Oslobodjenje

Na kašičicu

-

formaciju od 7,3 posto, što je veliko smanjenje. Nije to dobro što se radi sa penzioneri­ma, ali mi to njima ne možemo zabraniti. Vlast je vlast i oni rade prema zvaničnim statističk­im podacima. Statistika je izašla sa podacima Vladi FBIH i apsolutno nisu uvaženi naši zahtjevi da se u rast troškova života uvedu rast cijena hrane, režijski troškovi i lijekovi. Znate i sami da su troškovi života otišli 50 posto i više. Međutim, prema ovim podacima, troškovi života su otišli samo 2 posto, ističe Trakić.

Kaže da će ponovo upozoriti Vladu FBIH da se ne igraju sa strpljenje­m penzionera.

- Mi smo doista kadri i ako bude potrebno, ponovo ćemo organizira­ti proteste, ali i ti protesti stvaraju troškove udruženjim­a. Ovih 7,3 posto je veliko razočaranj­e kod ove populacije, jer penzioneri sa nestrpljen­jem očekuju povećanje penzija, a naročito oni sa najnižim penzijama. Znači, ako ostane taj procenat penzioneri sa najnižom penzijom od 382 KM, imali bi povećanje za 28 KM, to je 410. Vanredno povećanje bi uslijedilo za dva mjeseca i mi se bojimo da i tu ne bude smanjenja procenta. Tu nema retroaktiv­ne isplate. Ako bude procenat 3,5 posto na tih 410 KM, dobili bi nekih 15-ak KM, što nije dobro, naglašava Trakić.

Divljanje cijena

Zbog svakodnevn­ih poskupljen­ja osnovnih životnih namirnica, penzioneri jedva sastavljaj­u kraj s krajem. Trakić ističe da se ulje u Zenici donedavno moglo kupiti po cijeni od 5 KM, ali da ga više nema, te da je ono znatno skuplje u većim tržnim centrima. Dodaje da je pet kilograma šećera nedavno koštalo šest, a sada 8,5 KM.

- Nijedan penzioner ne može doći do Drljače i Novalića, već zovu nas u udruženjim­a. Šta nam je dalje činiti, vjerujte ne znam, rekao nam je Trakić.

Vanredno povećanje bi uslijedilo za dva mjeseca i bojimo se da i tu ne bude smanjenja procenta, rekao je Trakić

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina