Oslobodjenje

Grapos-expo okuplja privrednik­e i obrtnike

Na sajmu u Gračanici očekuje se više od 300 izlagača iz BIH, zemalja regiona, ali i Evropske unije

- ALEMA Pendek

Sajmovi kao mjesto okupljanja, susreta, razgovora i ugovaranja poslova nakon stanke zbog pandemije koronaviru­sa ponovo se vraćaju. Nakon Sajma u Mostaru koji je bio izuzetno posjećen i gdje se vidjelo da su privrednic­i željni ovakvog vida susreta, u maju nam dolazi Međunarodn­i sajam poduzetniš­tva i obrta Grapos-expo 2022.

Nedostatak dešavanja

Sajam će se održati od 17. do 20. maja u Gračanici, a kako nam je kazao Nedžad Nuhanović, direktor Sajma, ove godine očekuje se znatno veći broj izlagača.

Organizato­ri navode da pauza zbog pandemije nije uticala na odziv za predstojeć­i sajam, te zbog nedostatka dešavanja u proteklom periodu privrednic­i i obrtnici imaju potrebu za promocijom, razmjenom iskustva i uspostavlj­anjem novih partnersta­va.

- Od momenta kada smo krenuli sa promocijom i prijavama za ovogodišnj­i sajam, javili su nam se brojni kako izlagači tako i sami posjetioci, što nam je dokaz da su se ljudi zaželjeli novih projekata, novih poznanstav­a, ali i ugovora. Naime, svjedoci smo da je ekonomija u veoma lošem stanju i privrednic­ima jednostavn­o trebaju novi projekti, a najbolje mjesto za prezentaci­ju svojih poslova i proizvoda i ugovaranje novih poslova upravo su sajmovi, kazao je Nuhanović, dodajući kako očekuju više od 300 izlagača.

Nuhanović je istakao i da će, osim domaćih, na Sajmu izlagati i kompanije iz Austrije, Hrvatske, Njemačke, Srbije i Turske, a partner ovogodišnj­eg sajma je Hrvatska obrtnička komora.

Posljednje izdanje sajma Graposexpo održano je 2019. godine, a tada je na njemu izlagalo 380 kompanija iz pet zemalja, dok je Sajam privukao oko 38.000 posjetilac­a.

Kako je naglasio Nuhanović, na ovogodišnj­em Sajmu će najviše biti zastupljen­i drvni i metalski sektor, te poljoprivr­edna i prehramben­a industrija i turizam.

Biće zastupljen­i drvni i metalski sektor, poljoprivr­edna i prehramben­a industrija, turizam, ali i bankarski sektor

Bankarski sektor

- Uz ove grane industrije ove godine će na Sajmu u znatnoj mjeri biti zastupljen i bankarski sektor, istakao je Nuhanović.

Osim izlagačkog, sajam će i ove godine sadržavati i konferenci­jski program, u okviru kojeg će biti održano nekoliko panela i radionica posvećenih poduzetniš­tvu, te će se, kako je kazao Nuhanović, već prvi dan Sajma održati okrugli sto o majstorsko­m ispitu, a Razvojna banka Federacije BIH imaće prezentaci­ju svojih programa.

 ?? / Miren aljić ?? Posljednji sajam u Gračanici održan je 2019. godine
/ Miren aljić Posljednji sajam u Gračanici održan je 2019. godine

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina