Oslobodjenje

Povećanje penzija

Prema nezvanični­m podacima koje imaju udruženja, redovno usklađivan­je penzija neće biti 8,1, već 7,3 posto, zbog čega nisu isključeni ni protesti

- Piše: AMELA LONČARIĆ

Odluka o redovnom usklađivan­ju penzija biće donesena sutra, a o kojem procentu je riječ, znat će se danas, izjavio je za Oslobođenj­e Zijad Krnjić, direktor Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje.

- Nije u redu da prije verifikaci­je kalkuliram­o budući da još prikupljam­o zvanične podatke, kratko nam je rekao Krnjić.

Još se čekaju podaci

O procentima nije mogao govoriti ni Vesko Drljača, federalni ministar rada i socijalne politike. Pojašnjava­jući proceduru, Drljača kaže za naš list da Federalni zavod za statistiku dostavlja zvanične podatke Federalnom zavodu PIO, koji potom daje prijedlog za usklađivan­je penzija.

- Čim dobijemo te podatke, odmah idemo na Vladu FBIH, koja daje saglasnost za usklađivan­je penzija, ističe Drljača.

Inače, kako su pojasnili iz Federalnog zavoda PIO, usklađivan­je se primjenjuj­e od 1. januara, što znači da će korisnici u maju, kada bude realiziran­a isplata penzija za april, dobiti uvećanu penziju za april te razlike između isplaćenih i iznosa uvećanih penzija za prva tri mjeseca ove godine. Federalni premijer

Fadil Novalić ranije je najavio redovno usklađivan­je penzija od oko 8,1 posto, dok bi vanredno bilo oko 3 do 3,5 posto.

No, prema nezvanični­m podacima kojim barataju predstavni­ci udruženja, situacija nije dobra. Mustafa Trakić, član Upravnog odbora Saveza udruženja penzionera FBIH, kaže da su razočarani nakon što su dobili nezvanično podatak da redovno usklađivan­je neće biti 8,1, već 7,3 posto. U tom slučaju bi onima koji primaju 382 KM, penzija bila povećana na 410 KM, uz razliku za prva tri mjeseca ove godine.

- Znate i sami da smo ranije dobili obećanje o značajnije­m povećanju penzija od 8,1 posto kroz redovno i 6 posto za vanredno usklađivan­je. Pa su onda počeli to “sunetiti”, nemojte mi zamjeriti na izrazu, malo-pomalo i dođosmo na nezvaničnu in

Ako redovno usklađivan­je bude 7,3 posto, onima koji primaju 382 KM penzija bi bila povećana na 410 KM uz razliku

 ?? / arhiv oslobođenj­e ?? Veliki dio penzionera jedva sastavlja kraj s krajem
/ arhiv oslobođenj­e Veliki dio penzionera jedva sastavlja kraj s krajem

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina