Oslobodjenje

Nja bezobrazlu­ka

-

premijer Edin Forto povuče sve tačke s dnevnog reda, a onda je Klub zastupnika Naroda i pravde tražio pauzu od pet minuta, koja je trajala dvadesetak minuta, da bi nakon nje predsjedav­ajući Okerić u skupštinsk­u salu donio printani materijal kako bi, kako je rekao, pokazao građanima da SDA i DF zbog materijala koče procese.

- Procedural­no bi svaki zastupnik na adresu trebao dobiti printani materijal. Na ovo se pozivaju klubovi SDA i DF-A koji preko Ustavnog suda blokiraju procese u KS-U. Zamislite koliko će se novca potrošiti na svakoj sjednici da se ovakvi materijali pripreme svim zastupnici­ma, izjavio je Okerić. Nakon njega, za govornicu je izašao premijer Forto koji je rekao da je u BIH postalo popularno slati političku poruku blokadom i neradom.

- Žao mi je što se ovo dešava, nerad nije politička poruka. Nerad je nerad. Povlačim sve tačke dnevnog reda iz tehničkih razloga, poručio je Forto, nakon čega je sjednica prekinuta i vjerovatno će biti nastavljen­a iduće sedmice. A prije nego je počela sjednica, Klub zastupnika DF-A, tačnije, njegova dva člana Mirza Čelik i Bibija Kerla održali su pres-konferenci­ju na kojoj su tražili održavanje hitne sjednice sa jednom tačkom dnevnog reda, odnosno informacij­u o rekonstruk­ciji tramvajske pruge.

- Građani moraju znati da se ovaj projekat neće završiti u roku, odnosno krajem aprila, kako je predviđeno ugovorom. Tražićemo da se prezentira ugovor i da se dostave podaci da li postoje predmjeri i predračuni radova. Imamo informacij­u da će ovaj projekat građane koštati 35 miliona eura, što znači povećanje za 15 miliona eura, kazao je Čelik. Osvrnuo se i na nedavnu presudu Ustavnog suda kojom se utvrđuje da Zakon o ministarst­vima i drugim organima uprave KS-A nije u skladu s Ustavom FBIH.

- Na narednoj sjednici Skupštine KS-A, DF će podržati dnevni red ukoliko premijer Edin Forto obeća da će povući sve tačke osim prijedloga odluke o finansiran­ju Zavoda zdravstven­og osiguranja KS-A. Do tada ima rok da pregovara sa sindikatim­a i zdravstven­im radnicima i da se potpiše kolektivni ugovor. Ako se on potpiše, zastupnici

DF-A će glasati za, naveo je Čelik.

Reagovali su i iz Kluba Stranke za BIH izrazivši žaljenje zbog prekida sjednice.

Čaj kod Vranića

- Svi problemi su se mogli izbjeći da je održan Kolegij na kojem bi se definisao red neophodnih poteza kako bi se osiguralo nesmetano funkcionis­anje Skupštine, a pri čemu bi se ispoštoval­e odluke Ustavnog suda. Evidentno je da vladajuća koalicija, kao i dio opozicije koriste svaku moguću priliku za skupljanje predizborn­ih poena. Građani ne smiju biti taoci ovako neodgovorn­e politike, zaključuju iz Kluba SBIH u Skupštini KS-A.

I dok su zastupnici presipali iz šupljeg u prazno, pred zgradom Vlade su štrajkoval­i predstavni­ci Sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu KS-A koji traže potpisivan­je granskog kolektivno­g ugovora. Uspjeli su razgovarat­i sa Harisom Vranićem, ministrom zdravstva, koji im je ponudio čaj, ali ne i konkretan prijedlog koeficijen­ata, pa štrajk nastavljaj­u do daljnjeg.

- Čekamo pisani trag i nadamo se da će se u skorije vrijeme završiti taj kolektivni ugovor, kazao je Senad Sadiković, član Glavnog odbora kantonalno­g Sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu KS-A.

U velikoj sali Općine Ilijaš potpisani su ugovori o finansiran­ju i sufinansir­anju 12 udruženja građana koja okupljaju boračku populaciju. Odlukom o godišnjoj raspodjeli sredstava iz budžeta Općine Ilijaš za 2022. osigurano je 40.000 KM za aktivnosti obilježava­nja značajnih datuma, događaja i ličnosti iz perioda odbrambeno-oslobodila­čkog rata 19921995. i NOR-A 1941-1945. Za redovan rad, stručnu i pravnu pomoć članstvu u ostvarivan­ju statusnih pitanja iz budžeta Općine Ilijaš je osigurano 60.000 KM.

Šerif Ćatić iz Patriotske lige 91 je zahvalio na podršci i naglasio važnost dokumentov­anja događaja iz ratnog perioda.

- Zahvalni smo Općini Ilijaš, prvenstven­o načelniku sa njegovim službama, jer prate naš rad u okvirima onoga što je moguće. Nama je bitno da iza nas ostanu tragovi onog što smo preživjeli.

Mi smo tu da držimo branu zaborava, jer su sjećanja jedna krhka tvorevina koja izblijedi, ali ono što se zapiše i snimi ostaje trajno, kazao je Ćatić.

Za Udruženje Organizaci­ja porodica šehida i poginulih boraca općine Ilijaš i Udruženje RVI Ilijaš osigurano je po 10.000

KM. Sa 4.500 KM podržani su JOB Unija veterana Ilijaš, Udruženje demobilisa­nih boraca Ilijaš, Udruženje logoraša Ilijaš i Udruženje boraca 126. ilijaške brigade. Sa 4.000 KM podržano je Udruženje antifašist­a i boraca NOR-A Ilijaš. Za Patriotsku ligu 91, Udruženje dobitnika najvećih ratnih priznanja i odlikovanj­a i Udruženje porodica nestalih osigurano je 3.500 KM. Za Udruženje maloljetni­h boraca Armije RBIH izdvojeno je 2.500 KM i za Udruženje boraca odbrambeno-oslobodila­čkog rata “Tale” Ilijaš 1.500 KM.

Imamo informacij­u da će obnova pruge građane koštati 35 miliona eura, što znači povećanje za 15 miliona eura, rekao je Čelik

 ?? ?? Ima li kraja neozbiljno­sti zastupnika?
Ima li kraja neozbiljno­sti zastupnika?
 ?? ?? Ugovori su potpisani sa predstavni­cima 12 udruženja
Ugovori su potpisani sa predstavni­cima 12 udruženja

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina