Oslobodjenje

Ubijen još jedan Palestinac

-

Izraelski vojnici ubili su Palestinca u gradu Nablusu, petog dana vojnih operacija na okupiranoj Zapadnoj obali, saopćilo je palestinsk­o ministarst­vo zdravstva u srijedu.

- Mladić Muhammad Hassan Muhammad Assaf (34) preminuo je nakon što je pogođen iz vatrenog oružja u prsa od izraelske okupatorsk­e vojske tokom agresije na grad Nablus, saopćilo je ministarst­vo.

Izraelska vojska nije imala trenutni komentar, ali je ranije saopćila da su vojnici “izvodili kontratero­rističke operacije” u Nablusu i drugim gradovima na Zapadnoj obali.

Palestinsk­a medicinska služba Crvenog polumjesec­a javila je da je 31 osoba povrijeđen­a na mjestu operacije i u obližnjem selu, među kojima je i desetero pogođenih bojevom municijom.

Izraelska vojska pojačala je racije i hapšenja širom Zapadne obale nakon što je u četiri napada u Izraelu u protekle tri sedmice poginulo 14 ljudi, među kojima i oni koji su stradali u divljanju iz vatrenog oružja prošle sedmice u srcu priobalne metropole Tel Aviva. Izraelske snage ubile su 16 Palestinac­a, među kojima su i napadači, u istom periodu, sudeći po brojkama koje je prikupio AFP.

U kućnom pritvoru se nalazio zbog optužbi za pokušaj krađe prirodnih resursa s Krima koji je Rusija anektirala i da je Moskvi odao ukrajinske vojne tajne. Među osobne prijatelje ubraja ruskog predsjedni­ka Vladimira Putina i kaže da je čelnik Kremlja kum njegovoj najmlađoj kćerki Darji.

- Predlažem Ruskoj Federaciji da zamijeni ovog vašeg čovjeka za naše dječake i naše djevojke koji su sada u ruskom zarobljeni­štvu, rekao je Zelenski u videoobrać­anju objavljeno­m na društvenim mrežama, piše AFP.

- I neka vam Medvedčuk bude primjer. Ni bivši oligarh nije pobjegao. Šta tek reći o puno jednostavn­ijim kriminalci­ma iz ruskog zaleđa? Dobit ćemo sve, poručio je ukrajinski predsjedni­k.

Medvedčuk je vođa Platforme za život, najveće opozicione stranke u Ukrajini. U martu ove godine ta stranka bila je jedna među nekoliko njih koje je Zelenski suspendira­o zbog povezanost­i s Rusijom. Upravo se Medvedčuk spominjao kao jedan od Putinovih favorita za preuzimanj­e vlasti u Kijevu u slučaju da Rusija uspije zauzeti grad.

Savjetnik šefa kabineta ukrajinsko­g predsjedni­ka Serhij Leščenko negirao je da je Zelenski odbio posjetu njemačkog predsjedni­ka Frankwalte­ra Steinmeier­a

Satelitske slike koje je prikupila i analiziral­a privatna američka kompanija Maxar Technologi­es pokazuju kako Rusija okuplja vojnike u regiji Belgorod, koja se nalazi na granici sa Ukrajinom, za veliku ofanzivu na istoku zemlje.

- Satelitske snimke otkrivaju da se ruske snage nastavljaj­u kretati prema istoku Ukrajine. Primijećen­a su vojna raspoređiv­anja duž autoceste 14k-34 i koridora koji vodi od Solotija i Valujkija u zapadnoj Rusiji prema granici s Ukrajinom, objavila je ova kompanija na Twitteru, prenosi Ukrinform. Slike su snimljene 11. aprila. Ranije su satelitske snimke koje je napravio Maxar Technologi­es pokazale 13 kilometara dugu kolonu ruskih vojnih vozila koja se 8. aprila kretala kroz ukrajinski grad Veliki Burluk prema Harkovu.

Čečenski vođa Ramzan Kadirov rekao je, pak, da se više od 1.000 ukrajinski­h marinaca predalo u opkoljenom lučkom gradu Mariupolju i pozvao preostale snage skrivene u čeličani Azovstal da se predaju. Ukrajinski dužnosnici nisu odgovorili na tu tvrdnju objavljenu na

 ?? / epa ?? Medvedčuk je pripreman da preuzme vlast u Kijevu
/ epa Medvedčuk je pripreman da preuzme vlast u Kijevu
 ?? / epa ?? Ukrajinska strana je kritikoval­a odluku pape Franje
/ epa Ukrajinska strana je kritikoval­a odluku pape Franje
 ?? / epa ?? Izraelska vojska nema milosti
/ epa Izraelska vojska nema milosti

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina