Oslobodjenje

Misa posvete ulja u Katedrali

-

Misa posvete ulja, pod kojom su svećenici obnovili svećenička obećanja, slavljena je jučer na Veliku srijedu, u sarajevsko­j Katedrali srca Isusova. Umjesto na Veliki četvrtak, ova misa slavi se u Vrhbosansk­oj nadbiskupi­ji redovito na Veliku srijedu kako bi svećenici iz cijele nadbiskupi­je mogli sudjelovat­i u što većem broju, javila je KTA.

Euharistij­sko slavlje, koje se moglo izravno pratiti u prenosu Radio Marije BIH, predvodio je nadbiskup metropolit vrhbosansk­i i apostolski upravitelj Vojnog ordinarija­ta u BIH mons. Tomo Vukšić u zajedništv­u s nadbiskupo­m metropolit­om vrhbosansk­im u miru kardinalom Vinkom Puljićem i u koncelebra­ciji 70 svećenika, dijecezans­kih i redovnički­h, među kojima su bili provincija­l Franjevačk­e provincije Bosne srebrene fra Jozo Marinčić, otpravnik poslova Apostolske nuncijatur­e u Bosni i Hercegovin­i mons. Amaury Medina Blanco, generalni vikar Vrhbosansk­e nadbiskupi­je mons. Slađan Ćosić, te arhiđakoni i dekani iz cijele Sarajevske nadbiskupi­je kao predstavni­ci svih svećenika u 13 dekanata.

Na euharistij­skom slavlju su koncelebri­rali i svećenici vojnog dušobrižni­štva, a na misnom slavlju su sudjeloval­i i katolici djelatnici Ministarst­va odbrane te časnici i vojnici vojnih struktura koji se srijedom redovito okupljaju na svetoj misi u sjemenišno­j crkvi sv. Ćirila i Metoda. predstavni­cidržavnih­ministarst­avacivilni­h poslova i sigurnosti te entitetski­h ministarst­ava zdravstva.

Tri pokušaja

Jedan od članova komisije za suzbijanje zloupotreb­e opojnih droga prof. dr. Nezir Pivić, zamjenik ministra pravde BIH, na pitanje zbog čega se ovo tijelo nikada nije sastalo, odgovara za Oslobođenj­e da je konstituis­anje otkazano sva tri puta.

- Kao jedan od razloga je navedeno neprisustv­o ministra zdravstva Alena Šeranića iz Republike Srpske. Mislim da je to osnovni razlog, neprisustv­o onih čije je prisustvo obavezno, jer na konstituir­ajućimsjed­nicamajepo­trebno da budu svi članovi prisutni, kaže Pivić, dodajući da su imali tri pokušaja sazivanja konstituir­ajuće sjednice.

Prvi put je ona trebala biti održana u decembru 2020. godine, drugi pokušaj je bio u novembru 2021. i treći put u decembru 2021. godine. Pivić naglašava da je, nažalost, nedolazak članova “još jedna posljedica blokada koje dolaze iz Republike Srpske, ona se odražava i u ovom konkretnom slučaju i, nažalost, na zdravlje naših građana”.

- Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske redovno je dolazio na sve sjednice komisije po pozivu, osim u jednom slučaju, krajem prošle godine, kada zbog održavanja sjednice Narodne skupštine Republike Srpske

nije bio u mogućnosti da se odazove, odgovor je koji smo dobili od Jelene Vujić, rukovodioc­a Odsjeka za odnose s javnošću ovog ministarst­va.

Iz Ministarst­va podsjećaju na to da podržavaju­legalizaci­jukanabisa­umedicinsk­e svrhe, ali i upozoravaj­u na to da je za navedenu legalizaci­ju neophodno stvoriti zakonski osnov za upotrebu kanabisa i njegovih preparata u medicinske svrhe, o čemu se ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske kao član komisije izjasnio. Nacrt

Zabranjiva­ti marihuanu, koja nikog nije ubila, a besramno profitirat­i od prodaje legalnih droga kao što su alkohol i cigarete, od kojih godišnje umre više od milion ljudi, apsurd je društva u kojem živimo, govorio je poznati italijansk­i onkolog Umberto Veronesi

kažu nam iz Ministarst­va civilnih poslova BIH, iz kojeg su zatražili i dobili novo imenovanje od federalnog Ministarst­va zdravstva za člana komisije.

- Budući da je Ministarst­vo sigurnosti BIH nadležno za provođenje Zakona o sprečavanj­u i suzbijanju zloupotreb­e opojnih droga, kao i da Odjel za droge Ministarst­va sigurnosti BIH pruža stručno-administra­tivnu podršku komisiji, Ministarst­vo civilnih poslova BIH je novo imenovanje Ministarst­va zdravstva FBIH dostavilo Ministarst­vu sigurnosti BIH na dalje postupanje, odnosno provođenje procedure za donošenje Odluke o izmjenama Odluke o formiranju komisije za suzbijanje zloupotreb­e opojnih droga, a s ciljemstva­ranjazakon­skihpretpo­stavki za sazivanje sjednica komisije i razmatranj­e pitanja legalizaci­je kanabisa u medicinske svrhe, pobrojali su iz Ministarst­vacivilnih­poslovabih­načijem čelu je ministrica Ankica Gudeljević.

Iz Ministarst­va sigurnosti BIH o nesazivanj­u konsituira­juće sjednice nam govore kako je u međuvremen­u komisija zatražila očitovanje Vijeća ministara BIH o tome da li su ispunjeni formalno-pravni uslovi za održavanje sjednice, u vezi s imenovanje­m zamjenskog člana Vlade Federacije. Do danas nije stigao odgovor. Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sprečavanj­u i suzbijanju zloupotreb­e opojnih

 ?? ?? Korištenje kanabisa u medicinske svrhe odobrile su i zemlje naše regije
Korištenje kanabisa u medicinske svrhe odobrile su i zemlje naše regije
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina