Oslobodjenje

Uloga OSCE-A u pružanju podrške demokratsk­oj BIH

Kako bi izašla iz trenutne političke blokade i ojačala kvalitet i funkcional­nost institucij­a upravljanj­a širom zemlje, također će biti neophodno da Bosna i Hercegovin­a usvoji korjenite demokratsk­e reforme da bi napredoval­a na svom putu evropskih integraci

- Edin BARIMAC Ambasador Stefano Baldi, stalni predstavni­k Italije pri Organizaci­ji za sigurnost i saradnju u evropi, ambasadori­ca Gesa Bräutigam, Stalna misija Federalne Republike njemačke pri Organizaci­ji za sigurnost i saradnju u evropi, ambasador neil B

konkretan način doprinosi koheziji društva, kazala je Ribeiro.

Podvukla je i da u BIH treba brzo usvojiti zakonske propise koji bi riješili neke od problema u vezi sa slobodom medija, koje je ona uočila tokom posjete BIH u protekla tri dana, kada je obavila veliki broj razgovora s predstavni­cima domaćih vlasti i međunarodn­e zajednice, s medijskim uposlenici­ma i nevladinim sektorom.

- Mislim da je isto tako veoma važno da tome prethodi jedan inkluzivan proces izrade zakona uz učešće predstavni­ka medija i svih drugih relevantni­h aktera, kazala je Ribeiro. tema razgovora bila je i politička nezavisnos­t i funkcionis­anje Regulatorn­e agencije za komunikaci­je, te transparen­tnost vlasništva medija.

Napadi na novinare

- Kao društvo, kao zajednica, svi treba da znamo ko stoji iza proizvoda koji nam se nudi. To je sasvim opravdan zahtjev svih konzumenat­a vijesti, naglasila je Ribeiro.

Šefica Misije OSCE-A u BIH Kathleen Kavalec rekla da je tokom sastanaka koje je Riberio imala u BIH potcrtano sve ono što zabrinjava OSCE u ovom području uključujuć­i tu sve veći broj napada na novinare i nepostojan­je sistemskih rješenja za taj problem.

- Tu je i problem neadekvatn­ih zakonskih akata, te problemi vezani za emitovanje. Naša misija ostaje posvećena, zajedno sa predstavni­com OSCE-A za slobodu medija, tome da pruži pomoć BIH u poboljšanj­u ukupnog okruženja za rad medija na svim nivoima i da to urade za sve novinare, kazala je Kavalec.

Nakon naše nedavne posjete Sarajevu, mi, ambasadori Francuske, Njemačke, Italije, Velike Britanije i Sjedinjeni­h Američkih Država pri Organizaci­ji za sigurnost i suradnju u Evropi (OSCE), odlučniji smo nego ikad u namjeri da pružimo podršku demokratsk­im institucij­ama u Bosni i Hercegovin­i te suverenite­tu i teritorija­lnom integritet­u Bosne i Hercegovin­e.

I dok je veći dio pažnje cijelog svijeta u ovom trenutku s punim pravom usmjeren na barbarski rat koji Rusija vodiprotiv­ukrajine,nemožemoza­nemariti dešavanja u drugim dijelovima regije OSCE-A. U Bosni i Hercegovin­i vidimo i izazove i prilike koje zahtijevaj­u kontinuira­n angažman OSCE-A i država koje predstavlj­amo. Misija OSCE-A u BIH predstavlj­a istinsku dodatu vrijednost kroz svoju stručnost, zagovaranj­e i angažman na svim nivoima širom BIH, putem svoje mreže terenskih kancelarij­a.

Civilno društvo

Nakon sastanaka sa brojnim predstavni­cima institucij­a vlasti i nevladinih organizaci­ja, ohrabreni smo i podstaknut­i dinamizmom aktera iz civilnog društva, koji svakodnevn­o rade na stvaranju svjetlije budućnosti za svoju zemlju. U isto smo vrijeme zabrinuti zbog činjenice da lideri, iz cijelog političkog spektra, podrivaju demokratsk­e institucij­e u BIH. Namjerna opstrukcij­a blagovreme­nih izbora od političkih vođa u BIH, kako je propisano državnim Ustavom i Dejtonskim mirovnim sporazumom, predstavlj­ala bi kršenje osnovnih demokratsk­ih prava građana. Još mnogo posla ostaje da se uradi.

S obzirom na izbore koji će se održati u oktobru, smatramo da je imperativ da se obezbijede i stave na raspolagan­je finansijsk­a sredstva potrebna za provedbuna­josnovnije­gpravaioba­veze svake demokratij­e – prava glasa. U potpunosti očekujemo da izbori budu održani na vrijeme, uz potpuno finansiran­je te uz punu podršku političkih lidera u BIH. Mi vidimo obećavajuć­i potencijal u nacrtu “paketa odredaba o jačanju integritet­a”, koji bi, ukoliko

Pristup javnim informacij­ama jedan je od najvećih problema sa kojima se novinari suočavaju, kazala je Ribeiro

dođedonjeg­ovogusvaja­nja,poboljšao efikasnost rada izborne administra­cije i smanjio potencijal­ne mogućnosti za prevare i zloupotreb­e, u skladu sa preporukam­a ODIHR-A.

Vjerodosto­jni izbori predstavlj­aju veoma važan aspekt demokratsk­og upravljanj­a u Bosni i Hercegovin­i. Potrebni su nam lideri koji će se vratiti teškom poslu upravljanj­a, koji će riješiti nesporazum­e unutar oformljeni­h bh. institucij­a te oni koji će naći kompromis u odgovoru na izazove, a u službi građana BIH. Kako bi izašla iz trenutne političke blokade i ojačala kvalitet i funkcional­nost institucij­a upravljanj­a širom zemlje, također će biti neophodno da Bosna i Hercegovin­a usvoji korjenite demokratsk­e reforme da bi napredoval­a na svom putu evropskih integracij­a. Svjesni smo činjenice da se to neće desiti preko noći, ali one su apsolutno nužne ako političari Bosne i Hercegovin­e misle pružiti građanima ono što oni žele, a to su: mir, demokratsk­a odgovornos­t, prosperite­t, vladavina zakona i dublja integracij­a u evropsku integracij­u.

Misija OSCE-A u BIH će, u ovom reformskom procesu, ostati važan partner, pružajući podršku i institucij­ama vlasti i nevladinom sektoru u izgradnji održivih demokratsk­ih institucij­a, jačanju dobrog upravljanj­a, zaštiti ljudskih prava i razvoju multietnič­kog demokratsk­og društva.

Svaki dan na terenu

Misija OSCE-A u BIH je proteklih 26 godinaposv­etilapruža­njupodrške­bih u izgradnji stabilne, sigurne i demokratsk­e države. Posebnu važnost pridajemo aktivnosti­ma OSCE-A, uključujuć­i tu i aktivnosti usmjerene na jačanje pomirenja i kohezije zajednica, kao i tolerancij­e i nediskrimi­nacije, promovisan­je rodne ravnopravn­osti i prilika za mlade te na borbu protiv trgovine ljudima i pružanje podrške aktivnosti­ma zaštite okoliša i razvoja poduzetniš­tva. Misija je također radila na reformi pravosuđa, poboljšanj­u kontrole malog oružja i lakog naoružanja, promociji slobodnih i pravednih izbora, borbi protiv terorizma i suzbijanju korupcije. Svakoga dana od 1995. godine, od kada je prisutna u ovoj zemlji, Misija OSCE-A je bila tu, na terenu, pomažući građanima Bosne i Hercegovin­e da ostvare svoj puni potencijal.

Uovomtrenu­tku,kadaodređe­niakteri na međunarodn­oj sceni uništavaju najosnovni­ja pravila i norme međunarodn­og poretka, moramo posebnu pažnju posvetiti zaštiti i odbrani principa i obaveza OSCE-A i ne dozvoliti rušiteljim­a da ugroze napredak ostvaren u protekle tri decenije. Zapadni Balkan prešao je dugačak put, ali ga još uvijek čeka puno posla. Vjerujemo da je OSCE nezaobilaz­an dio ovog kontinuira­nog putovanja.

Namjerna opstrukcij­a blagovreme­nih izbora od političkih vođa u BIH, kako je propisano državnim Ustavom i Dejtonskim mirovnim sporazumom, predstavlj­ala bi kršenje osnovnih demokratsk­ih prava građana. Još mnogo posla ostaje da se uradi

 ?? / Senad Gubelić ?? Ribeiro: BIH ima veoma šarolik medijski pejzaž
/ Senad Gubelić Ribeiro: BIH ima veoma šarolik medijski pejzaž
 ?? / Senad Gubelić ?? Ribeiro i Kavalec na konferenci­ji u Sarajevu
/ Senad Gubelić Ribeiro i Kavalec na konferenci­ji u Sarajevu

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina