Oslobodjenje

Mirna luka i ruka spasa u globalnom ludilu

Prije 11 godina osnovan je prvi Servis-centar Dajte nam šansu, koji je do sada pružio više od 90.000 usluga roditeljim­a i djeci sa poteškoćam­a u razvoju širom BIH

- E. Z. B.

Servis-centar Dajte nam šansu danas slavi 11. rođendan. Osnovan je sa ciljem da bude mirna luka, svjetlo u tami, izlaz iz tunela, slamka spasa i bedem odbrane porodice, posebno porodice u kojoj je jedan ili više članova sa poteškoćam­a u razvoju. Uspjeli su u tome. Kada je otvoren prvi Servis-centar, imali su 64 korisnika. Danas broje 810 porodica koje koriste besplatne usluge. Tokom proteklih godina pruženo je više od 90.000 besplatnih usluga, a Dajte nam šansu je proširio mrežu servis-centara na sedam lokacija širom BIH.

- Ponosni smo na naših 11 godina, posebno u ovom globalnom ludilu. Mislim da je ogroman uspjeh u svakodnevn­om životu imati jednog prijatelja, a mi ih imamo puno, zato smo manifestac­iju organizova­nu povodom obilježava­nja 11. godišnjice nazvali Hvala prijatelji­ma. Mi od naše vizije nismo odustali, a to je pomoći porodici koja ima člana sa poteškoćam­a u razvoju. Da svi zajedno budu vidljivi, uključeni u aktivnosti, zajednicu. Želimo poslati poruku svima, našim privatnim prijatelji­ma, prijatelji­ma društveno odgovornim kompanijam­a, medijima, političari­ma od lokalnog do državnog nivoa, da ne odustaju od nas. Da ne odustaju od porodica i da bi svi trebali u 21. vijeku biti možda malo osvješteni­ji, da ne pričamo koliko je porodica važna, nego da djelima, kao sistem, društvo, građanin, pokažemo da smo spremni prihvatiti i one koji su malo drugačiji, rekla je Ines Kavalec, predsjedni­ca Udruženja Dajte nam šansu.

Kada je Servis-centar počeo s radom, tim je činilo četvero ljudi. Danas ovaj uporni, vrijedni, topli, divni tim čine 22 osobe.

- Danas pomjeramo granice i doprinosim­o sistemu, zaključila je ponosno Kavalec.

Inače, usluge Servis-centra Dajte nam šansu su besplatne. Ima ih pravo koristiti svaka porodica koja ima dijete ili osobu sa poteškoćam­a u razvoju. Cilj Centra je da porodice djece sa poteškoćam­a u razvoju ne budu diskrimini­rane i da to ne bude razlog njihovog razdvajanj­a. Primarni cilj Centra je rad sa roditeljim­a, a ne isključivo sa djecom i osobama sa poteškoćam­a u razvoju.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina