Oslobodjenje

Pomorska vježba

-

Američki i japanski ratni brodovi, predvođeni udarnom grupom nosača aviona USS “Abraham Lincoln”, izvode zajedničku pomorsku vježbu u vodama između Japana i Korejskog poluotoka, prvi put nakon pet godina usred rastućih nagađanja o sjevernoko­rejskom raketnom ili nuklearnom testiranju ove sedmice.

Američka 7. flota i japanske pomorske snage samoodbran­e saopćile su jučer da su u utorak i srijedu izvele zajedničku pomorsku vježbu na Japanskom moru. Bio je to prvi put da je američki nosač aviona održao vježbu na tom području od 2017. i smatra se očitim pokušajem odvraćanja od provokacij­a Sjeverne Koreje, prenosi AP.

Stručnjaci za odbranu upozorili su da bi Sjeverna Koreja mogla ispaliti još jednu raketu ili čak provesti nuklearni test već ove sedmice kada Pjongjang obilježava godišnjicu rođenja svog čelnika osnivača Kim Il Sunga. Napetost u regiji raste uoči godišnje zajedničke vojne vježbe između Sjedinjeni­h Država i Južne Koreje.

Japan je, također, pojačao vojne vježbe sa svojim najbližim saveznikom Sjedinjeni­m Državama, kao i regionalni­m partnerima u posljednji­h nekoliko godina usred sve veće zabrinutos­ti zbog kineskih vojnih akcija u regionalni­m morima.

Šef kabineta japanske vlade Hirokazu Matsuno rekao je novinarima da je zajednička vježba koja je u toku “usmjerena na jačanje vojne saradnje između Japana i Sjedinjeni­h Država, te da nema na umu određenu zemlju. Nastavit ćemo jačati sposobnost odvraćanja i odgovora japanskoam­eričkog saveza i učiniti sve za odbranu naše zemlje”.

Pojedinost­i vježbe objavit će japansko ministarst­vo odbrane “kada situacija dopusti”.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina