Oslobodjenje

Palo 18 švercera droge i oružja

Tokom akcije pretreseno je 28 lokacija na području Bijeljine, Brčkog, Zvornika, Sarajeva, Istočnog Sarajeva, Banje Luke i Pala, te je zaplijenje­no oko 70.000 KM

- A. B. Č.

U akciji Ira, koja je jučer provedena u nekoliko bh. gradova, uhapšeno je 18 osoba te je zaplijenje­no oko 70.000 KM, odnosno 20.000 KM, 19.000 eura te 5.000 švicarskih franaka.

Pranje novca

Iz SIPA je saopćeno da je tokom akcije pretreseno 28 lokacija i to na području Bijeljine, Brčkog, Zvornika, Sarajeva, Istočnog Sarajeva, Banje Luke i Pala, te je tom prilikom pronađen i veći broj mobitela, sistemi za videonadzo­r i dokumentac­ija koja može poslužiti kao dokaz u daljem postupku.

- Osumnjičen­i se terete za organizova­ni šverc droge i oružja, a o ishodu akcije javnost će biti obaviješte­na naknadno, naveli su u SIPA. Iako zvanične potvrde jučer nije bilo, nezvanično se moglo čuti da su među osumnjičen­ima sudija Osnovnog suda u Bijeljini Jovan Savić, Željko Radovanovi­ć, zvani Krečo, iz Bijeljine, te Mile Rosić. Iz Tužilaštva BIH, po čijem naređenju se provodi akcija, saopćeno je da među uhapšenima ima i nosilaca pravosudni­h funkcija.

- Aktivnosti su usmjerene na procesuira­nje osoba osumnjičen­ih za organizova­ni kriminal, neovlašten promet opojnih droga, neovlašten promet oružja, kao i niz drugih krivičnih djela. Tokom istrage prikupljen­i su dokazi o povezanost­i osumnjičen­ih sa pripadnici­ma grupa organizova­nog kriminala koje djeluju u susjednim zemljama, istakli su u Tužilaštvu BIH.

Privedeni se terete za organizova­ni

Akcija je uslijedila nakon što su istražni organi prikupili nove informacij­e na osnovu podataka iz aplikacija Sky i Anom

kriminal, neovlašten promet droge, oružja i vojne opreme te pranje novca iz Krivičnog zakona BIH, te za krivična djela primanje mita u obavljanju privredne djelatnost­i, odavanje službene tajne i tjelesne povrede iz Krivičnog zakona RS-A.

Dojava informacij­a

Akcija je uslijedila nakon što su istražni organi prikupili nove informacij­e na osnovu podataka iz aplikacija Sky i Anom.

Željko Radovanovi­ć, zvani Krečo, jedan je od najbližih saradnika Ljubana Ećima, a navodno je povezan i sa grupom Milivoja Lovrenović­a Čaruge (koji je u bjekstvu, op. a) i njegovog sina Dušana, koji je u pritvoru u okviru predmeta Storage. Radovanovi­ć je i ranije hapšen zbog droge i to u akciji Titan. Sudija Jovan Savić poznat je i po suđenju u slučaju ubistva Stanka Gligorević­a, dječaka ubijenog u školskom dvorištu Osnovne škole “Knez Ivo od Semberije” u Bijeljini. Sada se našao pod istragom jer je, navodno, koristeći svoj uticaj među sudijama, dojavljiva­o informacij­e iz predmeta optuženima.

 ?? / ISTRAGA.BA ?? Privedeni će biti ispitani
/ ISTRAGA.BA Privedeni će biti ispitani
 ?? / FUP ?? U Zenici je uhapšeno 19 osoba
/ FUP U Zenici je uhapšeno 19 osoba

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina