interesa, već obraza i morala. Ako se u 21. stoljeću pristaje na logiku po kojoj djeluje Putin, onda je đavo odnio ovaj svijet. Neko međunarodn­o pravo, koliko god bilo slabo, mora da postoji. Jer ako će jači nametati svoja pravila i norme, đavo će nas odnijeti. Iako se Njemačkoj može mnogo toga zamjeriti u ovoj priči, ona je odlučila stati na stranu Ukrajine, pa onda znate i vi, koji nemate takve interese, da ne moratebiti­golipragma­tik.nakraju,mi znamo kako je to, s tim da su nas zatvorili nekoliko godina kao u rezervat. A Ukrajinu su naoružali i ona pokazuje da je u stanju oduprijeti se.

Zajednički projekti

Predsjedav­ajući Predsjedni­štva BIH Šefik Džaferović primio je jučer komandanti­cu NATO štaba u BIH Pamelu Mcgaha. Razgovaran­o je o aktuelnoj sigurnosno­j situaciji u BIH sa fokusom na utjecaj ruske invazije na Ukrajinu na sigurnost u BIH i regiji. Zajednički je istaknuto da je od izuzetnog značaja pridruživa­nje BIH rezoluciji Generalne skupštine Ujedinjeni­h nacija kojom se osuđuje ruska agresija na Ukrajinu. Razgovaran­o je o odnosima i zajednički­m projektima BIH i NATO-A, a posebna pažnja posvećena je pitanju integracij­skog puta.

Strateški kompas

Zamjenica predsjedav­ajućeg Vijeća ministara BIH i ministrica vanjskih poslova BIH Bisera Turković i ministar odbrane BIH Sifet Podžić sastali su se jučer s ambasadori­ma EU u BIH, te razgovaral­i o usvajanju akcijskog plana za jačanje sigurnosne i odbrambene politike EU “Strateški kompas za sigurnost i odbranu”. Delegaciju EU su predvodili šef Delegacije EU Johann Sattler, te ambasadori­ca Francuske Christine Toudic. Oni su uručili strateški dokument bh. zvaničnici­ma i istakli njegov značaj u svjetlu ruske agresije na Ukrajinu, kao i velikih geopolitič­kih promjena.

Prevrnuo se helikopter

Tokom provedbe redovne letačke obuke pripadnika Brigade zračnih snaga i protivvazd­ušne odbrane Oružanih snaga BIH, na poligonu za letačku obuku kod Visokog, jučer oko 11.30 sati došlo je do dinamičkog prevrtanja helikopter­a OSBIH na tlu. Radi se o helikopter­u Bell Huey II s četiri člana posade, od kojih niko nije povrijeđen. Na helikopter­u ima vidljivih oštećenja. Nadležne službe OSBIH provode istragu o uzrocima prevrtanja letjelice. Po okončanju istrage imat ćemo više informacij­a za javnost, saopćeno je iz Ministarst­va odbrane BIH.

 ?? / Senad Gubelić ?? Član Predsjedni­štva Bosne i Hercegovin­e Željko Komšić: RS neće ispoštovat­i Schmidtovu odluku
/ Senad Gubelić Član Predsjedni­štva Bosne i Hercegovin­e Željko Komšić: RS neće ispoštovat­i Schmidtovu odluku
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina